esmaspäev, oktoober 08, 2007

Rooskapsas - Brussels sprout


Veel üsna hiljuti olid ajad, kus ma poest ostetud külmutatud köögiviljasegust rooskapsaid enne toidu valmistamist välja nokkisin - nii mõrud jäid supi sees.

Nüüd kasvab rooskapsas ehk brüsseli kapsas Brassica oleracea var. gemmifera meil aias ja on oma koha välja võidelnud ka toidulaual. Esiteks, oma aia rooskapsas polegi mõru. Teiseks on rooskapsas superköögivili meie kliimas - väike külm ei tee talle midagi - kirjutatakse, et külma kannatab kuni -10 kraadi! Seega on teda paras korjata ja toiduks tarvitada oktoobris ja novembriski, kui paljud teised köögiviljad juba ammu menüüst väljas on, vähemalt värskes olekus. Justkui veel vähe oleks, on rooskapsas ka kõige mineraaainerikkam kapsaliik.
Kevadel kasvatasin kapsataimed ette ja istutasin soovitatust (60x60cm) tihedamalt peenrale. Taimed kasvasid kenasti, aga polnud kuigi agarad lehekaenaldes pisikapsaid moodustama. Et rooskapsataim seda teeks tuleb augusti alul taimel latv ära näpistada, mina tegin seda hilinemisega augusti lõpus alles. Ega sest midagi hullu polnud - praegu tuleb saaki tublisti - rohkemgi, kui me toiduks tarvitada jõuame.

Brussels sprout Brassica oleracea var. gemmifera is supervegetable to our climate - it tolerates the cold up to -10 C, so it is absolutely normal to pick fresh sprouts in October or even in November, while most of other veggies have stopped fruiting. To encourage fruiting the plant tops must be pinched off at the beginning of August.

Osad minikapsad on leidnud koha sügavkülmikus (erinevalt teistest köögiviljadest tema toiteväärtus külmutamisel oluliselt ei vähene). Rooskapsas maitseb meie perele pigem ühepajatoidu või panniroa komponendina kui supi sees.

Viimati tegin aga hoopis paneeritud rooskapsaid. Puhastasin pisikesed pead välimistest lehtedest, tegin väikse sisselõike noaotsaga varreotsa ja keetsin seejärel 10-15 minutit soolaga maitsestatud vees.

Nõrutasin kapsapead ja tuuseldasin neid pisut soolaga maitsestatud riivsaias. Praadisin õlis.


Ja valmis nad olidki. Lihtne, kiire ja maitsev! Sõid hea meelega ka need lapsed, kes muidu kapsast väga ei fänna.
Usually we use brussels sprouts in hotpot, but last time I made breaded sprouts - simple, fast and tasty!

5 kommentaari:

natuke aednik ütles ...

poest sügavkülmutatuna ostes olen ka nad välja korjanud, sest mõrud. aga miks?! olen saanud mittemõrudaid ja need superhead.

Kadakas ütles ...

Ei tea jah, miks mõrud - ons sortidel vahe või kasvavad liiga kuivas ja soojas kibedamad või väheneb kibedus keetes (neid sügavkülmutatuid ei saa ju eriti kaua keeta - lagunevad lögaks). Mul alles esimest aastat - ehk aastatekogemusega ruulib põhjuse ka välja.

Naano ütles ...

Millal Sa rooskapsa maha külvad? Ma suur rooskapsa sõber, aga jään vist külvamisega hiljaks ja kunagi ei saa nad valmis, ikka tuleb talveks keldrisse liiva sisse järelvalmima viia. Ladva võtan ka maha, aga ikkagi... See keldrisse liiva vedamine on päh.

Kadakas ütles ...

Vot kui ma täpselt mäletaks, üles ka ei kirjutanud. Aga kuna ma tarbeaias toimetan raamatu "Köögiviljad aeda" järgi, siis arvata võib, et ju aprillis külvasin. Raamatus öeldud, et aprilli esimesel poolel ja pigem varem, kui hiljem, sest kasvukohale istutamisega hilinemine vähendab saaki. Ja kasvukohale istutasin ka siis ilmselt mai lõpus.

Sammakko ütles ...

Oh, this makes me want to grow Brussel sprouts, too! :) Looks so delicious!