pühapäev, mai 20, 2012

Rabelemine


Käes on taas see aeg aastas, kus aia igas nurgas ootab keegi nobedaid näppe. Aednikuhing rabeleb siia-sinna ja ikka tundub, et rong kipub ülehelikiirusel eest libisema. Ei tea, kas see teeb asja lihtsamaks, aga meie aias on rong niikuinii läinud - kindel värk, et kõike korda ei saa. Eelmisel aastal rohimata jäänud köögiviljamaa nõuab sel kevadel põhjalikumat puhastamist, marjapõõsad on heinas, oksad kohati maani, vaarikad... tegemata tööde jada on lõputu. Aga peaasi, kui sul on plaan!

Aga kui tervet rehkendust ei jõua ja selge see, et kahe 10kuuse marakratiga ei jõua, siis tee pool! Kogu köögiviljamaad ei jõua läbi siblida - no mis seals ikka. Mida ei jõua, see jääb plaani kohaselt katte alla sööti - vähemalt on järgmisel aastal must maa võtta. Ja kõik, mida vähegi läbi augu kasvatada saab, kasvagu peenravaibal! Kapsad, maisid, kurgid, kõrvitsad... Sibula asjus olen kahevahel, aga proovin ära - näiteks, kui panna paar sibulat ühte peenravaiba auku. Vahel ikka veab ka - näe, siia pole sibulat vaja maha tippima hakatagi - eelmisel aastal ilmselt umbrohu varjus ülesvõtmata sibularida on juba 30 cm kõrge.


Tikripõõsad said põhualuse. Kitkusin võililled jm pealsed maha ja hangutasin põhu põõsa alla. Plaan on selline, et kui sealt umbrohulibled läbi hakkavad tulema, hangutan põhu korraks üles ja lasen tagasi peale. Eks vaatame, kas tikrid peavad sügiseni rohimata vastu.

Kasvuhoone on õnneks järje peal - üle poole on istutatud, arbuusidel on esimesed õiedki.

 Siit saab salatit ja redist.


Ja paari päeva pärast on võtta ka esimesed kurgid (praegu ca 8cm).

Mis sest, et pesamunade meelest on kogu maailma mateeria tähtsaim omadus selle toiteväärtus, on mul plaan valmis ka nende õues ohjeldamiseks. Selle plaani elluviimiseks läheb küll pisut aega veel.


11 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Vauuu, Sa oled ikka väga palju juba jõudnud! Ja juba kurgid!

elfriide tramm ütles ...

kurgid?!??! juba???

aga ressursi piiratus (ja ntx ka laiskus) viivad alati nutikate ideedeni :).ma kavatsen kõik enda põõsaste ja puude alused katta ja multshida. põhku pole saanud, käib männikoor ka.

Anonüümne ütles ...

Kurke korjab ka noorperenaine aknalaua kasvandusest juba mitu nädalat.

Kaetud peenrad on tõesti hõivatud perenaisele suureks abiks. Omalajal kui lapsed väikesed ning töö oli kaugel ja mitmel pool, kodus tegutsemiseks aega vähe, olid mul kõik peenrad kaetud - salatirohelise suleriidega, defitsiine kaup omal ajal ja mul oli vaja ainult paar m, aga sõbranna tõi mulle terve rulli - 50m! Üks kõikse parem kattematerjal, mida ma oma elus kasutanud olen :)
Aga ma imetlen ja kadestan Su kasvuhoonet, enam ma isegi ei unista sellest, sest nüüd pole enam ruumi teda kuhugile panna.
Jõudu ja tervit teile kõigile kasvamiseks ja kasvatamiseks :)
Hiline

dieet ütles ...

Aias töötamine on mu lemmikhobi. Kui vaid nii palju muud teha ei oleks. Igatahes mõjub aiapidamine ka figuurile hästi.
Kiidan ka kurke :)

Kadakas ütles ...

Egas mulgi seda põhku lõputult ole ja männikoort kah mitte. Aga mõtted käivad sinna oksapurustaja suunas - meil seda võsa palju, mis igal aastal lõkkesse läheb. Aga see pole ost, mida saaks uisapäisa teha ja ühtki sellist riistapuud proovida pole ka õnnestunud.

To Hiline: Eeee... ma parema meelega enam ei kasvaks :D Ja need eelmise suve alamõõdulised on ka juba parajad eesti keskmised kuklikesed. Aga taimed võivad kasvada küll.

Vot see va figuur on peale kaksikuid tõesti pinnuks silmas. Kohe nii, et peenras kükitamine siin enam ei aitagi, sestap on sel aastal vaja seda kurki ja salatit hästi varakult ja hästi palju :)

Unknown ütles ...

Küll on hea, et minu kaksikud on 45 aastased!Mis viguurisse puutub, siis see on siiamaani ümarapoolne(pehmelt öeldes).Aga Sa oled väga tubli, et jõuad veel nii palju aias toimetada.

Anonüümne ütles ...

:DDD Kasvagu ikka need, kes peavad kasvama, Sinule soovin ikka seda kasvatamise värki :)
Hiline

MUHEDIK ütles ...

Ja kui poolt ei jõua, tee veerand:) Niikuinii oled Sa ülitubli olnud ja mu meelest peaks kahe jõmpsikaga tegeldud aeg kaaluma üles kogu selle umbrohukupatuse.
Sa juba korjad, aga mul pole veel kurgid mahagi saanud, ega nad kasvuhoonesse mahugi:D

Kimalane ütles ...

Tore on jälgida töökaid inimesi. See loob endalegi tuule tiibadesse.

Anu ütles ...

Kurgid!!! Mina istutasin alles maha taimekesed, milla küll vilju saab... oih, suu hakkas vett jooksma.

Tsiil ütles ...

Seda kõike on juba nii palju! Nii sirged ja siredad peenrad.



Põhu-katse tulemusi ootan huviga. Mina sain sel kevadel oksapurustajat proovida. Ma peaks sellest pilti tegema, mul on varu kastides. Ühe hunniku kallasin tamme alla, polnud tol hetkel mujale panna. Sellest kasvab küll naat läbi :( Pean ka masina marki vaatama, see on üsna portatiivne, aga keegi peab kogu aeg oksi toppima.