laupäev, november 01, 2008

1. november

Kui eelmisel aastal joonistas külm juba 14 oktoobril härmatisemustreid, siis sel aastal saabus november veel päris soojalt. Igaks juhuks muldasin täna roosid ära, buddleiad muidugi unustasin, aga nood ongi oma lopsakuses üsna ligipääsmatud. Üles said võetud viimased kaalikad, nuikapsad, korjatud brokkoleid, põldube, kasvukast tomateid ja puu alt õunu. Ülejäänud osa päevast kulus seetõttu muidugi köögiviljade kuubikuteks lõikamisele ja kilekottidesse pakkimisele. Mu viimane leiutis on sügavkülmutatud kastmesegud nt. magushapu kastme jaoks kombinatsioon - õun, tomat, nuikapsas.
Aga aed on veel ilus, eriti päikeselistel hetkedel.
Osad sügisastrid on õitsemise lõpetanud, aga mitu puhmast on alles täies hiilguses.
Kuradipuu on küll langetanud lehed, kuid ähvardavalt ogalised tüved on omamoodi vahvad.
Taevas oli täna kohati nii tume-tume, nagu olnuks seal tonnideviisi vett või lund kohe alla sadamas, aga paar tiba oli kõik, mis sealt tuli. Tore, sest palju sai tehtud ja homme võib süümekaid tundmata jalad seinale visata :)

8 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Omamoodi huvitav aeg jälle, eks ole? Ja ei saa veel midagi öelda, et aias tööd otsas.
Sul vist ikka on juba kui juba tahad jalgu seinale visata.
Ja mis Sa nende roosidega teed? Muldad? Lõikad varred ka ära?

Kadakas ütles ...

Õues on mul sügistöid veel küll ja küll - kõik puud ja põõsad alles kitsede-jäneste eest kaitsmata, lihtsalt ühe pühapäeva võib ju vahepeal lõdvemalt võtta.
Roosid muldasin jah, aga varsi ei lõiganud - eks kevadel vaata, kust pügada, lehti kakkusin altpoolt ära enne muldamist. Kui -10 ähvardama hakkab, saadan mehe metsa kuuseokste järgi.

MUHEDIK ütles ...

Kaunis sügis on sel aastal! Meil ka rohelust ja muid värve kuhjaga ja öökülma pole ka veel olnud.

Hiline ütles ...

Õhtul panin termomeetri andurid aeda. umbes 0,5 m kõrgusele maapinnast. Just vaatasin - majaesisel platsil 3,7 ja jõepoolsel küljel -0.8, maja ees juba 3,3. Nii, et jaheneb. Eile korjasin jälle tassitäis kuumaasikaid, ilusad suured, aga enam punaseks ei lähe.

Kadakas ütles ...

Ohoh, kui suured temperatuurivahed! Ei tea miks ma arvasin, et kraad-max paar võib ühes kohas sõltuvalt reljeefist ja kaitstusest vahet olla.

Köögikata ütles ...

See viimane pilt on eriti müstiliselt vastuoluline. Vägev!

Köögikata ütles ...

Aga meil on täna muru kahutanud ja autoklaasid jääs. Teisel korrusel näitas kraadiklaas küll veel poolteist plusskraadi.

toompeale ütles ...

minu blogid on nüüdsest olulistel põhjustel kinnised.
jätan teate: kõik, kes soovivad mu aeda ja reise ja käsitööd külastada, saatke palun oma meiliaadress: toompeale@gmail.com