teisipäev, mai 12, 2009

Poola puukoolid pildis

Köögikata tungival nõudmisel tegin tänastest aiatöödest pisikese pausi. Või on põhjus hoopis mu hüper-super-universaal aiatööriistas, mis lagunes kaheks jupiks. See kadakapuust varrega meistermehe tehtud kartulikook (või kouk? - kuidas seda asja täpselt nimetatakse, pole ma siiani aru saanud) on absoluutselt asendamatu vidin, ilma milleta pole aiatööl mingit minekut. Igatahes andis intsident võimaluse laadida üles mõned fotod Poola puukoolidest.

Kuna me sõidul oli üks kõrvaline põhieesmärk ka, jäi aega niisama maid ja linnu nautida ebaõiglaselt väheks. Õnneks mahtus rangesse ajagraafikusse siiski mitu puukooli külastust Poolas. Et puukoolide osas oli natuke kodus juba eeltööd tehtud, siis teeäärsetele müügiplatsidele meil asja polnud.
ZUREKi puukoolil Swierkieniecis, Katowichest põhjas, oli oma näidisaed.



Purskkaevuga tiigis elasid kilpkonn ja kilose-forelli-mõõtu erivärvilised kalad :)

Ega iga puukool ei asu sugugi keset linna - nt. WROBLEWSKA puupõldudele Borowno külas viis meid selline ühe auto laiune külatee ja muidu reklaamiplakatitest küllastunud Poolas sellele puukoolile ei viidanud ükski silt.
Puukool ise oli muidugi hektarite viisi põldu, kasvuhooneid ja pildilolev müügiplats. Hindu siin taimedel polnud, aga ega raha ka ei küsitud - muist jagati niisama, teistele anti sümboolne hind ja kokkuvõttes ümardati kogu lugu tugevalt alla ka.Üks puukool Nova Dworis.

Kõik külastatud puukoolid jäid Katowiche-Warssavi tee äärde.
Paar aiandusvälist pilti ka - sattusime Saksa-Tšehhi-Poola piiril mägedesse. Kogemata. Maanteede kaardil ju neid polnud...oli üle 100km teejupp, mille plaanisime läbida kõige enam paari tunniga. Tegelikult aga olime ootamatult sattunud pooleks päevaks imekitsale mägiteele, mis vonkles üles-alla-paremale-vasakule mööda mägedest allavoolavate kärestikuliste jõgede orgusid. Teele jäid kaljuseina äärde kokkulitsutud ridakülad, kus sageli polnud tee ja püstloodis kaljuseina vahel ruumi isegi mitte ühele majale Pildid Hrensko asulast Tšehhis.
Eemalt paistsid veelgi suuremad mäed, mille põhjakülgedel lumi ilmselt kunagi ära ei sulagi.
Ühe öö ööbisime Boleslawiecis, mis osutus keraamikalinnaks - igal tänaval olid keraamikatehased. Loomulikult oli ka hotell ehitatud kunagisse keraamikatehasesse ja iseenesestki mõista oli hoone keldrikorrusel riiuliteviisi keraamikat müügil.
Ehk õnnestub kunagi leida ka see aeg, et teha vähemalt 7-päevane reis lõuna suunas - et oleks aega lihtsalt olla.

7 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Sul on ilus reis olnud! Need Poola puukoolid on tõelised varanduseaidad ja eks meiegi paljud puukoolid tänu neile ja nende odavatele hindadele end hästi tunnevad. Aga Sa ei kirjuta sugugi, millega end rõõmustasid?

Köögikata ütles ...

IIIIILUS!

Kiku ütles ...

Jaa tahaks minagi teada,mis sa sealt endale soetasid!!!! Ja kui puukoolist lausa tasuta kraami jagatakse............mmmmmm tahaks minagi sinna!!!!

deia ütles ...

Sinna Poola-Tsehhi_Saksa piiri äärtesse mägedesse pole ise sattunud kahjuks - tundub päris vahva olevat. Mine või kohe Poola neid mägiteid avastama:D
Ja kas tõesti tänapäeval veel midagi kuskil tasuta jaotatakse :O
Ja Poola puukoolide külastamine - see ka mul ammu plaani võetud. Ehk siis kui see majanduslangus pisut järele annab ja elu jälle normaalsetesse rööbastesse vajub, siis lähen kindlasti. Aga sinul oli kindlasti vahva reis!
Aga jah - lao aga välja, mis endale soetasid.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Ilusad pildid! Ja minu meelest päris vahva ju, et ära eksisite, nägite nii ilusaid vaateid!

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Sinu küsimusele tulpide kohta. Vanemad sordid. Osta kollektsionääride käest näiteks. Seesama on kange, mis Muhedikul oli just pildistatud; Apeldoorn's Elite näiteks. Ka teised Apeldoornid on muretud.
Eks neid on veel. Ma hiljem kirjutan miskit täpsemalt ja rohkemat oma blogisse

Hiline ütles ...

Natuke kadestan. Ise käisin Katowiches ja Tatrate piirkonnas 99.a. kui nooremal oli etenduste turniir Sileesia suuremates linnades. Üks ilusamaid piirkondi Poolas.
Aga jah - lao välja, mida hed puukoolidest said. Ise ei toonud Rootsist miskit.