kolmapäev, mai 29, 2013

Kiviterrass ja hostaala

Suur suvi maandus sel aastal nii lopsti, et mul on siiani raskusi arusaamisega, kuhu küll see kevad jäi. Koos vahele jäänud kevadega läks kaotsi ka kevadtööde aeg. Kahjuks tööd ise ei kadunud kuhugi ja neid tuleb aina juurde. Vaevalt said köögiviljaseemned maha, kui käis vihm üle ja sajad tuhanded umbrohuseemned lõid köögiviljamaa rohetama. Egas midagi - rohisin ära. Tomatid, arbuusid, melonid, paprikad ja baklažaanid istutasin kasvuhoonesse, kurgid avamaale. Järge ootavad mais, suvi- ja talikõrvitsad. Ja siis on veel mõned kastitäied tomatitaimi, mis me plaanime panna "ei tea kuhu".

Kogu selle tarbeaiasagina kõrval on iluaed vaeslapse osas. Aga see vaeslaps lööb ennast iga päevaga aina enam ehte! Lopsakad õiemättad (floksid, arendsi kivirikud, hanerohud, aubrieetad)  kiviterrassil on lahja ja kivise elupaigaga väga rahul.






Kiviterrasist veidi allapoole jääb eelmisel aastal rajatud hostaala, kuhu sügisel sai maha torgitud suurem sats võrkiiriseid ja nartsisse. No täitsa kena sai, kui mõned väikesed ämbrid välja arvata - nt olin osanud purpurse õiega võrkiirise Dijt panna täpselt sama lehevärviga helmikpööriste ümber ja vahele. Nartsissidest osutus ca 10cm õievarrega canaliculatus hostaala jaoks liiga tillukeseks, pealegi jäävad tema kribud õied lehtede vahele, mitte nende kohale, nagu tavaliselt nartsissidel kombeks.
Canaliculatus

 Kobarnartsiss Geranium jällegi üllatas minu ootustest suurema õiega - täitsa keskmise lihtnartsissi mõõtu õisi on varrel 3-4.
Geranium

Tellitud "Sir Churchill" ei osutunud valgeõieliseks sööriks, aga kobaratäis ilusaid kollaseid täidisõisi rehabiliteerib apsakat.
Cheerfullness?

Kõige paremini vastasid minu ootustele nartsissid "Hawera" - sellised õrnad ja lehtpuude alla sobiva metsalille olekuga.
Hawera

Thalia

esmaspäev, mai 27, 2013

Läbirääkimised



On mai keskpaiga pähapäev. Käsil kõige kiirem aiatööde aeg. Kadakapapa saalib kitsukeses kuuri ja kasvuhoone vahelises käigus edasi-tagasi mulla- ja sõnnikukoormatega. Kasvuhoone ja kuuriuksed on vastakuti valla. Päikeselise taeva all elegantseid kaari võttev pääsupaar saadab Kadakapapa toimetusi ja piilub kuuri avatud ukse suunas.  Kuuris on mõnusalt varjuline ja katusetaladel hea tiibu puhata. Pääsud teevad kerge tiiru taeva all ja liuglevad kuuri uksest sisse ja siis veel kord ja veel... ja veel. Pole vaja ornitoloog olla, et taibata, mis plaane seal kuuris peetakse.


"Kullakesed, see ei ole hea koht pesa ehituseks," manitseb Kadakapapa ja viipab talle järgnevale pääsupäärile paremat paika kuuri idaseina räästa all. "Siin on hea privaatne koht pesaehituseks. Siia ehitagegi!"
Kasvuhoone külgmises reas vaikselt tomateid istutades ja tuletades meelde, kuidas Putin kurgi lerndama õpetas, kikitan igaks juhuks kõrvu et, kas esmastele juhtnööridele järgneb pesaehitusõpetus nätsu või plastiliini baasil? Ei, ei järgne.
"Panin kuuri ukse kinni. Ei ole ju hea lasta neil kuuri pesa ehitada," ootab Kadakapapa kasvuhoone uksel kõõludes kinnitust.
"Jajah, ei ole hea," kiidan takka.
"Las ehitavad mujale sobivamasse kohta!" arvab Kadakapapa konkreetselt, kuid hääles on tunda kerge kõhklusenoot.

Järgnevad tööpäevad mööduvad kiirelt - kuuri juurde pikalt asja pole. Kasvuhoones kastmas käies on pääsupaari näha nii tiirutamas taeva all kui ka kasvuhoones sees tegemisi jälgimas. Kadakapapa pesaehitusõpetus vilja ei kanna - kuuri räästaalune on sama lage kui ennegi.

Laupäeval on Kadakapapal aias rohkelt tegutsemist ja mingil hetkel ununeb kuuriuks lahti. Õhtul on kuuri laelambi kohale laotud esimene rida pesaehitusplönne ja kuskil kuurinurgas nikerdab vaablane oma onni. Kadakapapa võtab nii ühe kui teise maha ja paneb kuuriukse korralikult riivi.
"Ei saa ju lasta neil lambi külge pesa ehitada?" otsib Kadakapapa oma teole kinnitust.
"Ei ole hea jah lambi külge," toetan omalt poolt.

Terve pühapäeva tiirutavad pääsud Kadakapapa ümber, kükitavad kasvuhoones traatidel - meelitavad ja moosivad. Silmnähtavalt ei tunne Kadakapapa ennast hästi. See lamp pole ju mingi argument - lampi ei pea üldse põlema panema. Seda pole viimastel aastatel tehtudki, sest põhjamaised suveööd on lühikesed ja uksest - akendest tulev ilmavalgus piisav. Ruumipuudus pole ka argument - kuur rohkem varjupaik terrassimööblile, mida suvel niikuinii varju ei tooda. Ka lukustamist vajavate materiaalsete väärtuste argument ei kanna, sest midagi väärtuslikku siin polegi - plastist istikupotid-kastid, vanad voolikud jmt pahn.
"Meil on tõsised kavatsused," ei jäta pääsud tomatitraatidel jonni.
Päeva edenedes on Kadakapapa juba algselt mõrane meelekindlus kokku varisemas.
"Ei tea, kui nüüd kuuriuks lahti teha ja nad näevad, et pesaalgus on maha võetud, kas siis võivad solvuda ja ära minna?" uurib ta lõuna  paiku.
"Ei solvu. Kui oleks solvunud, oleks nad juba ammu läinud," püüan asjale realistlikult läheneda.
"Kauaks neil seda kuuri vaja läheb? Tea, kas kahest kuust piisab?" püüab Kadakapapa vähemalt üürilepingu tingimusi arutada.
"Ma usun küll. Võib olla vähemgi, mõned linnud saavad suve jooksul ka kahe pesakonnaga maha," aitan omalt poolt Kadakapapa meelekindlust murendada.
Kadakapapa mõtleb veel.

"Olgu siis! Selline järjekindlus väärib ikkagi austust!" lajatab Kadakapapa ja teeb kuuriukse valla. Korjab kiirelt tulevase pesukoha alt kokku vanad voolikud ja sätib asemele suurema papitüki kemmergu ülesannet täitma. 
"Noh, minge nüüd! Laske käia! Ehitage!" annab peremees pääsudele lõpuks kauaoodatud loa. Üheksa päeva kestnud läbirääkimised on lõppenud.

Õhtuks on kasvuhoone joonel - muld, sõnnik sees, vaibad maas, 2 peenart kolmest istutatud. 

Pääsud on ehitanud paar rida plönne.

"Kuidagi loodrid on," ei ole ehitustegevust inspekteeriv Kadakapapa jälle rahul. "Pärast hakka veel nende lapsi üles kasvatama, kui nad siis ka samamoodi lulli löövad."
Teisalt on Kadakapapal laupäevase käitumise järel kerged süümepiinad: "Võib olla sellepärast rohkem ei ehita, et vaatavad, kas tõmmatakse jälle maha?"
"Äkki ei saa liiga palju uusi ridu korraga laduda, enne kui eelmised on kuivanud, " püüan ühtaegu meenutada nii ehitusteooriat, vabandada pääsude looderdamist kui maandada Kadakapapa süümekaid.