pühapäev, september 05, 2010

Üllatus

Jahe läänetuul puistab kaselt kollaseid lehti. Esimene öökülm saabus sel aastal erakordselt varakult - 31. augusti varahommikul näksis kõrvitsalehti ja haukas kurke. Egas need kurgid jahedas enam niiväga saaki kandnukski.

Noored viljapuud on sel aastal tublid olnud - ei ole enam vaja laste vahel üksikuid jubinaid jagada. Emma Leppermannilt sai juba kastitäie magusaid ploome. Esimest aastat viljunud aprikoosid olid märksa maitsekamad ja üldse mitte jahused nagu importkraam.


Iluaias õitsevad sügisekuulutajad - sügisheleeniumid, siilikübarad, hilised kukeharjad, verev vesikanep, odajas raudürt jt.

Kukehari "Matrona"


Siilikübar

Teist ringi õitsevad roosid. Selles kõiges pole muidugi midagi üllatavat.
Üllatusena ei tulnud ka pulma-aastapäev neljapäeval - see on juba aastaid teada fakt. Tõeliselt tore üllatus oli aga kõik need kõrgeaulised külalised, kes sel päeval saatjaskonnaga meile saabusid - Magister, Meer, Monsenjöör, Mileedi, Markiis ja paljud teised. Igatahes tundsid parimas elujõus härrased-prouad end siin nii hästi, et kolisid laupäeval permanentselt ringpeenrasse elama.


Suuuured-suured tänud Muhedikuperele ja Köögikatale, kelle eskortimisel auväärt seltskond lõunaosariikidest kohale jõudis. Kirsimarjaks üllatuse peal oli häbelikult alaspidi suunatud okastega opuntiahakatis - Opuntia rhodanta.

Kuu varem Thela juurest siia, lõunakaarde avatud paekivitrepi kõrvale, kolinud Opuntia compressa'l on nüüd seltsiline.
Mõlema juurekaelad jäävad trepimademete all sademete eest varjule ja kui väga sajuseks sügisel läheb, on lihtne neile mõni plaadike vihmakaitseks peale sättida.

Kaaslasteks trepil on neil müürililled, kes hoolimata suvekuumuses istutamisest, on kenasti juurdunud ja uued õiedki juba avanud.

Veekord tänud toreda üllatuse eest!

6 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Kui ma oleksin teadnud, millisel tähtsal-ilusal päeval mu tagasihoidlik saadetis pärale jõuab, oleksin ehk osanud taimedele punased tutid või südamed juurde sättida:) Õnne igaljuhul!
Väikesed parandused samuti, ju oli käekiri pisut lohakas. Opuntia rhodanta (e asemel a) ja Markiis on õiged nimetused.

Köögikata ütles ...

Jah, eks ma siin jämeda markeriga sirgeldasin plastiribale neid nimesid. Sorry.
Opuntiatel on väga armsad kohad Sul. Minu oma on ikka veel potis, aga selle nädala jooksul teen koha valmis, idee on nüüd küps lõpuks. Ja mulle jäänud päevaliiliate jaoks sai ka idee täna küpseks, selle teostus jääb uude nädalavahetusse.

Kadakas ütles ...

Nüüd peaks kõik õieti olema. Ei olnud neil markerikirjadel viga miskit - mul endal läks osa markeriteksti siltidelt laiali. Muide, läksin isegi enne istutamist raamatupoodi Kähri Päevaliilia raamatut uurima-ostma, et äkki on sordikirjeldused koos kõrguste ja värvidega seal sees, aga ei miskit - võõramaised sordid olid jah, aga nende kohta saab infot netistki ja jäigi minust see raamat poodi...

Köögikata - sa kütad siin uudishimu, justkui sul oleks midagi päris uut plaanis!
Siiani olen päevaliiliaid istutanud kevadel ja siis sügisel tavaliselt selgub, et mõni uustulnuk on jäänud vanemate naabrite külje alla. Aga praegu sügisel oli täitsa mõnus istutada - kui praegu leiab tühja nurgakese, siis küllap on uustulnukal ruumi kasvada ka järgmisel aastal. "Leiab" ei ole muidugi korrektne väljend - ega ikka ei leia küll - teha tuleb! Mitu kärutäit kreeme kukeharju ja virgiinia tonditupikuid läks komposti.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ahh sellise kavala koha leidsid Thela Kakule! Ma just plaanisingi uurida teie käest ( kõik, kes selle kaktuse said), et kuhu ja mis tingimustesse te ta panete.
Ilus aed Sul ikka

Köögikata ütles ...

Uhhuuuuu! Oled ikka elus veel?

Köögikata ütles ...

Hei, üks tore meemike on liikvel:
http://katamaailm.blogspot.com/2010/12/joulumeem.html

Et Sa päris ära oma blogi ei unustaks. ;o)