laupäev, juuni 06, 2009

Kevad tarbeaias

Kui tänane hommik välja arvata, on viimaste nädalate tegemised enamasti aset leidnud tarbeaia poolel. Vaja ju seemned ära külvata, kogu ettekasvatatud taimekraam maha istutada ja samal ajal juba teisest otsast seda dzunglit hooldada ja poputada ka. Vahva on see, et tasapisi hakkavad taimed juba saagilootust näitama - kõrvalpildil on esimesed füüsalimarjad, mis kadusid täna kiiruga pesamuna kõhtu. Sel aastal õnnestus saada leedukate firma "Seklos" kuni 30 cm kõrguse peruu füüsali seemneid ja tõepoolest taimed hakkasid esimesi vilju moodustama juba 10cm pikkusena. Ei mingit 2m kõrgust võsa, nagu tavaliselt. No tavalisi külvasin ikka ka, aga need alles õitsevad istikupottides. Homme ongi plaanis üks suurem ja viimane istutamine - füüsalid, kurgid, kõrvitsad, paprikad jmt kraam, mis öökülmaohus siiani veel rõduriiuleis passib.
Muist kraami on juba ka avamaal madalais tunneleis - tomatid ja maisid. Madalad füüsalid ja arbuusid elavad eelmisel suvel nikerdatud kõrgpeenrail - pakkisin täna neid paremini sisse.

Eile näitas Windguru ilmasait meie kanti ööseks -1 kraadi, täna oli sellest saanud küll +1, aga see ennustus ei käi ju maapinna kohta. Igatahes alustasin lõuna ajal juba ettevalmistustega külma puhuks. Arbuusid said igaks juhuks lisaloori.

Kasvuhoones öökülmamuret õnneks pole ja seal on juba aimata, mis tulemas. Kolleegi kingitud San Marzano iseemneist kasvanud tomateil on sellised omamoodi välja veninud viljad - justkui mõjuks neile mitu korda suurem raskusjõud.

Kasvuhoone tagumisse otsaseina akna alla sai väike jupp peenart lisaks tehtud, enne läks vahekäik seinani välja, aga ega siis väärt pinda saa raisku lasta. Siia kolis kohe sisse ripptomat "Gartenperle" - kõigest 1 taim, aga laiutab juba meetrilaiuselt, oksad ripuvad üle 30cm kõrguse äära otsapidi maani - mis tast niiviisi suve lõpuks saab?!

Õnneks on mitu sama sorti taime terrassipottides - seal jagub rippumisemaad rohkem. Esimene tomat võtmas jumetki.

Paprikad, mitut sorti, kasvatavad vilju. Kahjuks ei õnnestunud mul sel aastal Gypsy seemet hankida ja nii on seda sorti vaid kaks taimekest eelmise aasta seemneist. Tuleb järgmisel kevadel agaram olla, sest sort on raudselt üle kõige!

Nagu ma postituse alguses mainisin, ei olnud tänane hommik teps mitte köögiviljane. Nimelt oli meie vallas rohevahetus, mis laabus väga kenasti - mina sain kevadel oma maja seina äärde kogutud taimetuustidest lahti ja mõned uued asukad aeda ka. Tänu Köögikata toodud paljasjuursetele enelapoegadele, said kõik teisedki soetatud taimed kohe koju jõudmise järel maamulda. Muuhulgas uudistasime meid võõrustava ja selle naaberaia avaraid lillepeenraid, kus oli kodu leidnud palju põnevaid põõsaid ja püsikuid. Suured tänud agaratele Kuusalu küla daamidele, kes taimevahetuse organiseerisid ja meid külalislahkelt oma aias võõrustasid!

4 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Köögiviljad on Sul küll väga isuäratavad. Kas Sul on köetav kasvuhoone? Siis on arusaadav, et varsti tomatit sööd. Ja füüsal on ka huvitav. Mina alles julgesin õitsvad taimed aprilli lõpus kilemajja istutada ja nüüd vaatan, mismoodi neid soojendada, ka alla +10 kraadid pole neile head.
Kuigi meile tavaliselt need hiliskülmad ei jõua, on praegu juba ainult +7 õues, ääretu tuulevaikus ja paar tundi tagasi läks ilm väga selgeks.

Kadakas ütles ...

Ei ole mul päris köetavat kasvuhoonet ja pisike on ta ka meie jaoks - 12m2, sestap on osad tomatid ja füüsalid ka madalais tunneleis. Kui aprilli viimastel päevadel taimed kasvuhoonesse istutasin, sai sinna ka elektriradikas viidud, millega madalal võimsusel mai alul öösiti sai pisut köetud. Nüüd ei ole mitu nädalat enam taha ühendanud, aga äkki täna südaööl peaks panema. Samas käisin 10 ajal veel õues maasikaid katmas ja minu meelest polnud väga hullusti külm, windguru on ka ennustust õhtusest pluss 1-st tõstnud juba pluss 2-le. Ehk jääb seekord külm ära.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Sa oled jah, justkui ajast ees. Mul alles hakkab looma. Viljadest veel asi väga kaugel

elfriide tramm ütles ...

issand, meil tomatid isegi ei õitse veel mitte...