pühapäev, detsember 30, 2007

Aastalõpumõtisklus - A look back and ahead

Sajab ja ulub, sajab ja ulub - sügis näib sel aastal lõputu. Mu mehed käisid täna metsas ja tõid kuuseoksi. Ei saanud neid siis vedelema jätta (mine tea, äkki mõeldakse, et polegi väga tarvis) ja katsin kohe pooled maasikapeenrad ära, rohkemaks seekord ei jagunud. Asi seegi, sest eelmised kaks talve lasin lihtsameelsena kitsedel maasikataimed lihtsalt ära süüa - söönuks nad siis vaid lehti, aga ei - kogu taime südamik naksati ära.

It is still rainy and windy outdoors - the autumn seems endless. Today my dear men brought Picea brances from wood, so I could lie these on strawberry plants. During two last winters I was too simpleminded letting the goats to eat our strawberries. I wouldn't mind if they had eaten the leaves only, but they liked plant centres even more.

Talv on selline mõnus mõtete ja ideede kogumise ning järgmise aasta plaanide tegemise aeg. Aga kuidas sa neid plaane ikka teed, kui ei vaata tagasi? Olen end ikka üsna konservatiivset tüüpi inimeseks pidanud - kohvimark on vähemalt 10 aastat üks ja ainus, kodu olgu valgusküllane ja heledates toonides jne jne. Aga aiandusega pole asi enam nii selgesihiline - esialgu paelusid perfektselt hooldatud pügatud muru, okkaliste ja minimalistliku lillekasutusega aiad, hiljem lopsakamad ja liigirikkamad lilleaiad, nüüd... nüüd aga kisub maitse - kuidas seda öeldagi... metsa poole.


Mingil ajal sõites mööda maanteed oli hea tunne vaadata korralikult niidetud heinamaid, pöetud hekke ja muid inimese abi läbi korrastatud maatükke. Täna aga tundub võssakasvanud karjamaa või kraaviperv isegi armsam, iseäranis, kui mõelda, et kes seal kõik veel elada võivad! Ja ühel päeval saab puutumata võsast mets, päris mets - isetekkeline ja liigirikas.


Kunagi jälle kaalusin lilleaasa rajamist, ostsin seemnedki ära, õnneks ei tulnud sellest kohe midagi välja ja nüüd on juba kahtlane, et kas ma seda ikka tahan - mitu linnupesa ma lilleilu nimel ohvriks toon, kui esimene niitmine alles kesk suve teha? Nii ongi, et plaanitud lilleaasa asemel kipuvad mõtted pargi või metsa poole, igatahes puude (ja põõsaste) istutamise suunas. Kummaline, et muidu konservatiivse inimese maitse võib vaid mõne aastaga ringi peale teha ja see, mis varem tundus ilus (nt pöetud muru), on muutunud igavaks ja tüütuks ning vastupidi.

Loodetavasti saab järgmine hooaeg olema meie aias puuaasta! Nüüd, kus on enam-vähem selge sott, kus meil tuuli taltsutada vaja või kuhu varju juurde tarvis, on viimane aeg puudeistutamine ette võtta. Eks puid ole muidugi igal kevadel mõned istutatud, aga siiani on enamus neist viljapuuaia asukad olnud. Kindlasti tahaks järgmisel aastal ka lõpetada eesaia ja preeria istutusalad ning tegutseda varjuaia kallal. Minu uus aiaaasta algab igal juhul õige paljutõotavalt - hetkel on küll mu kannatus tõsiselt proovile pandud, aga loodetavasti uue aasta alguses saabuv amazoni tellimus on hingenärivat ootust väärt!

Head uut aastat kõigile!

Ligularia dentata 'Marie Britt Crawford', Dec.30,2007

The winter is a good time to look back on gardening year 2007 and make plans for the next year. Mostly I am kind of conservative person, but thinking about gardening it isn't true at all. My gardening taste has varied greatly in last few years - tons of new ideas have come and also, thank God, gone before I had time to realise these all :)

Next year I definitely would like to plant more trees and shrubs, create the shade garden, plant front garden and prairie areas. Last days it has been really hard to me to be patient and wait for the delivery of garden design books from amazon as I have high expectations on getting new and interesting ideas, especially for tree and shrub plantations. So my next gardening year will start very well with thousands of pages of garden literature.

Wishing happy new year to everyone!
Achillea millefolium, Dec.30,2007

esmaspäev, detsember 24, 2007

Kauneid ja rahulikke jõulupühi!

Merry Christmas!

Tegu küll arvutitrikiga, aga unistada ju võib ;)

reede, detsember 21, 2007

Kiviterrass ja terrassikivi - Terraces

Ma ei suuda kuidagi uskuda, et kõik jõulukingitused on valmis ja ootel, kuigi jõululaupäevani on veel mitu päeva aega. Väga ebatavaline meie majas! Sestap siis otsustasin üle vaadata blogi poolikud teemad ja terassiteema on juba üsna asiseks arenenud, et see veel sel aastal välja lasta.
Muide, siin üleval-kõrval fotol on kobarpea õisik. Mul on hiiglama hea meel, et sügisel püsikuid maha ei lõiganud - tänu sellele ei tundugi noor aed liig lage praegusel aastaajal ja pealegi - tänahommikuses madalas päikeses näisid nii mõnedki kuivanud õisikuvarred omamoodi huvitavad välja.

This is Ligularia on photo above - I am happy, that didn't cut down the perennial stems in autumn - some of these are very interesting right now.

Terve suve terassiehitus seisis ja septembris läks siis uuesti käima ning muidugi kohe kahel tandril korraga - elutoa seina äärde pidi valmima puitterrass ja otsapidi selle külge, majast pisut eemale, paekiviterrass.

Paekiviterassi idees olid "süüdi" need kuni 1,5m läbimõõduga 15-20cm paksused paekivilahmakad, mis tulid välja maja vundamendi august. Terassi põhi (täitematerjal+liiv) sai valmis tehtud juba aasta varem. Et kivid olid seisnud hea mitu aastat edukalt õhu käes ilma lagunemismärkideta, siis on lootust, et peavad ka edaspidi terrassikattena vastu. Paekive tõstis paika haaratsitega varustatud kopp, samal ajal kui mehed lisaliiva alla loopisid või ära riisusid, ikka vastavalt kivi paksusele. Kuigi kopatöö sai tehtud, kulub selle terassi valmimiseks veel määramatu hulk töötunde - esiteks mehisemat kangitööd, et ebatasaseid kivinurki tõsta või langetada, misjärel saan ilmselt mina hakata kivivahedesse väiksemaid kive sobitama. Kõige tipuks on plaanis kivivuugid täita tsemendi-liivaseguga, aga ma kahtlen, kas see kõik järgmiseks suveks tehtud saab.

All autumn weekends we were busy on terrace construction works. Actually we were buiding two of these - one paved with limestones and other, the wooden one. Up to 1,5m wide and 15-20cm thick limestones are just leftover from our house basement hole. For past autumn these stones had been lied on open air for two years and were still in piece, so we dared to build the terrace. The backhoe lifted all the stones on the previously builded basement, but still there are a lot to do next year. My prognoses is that this terrace won't be ready for next summer, but that's OK for us.

Puitterrassiga on asi juba tunduvalt kenam - seda oli muidugi hädasti vaja ka. Ikka asja pärast vaja - kaua võib elutoa terassiuksest liiva tuppa tassida! Terass sai planeeritud elutoapõrandaga samasse tasapinda ja kuna maja asub iluaiast mitu meetrit kõrgemal, siis avaneb terassilt ülevaatlik ja avar vaade allpool asuvale murumerele ja seda ümbritsevale ilupeenrale. Seal, kus meil voogab murumeri, loksus kunagi ammu päris meri. St. meie maatükki pikuti läbiv paeastang on osa Põhja-Eesti pankrannikust, mis omakorda kuulub Balti klindi koosseisu. Muidugi pole siinne paeastang võrreldav Muuksi või Rannamõisa võimsate pankadega, aga nende väike veli on ta ikkagi. Nii ongi juhtunud, et me maja vundament toetub paeplaadile, aga vaid mõned meetrid allpool asuv ilu-ja tarbeaed on rajatud kohati väga viljakale savimullapinnasele.

Puitterassil on üks võrratu ehe ka - nimelt jääb terassi sisse üle 3m pikk ja alla 3m lai suur maakivi. Ei, me pole seda rasketehnikaga siia vedanud - oli siin juba enne meid, peidus toomingate ja punase leedri tihnikus. Pigem vastupidi - kivil oli otsustav roll maja asukoha valikul. Mina oleks ta isegi elutuppa kutsunud (lol), aga mehed arvasid, et ehitustehniliselt ei ole see hea mõte ja no eks ma saa ise ka aru...

This big, 3m wide, stone played a big role in diciding where the house should be built three years ago. So hopefully it would be a nice feature as a part of our wooden terrace.


Paar sõna ehitusest ka - kõigepealt mõõtis meie tubli ehitusmees nivelliiri ja muude jubinatega vundamendipostide asukohad välja (3x8 auku), siis kaevas kopp pooled augud sisse ja ülejäänud jäid labidatööks. Parem karta kui kahetseda - nimelt jooksevad maja ümber elektri-ja küttekaablid ja alles eelmisel suvel me pidime maaküttekaablit lappima. Tegelikult oli see päris lahe lugu, kuidas ehitusmees, kopajuht ja mina käpuli (mida kõike oma maja nimel ära ei tehta!) ninaga õhku vedades mööda juba kinni aetud imbväljakukraave maaküttekaabli lekkekohta otsisime. Piirituselõhna oli kogu imbtorustik täis, aga katsu sa lekkepunkti leida! Kulus päris mitu tundi, aga üles leidsime! Õh neid õnnelikke nägusid - kas oli see siis tingitud ürituse kordaminekust või sisse hingatud piirituse joobeastmest, mine võta sa tagantjärgi kinni...

Kui nüüd jutt juba alkoholiteemale kiskus, siis puitterassiehitusel sai proovitud ka kohalikku - poe nurgatagust - tööjõudu terrassivundamendi aukude kaevamisel. Ega sest suurt midagi välja ei tulnud - toitsin küll mehel kõhu täis ja turgutasin kohviga, aga mis see üks toidukord aitab, kui aastaid enda ihu ja vaimu eest hoolt pole kantud - töö olla meil hullem kui vangil! Nii jäigi vaese mehe täispäevatööks 1,3 pesumasinasuurust auku. Et meie labidad seisavad vajadusel ka ise püsti, siis järgmisel päeval loobusime lisatööjõust ja viimased 1,5 auku võtsin ise kangi ja labidaga sisse, üle kahe tunni selleks kuidagi ei kulunud. Tegelikult pääsesime isegi kergelt - 12x12m terassi jaoks 24 auku oleks täispuitterrassi jaoks vähe mis vähe, aga kuna otsustasime alumised talad rauast panna, siis peaks kandma küll.

Seejärel said augupõhjad täidetud, tihendatud ja vundamendipostide taldmikud valatud.

Samuti madalamas pinnaseosas columbia kivist postid üles laotud.


Vundamendipostidele raudtalad toetatud.



Tänaseks on puitterassi põrandaosa valmis, puudu on ühele küljele plaanitud võreseinad, mis peaksid pisut tuuli pidurdama ja õlitamine seisab ka olude sunnil ees kevadel.


The wooden terrace today. This one is more important to us, so I am happy that we got it almost ready during Sept-Dec. There is double-wide door leading you from our living room directly to the wooden terrace and as terrace is situated several meters above the garden level, most of the garden (esp. lawn area and long perennial borders) would be greatly viewable from there. Not totally finished - the floor still needs oil treatment, and we are going to build trellises at one side of terrace to calm down winds and support climbers. Despite that, I'm already very happy that we can enjoy all the comforts of this 12x12m terrace next summer.

teisipäev, detsember 18, 2007

Kuusepuu - Christmas tree

Kuigi kalendri järgi on jõuluaeg, haljendab õues muru ja ainus, mis valget ja pehmet lund ehk pisut meenutab, on pajudel värskeltpuhkenud urbade karvatutid.

It is christmas time, but the nature makes it hard to believe - even willow has rather springly look.

Siiski jõulud jäävad jõuludeks ka siis, kui maa must, iseäranis veel, kui peres on väikeseid lapsi. Nii umbes detsembri algusest on pesamuna uurinud-puurinud-nuianud, et kuhu ometi jõulupuu jääb ja miks teda ikka veel toas ei ole. Eks see päris jõulukuusk ükskord ka tuleb - näiteks jõululaupäeval, aga seniks sai elutoa akna taha terassile tehtud paarimeetrine männikuusk. Idee on näpatud siit .
To add christmas feeling to our garden, we made christmas tree on terrace. We used pine branches, 2m long plastic tube, flower-pot, wire and stones, the idea comes from this photo . The electric lights catch the eye at night.


Õhtul ehivad puud elektriküünlad.