reede, september 19, 2008

Õunamustrid - Apple patterns

Tosinkond erinevas vanuses metsikut õunapuud (mitte metsõunapuud, vaid ilmselt lindude külvatud koduõunapuude järeltulijad) on paesel vähese mullaga klindikallakul omale sobiva kasvukoha leidnud. Mõned puud kannavad magusaid, teised hapusid, mõned punapõskseid, teised kollaseid, mõned suuremaid, teised väiksemaid ubinaid. Kui magusad kuluvad niisamagi söömiseks, siis hapumad kipuvad enamasti linnukestele jääma, sest no palju sa ikka jõuad aiakraami sisse konserveerida. Või õunakooki teha... Aga need ubinad, muist puu all maas ja muist puus, ikka kripeldasid hingel - kangesti tahtnuks hambad sisse lüüa, aga no ei saa - hapud :-S
Paar päeva tagasi võtsin kastitäie punapõskseid ette, puhastasin ja viilutasin, lapstööjõud ladus vabatahtlikult viilud pesutoa põrandale küpsetuspaberile.

Igasugu vahvaid mosaiigimustreid ja motiive tuli välja. Ega neid kauaks muidugi olnud, 36 tundi hiljem oli roosike närtsinud sõelapõhjaks ja abstraktsest loomakesest saanud luukere, aga see-eest olid õunatükid "valmis", isegi liighapu maitse oli õuntest koos veega välja auranud.

Nüüd olemegi mitu õhtut pesutoa õunavaibale ühest otsast uusi mustreid loonud ja teisest otsast jupikaupa "vaipa" purki pistnud.

Huvitav, mida kõike veel annaks põrandaküttel kuivatada!

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oi jummel, tegite suure töö ära!
Kéoik see puhastamine ja lõikamine... küll te olite tublid!
Lillekasvataja

Köögikata ütles ...

Väga lahedad mustrid. Kuivatada võib ka pirne ja muid tahkemaid puuvilju. Ja petersellijuurikaid supipuljongiks. Piparmündist ja muust sellisest teematerjalist rääkimata.

Hiline ütles ...

Suur töö jah, abilise mustrid ka vahvad, eriti kui viilukesed juba kuivanud:)Õuntele ja supirohelisele lisaks kuivatasin ka riivitud porgandit, mida siis hea suppidele-kastmetele lisada, keldris mul porgand ei säilinud ja laste arvates ilma porgandita (vahel sai pandud isegi näpuotsa täis kuivatatud saialille õielehti) olevad supid värvitud :)
Parim kuivatatud õun on kuldrenett, neid nosisid lapsed kommide asemel ja kuivatatud õunakoori lisasin taimeteedele ja küpsetistele tainasse.

Kiku ütles ...

Issand kui hea idee, ma nüüd kappan kohe õue õunu korjama, sest mul ka neist moosidest juba kõrini!