kolmapäev, aprill 08, 2009

Poriaja iluandjad...

ehk igihaljad püsik-pinnakatjad on esimesed, kes lume sulamise järel istutusaladel silma rõõmustavad. Kuigi täna hakkasid siis lõpuks ka minu aia lumikellukesed õitsema, on muidu õievaesel ajal iga roheline tuust asjaks peenart ilmestamas.

Olgu need siis kõrrelised või akakapsas...

arendsi kivirik...
tiarell...
helmikpöörised...
kirjuleheline hanerohi...
või suisa isuäratavalt värske väljanägemisega tipmine puksrohi.
Muide, praegu, kus maa juba poolenisti sulanud, on ülimalt mõistlik aeg ka saagikoristuseks. Maapirnid tunduvad kevadel märksa väärtuslikum kraam, kui sügisel, kus aed heast-paremast söögikraamist niigi lookas.
Maapirnist ehk topinamburist saab maitsva püreesupi. Mina keedan maapirnid esialgu koorimata kujul potis ära, siis tuleb koor kergesti lahti. Edasi panen patta lihapuljongi - seda on lihtne külmikust võtta, kui teil peaks samasugune kuldaväärt meespool olema, kes regulaarselt iga nädal puljongi valmis keedab:). Lisaks puljongile lähevad patta porgandid, maapirnid, maitseained, tiba suitsusinki ja vahetult enne poti eemaldamist tulelt kukeseentega merevaik. Püreestan saumiksriga ja valmis ta ongi! Värske basiilikulehekese asemel eelistaksin küll tilli, aga no mis teha - tillihooaeg ei ole meil veel käes. Iseäranis hää toit hetkel minusugusele dieedipidajale, kes talve läbi laua taga istudes omale liigselt kilod külge töötanud.

9 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Njämma, see tuleb küll järgi proovida. Peab ilmselt naabrinaise lillede alla röövretkele minema. ;o) Õnneks tema neist juurtest ei hooli, naudib sügisesi õisi.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Vot see on küll huvitav retsept! Tänud! Läheb proovimiseks!

Kiku ütles ...

vot, ma nüüd pean ka kohe vaatama minema, kas mul neid seal maa sees on või ei. Ja seiis teen ka selle supi ära!
Õnnitlused ka minu poolt!!!! ;D

Northern Shade ütles ...

Your Tiarella and Heuchera are looking good. Did they keep the leaves from last year, or is it new growth? My Heuchera 'Mint Frost' has kept the fall coloured red orange leaves from last year, but the new fresh green has not started yet.

Kadakas ütles ...

That's right - these leaves are still from last year. All plants got free from snow load just a couple of days before these pics were taken.
It's the very early spring here - the snowdrops are the stars right now.

MUHEDIK ütles ...

Taimed Sul kenasti talvitunud, rõõm vaadata. Kui paksu lume all nad mitu kuud elasid?

Kadakas ütles ...

Egas meil siin nii suuri hangi polnud kui Lõuna- Eestis, vast nii 15-20cm.

deia ütles ...

Sul need helmikpöörised tõesti kenasti talvitunud. Minu omad näevad nagu röötsakad välja. Kas sa katsid neid ka?

Kadakas ütles ...

Oh ei, ei katnud. Aga need helmikpöörised asuvad maja põhjaküljel, kuhu päikest satub vaid korraks õhtul. Peenar ise on kallaku peal ehk siis, kui lumi kipubki korduvalt sulama, saab see kenasti minema voolata ka külmunud maa peal.

Üldse on see maja põhjakülje peenar osutunud taimedele üllatavalt soodsaks. Muidu oli mul miski eelarvamus, et põhjapoolne külg on taimedele kõige karmim. Kui mujal roosid külmusid sel aastal mul lumepiirini ja osad isegi veel madalamale, siis siin põhjapeenral on endiselt külmast puutumata ligi 80cm pikkused roosivarred püsti.