esmaspäev, juuli 25, 2016

Siis kui põrsad päevitasid

Juuli esimene ots oli sel aastal pealetükkivalt vihmane - lähed rohima, tuleb vihm seltsiks, tuled tuppa, laseb temagi kiirelt jalga, lähed uuesti välja, sõber muidugi kohe kohal. Aga meil oli ju sel suvel kindel plaan poistega loomaaiakäik ette võtta ja sai siis otsustatud, et esimesel päeval, kui on lootust vihmavabale, saab asi ette võetud. Ükskord jõudis siis oodatud sini-sinise taeva ja erekollase päikesega päev kätte ja võtsime suuna Veskimetsale. Seda me muidugi tähele ei pannud, et esmaspäeviti on siseruumid külastajatele suletud. Samuti ei tulnud suures eufoorias pähe tõsiasi, et enamikul loomaaiaasukaist on korralik karusnahast kasukas ja nad eelistavad keskpäevase lõõskava päikese eest valge inimese kombel oma toakeses siestat pidada. Aga tühja sest - õnneks on Tallinna loomaaed nii suur ja liigirikas nt võrreldes Helsingi loomaaiaga, et jagus uudistamiseks piisavalt neidki loomi, keda päike ei seganud. Mõned neist siis võtsid esimesest rannapäevast viimast ja päevitasid kollektiivselt, näiteks tüügassead.
 Või nemad
 Ega kõik ei päevitanud, mõnel oli muud tegemist ka.
Alustasime oma ringkäiku tegelikult vantside juurest. Sellal, kui mehed loomi uurisid, vaatasin mina muidugi kõrvale - ikka haljastuse poole. Võnk-pärgenelas ilmselt kõrgemat sorti naistenõgesemere ees vantsivaatlustorni juures.
 Urbanistlik maastik tornelamutega
Tumelillad roosid (Rhapsody in Blue?) koosluses
Vantsid ise ka ja muidugi uhke moderne dušširuum.
Päevaliiliate õiemeri. Kahju, et keskpäevane päike pildid nii ülevalgustanud on.
Mäletan, et kui loomaaed Kadrioru nõlvalt Veskimetsa kolis, tundus uus koht nii trööstitult lage, tasane ja võsane, nüüd palju aastaid hiljem on puistul juba hoopis teine ilme.
Kui on loomi igast ilmanurgast, siis olgu ka eksootilisi taimi
Suvikud ja püsikud. Neid ananassitaimi meenutavaid puhmikuid ei teagi - kahtlustan, et ju siis mingi suvelill, igatahes vahvad.
Lähemalt ka.
Varjupeenrad
Kirjud naistesõnajalad
Hostaookean
Ja veel hostasid. Üldse on loomaaias neid üsna palju kasutatud - mõistlik valik hoolduse mõtteski.
Lavendlipadjad teed ääristamas
Lavendlite vahel kasvasid põnevad pähklitaoliste viljadega puud.
Naistenõgesed
Siin koos kõrrelistega ja kui mu mälu ei peta, siis oli vahele istutatud ka äiatare.
Vaated
Pildil paremal üks omapärane leinavormis rohttaim - jälle ei tunne.
Kuidas see vana mõistujutt oligi, kus kaks kitse kitsal purdel kohtusid? Siin igatahes lahenes olukord rahumeelselt - meie sarvitu tunnistas mökitava sarviku ülemvõimu ja taganes ilma pikema jututa tee pealt eest.

neljapäev, juuli 21, 2016

Hostapalavik

Aiablogijate seltskonnas on levimas kergestinakkav ja kaunis agressiivset tüüpi hostapalavik. Kui aus olla, siis ise sain nakkuse juba hea mitu aastat tagasi ja kõik märgid näitavad, et tegemist on  kroonilise tõvega. Isehakanud lillekasvataja äkiline ja raskekujuline nakatumine mõned nädalad tagasi päädis loomulikult krooniliste põdejate seisundi ägenemisega ja nii see ühine hostatellimus Fransenist tehtud sai. Suur tänu Lillekasvatajale, kes asja organiseerida võttis! Kuigi taimed olid paljasjuursed, siis seda peab küll ütlema, et nad olid korraliku suure juurestikuga tublid tükid ning väga korralikult ajalehetuutudesse ja kilekotikestesse pakendatud. Tellimuse kõige-kõige pikem ehk muudest kaugelt üle pea tuutu sattus mulle, mis tekitas kaastellijates teatavat uudishimu, et kas tõesti hosta ja kui, siis kes?

Lubage siis siinkohal esitleda - pika-pika tuutu sees oli Ameerika Hostaühingu poolt 2015 aasta hostaks valitud, XL kasvu, püstise kasvukujuga, pika lehevarrega, kirjulehine ja teokindel "Victory"! Alloleval suurekasvuliste hostade fotol see kõige pikakoivalisem. Vasakult paremale on pildil "Magic Fire", tema taga (ei paista hästi) roheliste lokkisservaliste lehtedega XL kasvu "Queen of the Seas", seejärel "Victory", eespool kollane lokkisservaliste lehtedega XL kasvu "Coast to Coast", sellest paremal taga "Frances Williams" Lillekasvataja enda aiast ja ees eriti põnev "Golden Meadows".
 Siin sama seltskond pealtvaates.
 See "Golden Meadows" on eriti huvitava lehega - leheservad on tume-tume sinakasrohelised ja kobrutavad, samal ajal kui lehe keskosa on palju heledam ja siledam jättes mulje, et kroogitud tume serv on justkui lehele eraldi külge õmmeldud. Värvierinevus nii noorel taimel veel väga tugev pole, kuid peaks kontrastsem saama, kui rohkem päikest näeb.
Väiksemate hostade grupipildil on vasakult paremale "Leola Fraim", veidi tagapool "Mango Smoothie", ees eriti lahedalt kirju "Lakeside Paisley Print" ja tema taga Fransenist kingitusena kaasa tulnud "Pilgrim". No see "Lakeside Paisley Print" on ka ütlemata vinge - seal potis on küll vaid üks leherosett, aga kus on lehti ja millised mustrid!
Lõpetuseks veel üks foto Muhediku hostaseemikute saadetisest - küll siin on pikakoivalisi ja masajaid, lokilisi ja sirgejoonelisi, rohelisi ja kollakaid.
Oh, mis mõnu - nüüd on materjali, millega hostapeenrais mängida!

kolmapäev, juuli 20, 2016

Roosiaias ringi...

See on nüüd kolmas ja viimane osa Lääne-Virumaa ringreisist. Mingit pingerida postituste jadast välja lugeda ei tasu - nad kõik olid kõige-kõige. Näiteks Mädapea mõisa fotod panin esimesena üles hoopis seetõttu, et neil seal kohe kohe avatud uste päev tulemas ja äkki keegi tahab plaani võtta. Kui esimesed kaks postitust vaatlesid osaliselt avaliku funktsiooniga aedasid, siis tänasesse postitusse on koondatud kolm kaunist ja vahvat koduaeda.

Kõigepealt kaunis roosiaed Varangul. Ka väikepilt roniroosist sissejuhatuse kõrval on siitsamast aiast.



 Okaspuude ala ja muud püsikud.



 Võrratu vaade, eks ole? Sellist valget aiapinki ootab Mustikaaed juba üle aasta. Koht on ammugi valmis, küll see pink ka ühel päeval tuleb.
Kuldsete käte ja leiutajahingega peremehe aed Ubja külas. Aialeiutisi fotodelt otsida ei tasu, seda teadust peab oma silmaga nägema.
 Väga vahva konnaskulptuur ja taas roosid.
 Ja oi kui korras köögiviljapeenrad!

Reisikajastuse lõpetuseks - lopsakas eraaed Ulvi külas.



 Roosiaed - roosid maal...

 ...ja roosid vees.
Siia võiks rajada hostahoolikute sanatooriumi - lõpmatus koguses suuri ja võimsaid hostapuhmikud kõikvõimalikes mustrites ja lehevärvides!



Nii erkvärske kollase tooniga hosta "Summer Breeze"
 Pergola elulõngadele
 Selline sai Lääne-Virumaa aiareisi kolmeosaline kajastus, mälukaardil ootavad aga juba uued fotod.