teisipäev, juuni 30, 2009

Päikene paistab ja...


... loodus lokkab. Ja ristik murus... Köögiviljad ja püsikud ka, aga mitte enam nii iseenesestmõistetavalt. Kui mõnel pool Eestis anti paar päeva tagasi vihma, siis meile ei jõudnud midagi. Juba teist õhtut vean vihmuteid mööda aeda ringi. Kõige hädalisemad - kapsad, salatid ja kaalid said oma jao esimesel päeval ja kasvasid selle peale kohe silmnähtavalt.


Iluaed saab ka oma osa. Sellise tempoga kulub aia kastmiseks muidugi oma 3 päeva ära, aga taimed on tänulikud. Esimest aastat puhkes õitsele siberi iiris "Snow Queen", kes ajab oma õied uhkelt üle lehepuhmiku püsti.
Õied lähemalt ka
Üsna sarnase õiega on ka "Butter and Sugar"
Lisaks neile on kraavi kaldapealses peenras veel asukoha järjestuses siberi iirise põhiliik, "Blue King", "Wine Wings", "Roaring Jelly" ja "Sailor's Fancy". Viimane ongi pildil.
See siberlasteinfo oli nüüd küll pigem mulle iseendale, et kui kedagi vaja tulevikus tuvastada, siis oleks blogi üks võimalik koht.

Aga muidu õitseb aias hetkel muidki iludusi - näiteks kurereha pehmed padjad.Alpi jänesekäpp ja metssalveid.
Metssalvei salvia nemerosa sinine meri

Vialii priimulad ja peekerlilled. Vialii priimulad on külmaõrnad ja kevadel arvasin esialgu, et nad ei elanudki talve üle, aga ühel hetkel ajasid värsked rohelised leherosetid nina mullast välja ja peagi järgnesid ka õievarred. Erinevalt muudest kevadel õitsevatest priimulatest õitsevad vialiid pikalt-pikalt.

Tõrvalillede ja lupiinide keskel lauk "Mount Everest"
Lõpetuseks nurmnelgid madala jaapani enela "Gold Mound" (kui ma õigesti mäletan) seltsis.

8 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Ilus. :o)
A muide, mu suvine märtsikelluke oli lõpuks ikka kaks nina välja ajanud ja üks juba õitsebki. Oleksin halli nelgi külje all nad peaaegu mahagi maganud, ei lootnud enam midagi. Seda vialiid andsid Sa ju kunagi ühe taime mulle ka, aga minul läks ta küll välja. Ilmselt talviselt liigniiskele kohale sattus. Kahju, nad on nii kenad.

Eve Piibeleht ütles ...

Mulle väge meeldib Sinu aia natuke inglaslik kujundus, suured puhmad on nii dekoratiivsed.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kas Sul on seal krundil mingi veekogu? Noh, ma olen kuulnud, et siberlased eelistavad vesist ala.

MUHEDIK ütles ...

Siberlastele pole üldse vaja vesist kohta. Nad kasvavad suurepäraselt ka tavalises aiamullas. Taluvad isegi põuda suurepäraselt, jäävad ainult neil aastatel kasvus veidi kängu. I.pesudacorus vajab vett ja I. ensatad e. I. kaempferi vajavad kevadel kuni õitsemiseni vees olekut, hiljem kuiva pinnast.

MUHEDIK ütles ...

Kõige olulisema ikka unustasin. Kuumus!
Sul jah selline armas cottage garden`i stiil, ainult vanad roosid ja delfiiniumid puuduvad, siis oleks täiuslik

Kadakas ütles ...

Jah, enamus siberlastest kasvavadki mul täitsa tavalisel mullal, mõnedel on pisut enam vedanud ja nemad kraavikese ääres, aga mitte vees. Pealegi toitub see kraav vaid majaümbruse drenaazhist ja sadeveest ning on vahel päris kuiv.

Vat see on, kui ainult inglise aiaajakirju vahtida :) Tosinajagu kukekannuseid on täitsa olemas ja mõned roosidki, ainult ei õitse veel - vast nädala pärast.

elfriide tramm ütles ...

inglise aiastiil mulle ka enim meeldib. a endal läheb selleni veel aega, liiga noored on need istutused veel.

Anonüümne ütles ...

Millised vägevad alpi jänesekäpa puhmad. Minu omad on sellised kiitsakad.