laupäev, juuli 18, 2009

"Turulkäik"

Eile oli jälle üks selline päev, kus hommikust õhtuni sai rabatud. Esiteks oli küla pealt kopp tellitud, mistõttu päeva esimene pool kulus poolikute tööde jätkamisele ja kui juba sihuke suur massin õue peal, siis ka poolikute tööde juurdetekitamisele. Oeh... Igatahes teetruup sai paika ja enam ei tohiks ohtrad lumesulamis-ja vihmaveed meie juurdepääsuteed mülgastada. Suuremal hulgal igatsugu kive sai liigutatud, mõned kännud juuritud jpm. Aga eks neist annab juttu teha mõnes järgmises postituses. Igatahes oli tänaseks meie pere täisealistel liikmetel võhm väljas ja liha liiga haige, et aias uusi jõu - ja ilunumbreid sooritada. Et ilmateadegi seekord kraadidega ei koonerdanud, sai täna selline lõdvem päev võetud. Hommikukohvi juues teatas isa telefonis muuhulgas, et tal juba turul käidud. No patseerisime me siis ka terrassi pealt alla "turule" - pea- ja lillkapsad täitsa kobedad ja ilusad, võtsin neid paar kilo. Porgandid on alles õblukesed, aga vajavad harvendamist, seega punt porgandit ka. Kõige enam vajavad nad muidugi vabastamist kannikestest, aga see on nii raske, raske. Oleks need kannikesed siis pisut koledamad, aga peaaegu mustjaslillad.

Mu abikaasa leidis, et tomatit ja kurki kuluks ära. Ja hernemaias on ta ka. Ega siin tomatid punaseks minna jõuagi, juba kerge oranžika jumega korjatakse ruttu tuppa.


Nojaa kurke peab niikuinii 2-3 korda nädalas korjama, et viljad üle ei valmiks ja taimed ikka kenasti tootmisfaasis püsiks.


Maisisaak tuleb sel aastal korralik - praegu õites.

Mina käisin kääridega arbuusipeenra üle, ega sealt palju üleliigseid võrseid lõigata veel polnud, aga nood võrsed, kus vili moodustunud, lõikasin pärast kolmandat lehte ära.


Meie murelaps - pampel. Kasvatab teine kaks korda pikemaid võrseid kui vaarikas ja nii need siis kaarduvad üle toestusnööride otsapidi taas maani, veerandmeetrised viljaraod päikese poole püsti. Osad oksad on juba toestusnööri kohalt murdunud, osa mullapiirilt. Peab veel mõtlema, mis nendega ette võtta.

"Turul" käidud, võib potid tulele panna.

Kiire, kerge ja maitsev - keedetud lillkapsas riivsaiavõiga, kurgi-tillisalat hapukoorega ja kana.

Kui asi juba kulinaariale kirskus, siis panen paari päeva tagasi laste tehtud hommikuvõileivad ka siia. Tooraineks lihtsad ja tavalised asjad: leib, sai, riisileivad, või, muna, sink, muna-majoneesivõie ja oma aiast kurk, tomat, till, salat, füüsalimarjad.

Ja tulemus

Kõht täis - hea unelda... Maal on ikka mõnus elada - jõusaal, turg, vabaõhukohvik - kõik lõbud omast käest võtta! Seniks kuniks..., sest aed annab juba märku, et õige pea tuleb meil taas avada oma Minisalvesti vabrik.

11 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Noh! Sul juba nii kobedat saaki on korjata! Meil peale tilli pole veel miskit purki panna

Mariihen ütles ...

Uskumatu, et sellist saaki on võimalik juba saada!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Kas need riisipätsid on ise tehtud?

deia ütles ...

paluks mulle ka selline turg :D

Kadakas ütles ...

Novot, aga meil pole tilli veel purki panna :) Lasin eelmisel aastal tillil teha isekülvi ja ootasin sel kevadel tükk aega, enne kui pihta sain, et tillilapilt ei kavatsegi miski peale umbrohu tärkama hakata. Uuue tilliseemne külvasin siis alles juuni keskel, aga toidu sisse juba saab sealt. Kurgid-kõrvitsalised on meil ehk seepärast naabritest tiba varem valmis, et kasvatan neid peenravaibal, aga võib olla on ka selline vähe kuumem koht aias leitud.

Riisipätsid on jah isetehtud - see selline õnneks hästi kiirelt valmiv retsept Sille toidublogist http://toidupildid.blogspot.com/2007/09/riisileib.html Sealsest taignakogusest jätkub täpselt ühe pannitäie tarvis ja suurt rohkem pole mõtet tehagi, sest neid mitu päeva hoida ei tasu - lähevad kuidagi maitselt kuivaks ja puruseks. Aga kui tavalist leiba-saia süüa ei saa, siis on see retsept igati asjaks.

Köögikata ütles ...

Mõnus turg ja võileivad on isuäratvad...peakski minema kööki midagi hamba alla otsima.

Hiline ütles ...

:)
Mampli soovitas mu külaline kasvama panna kaarjale toele, tal 2 külmavee plasttoru, 2,5m pikkuselt kaares umbes 1,5 m kõrge ja teine teisel pool istutatud 2 mamplit, rohkem perele neid ei olevat vaja. Hea neid nii ohjes hoida, muruniitjaga pääseb alt niitma, talvituvad kaartel väga hästi ja jube mõnus niiviisi parajal kõrgusel saaki koristada.

Aga kas praeguse palava päikesega must peenravaip liiga kuumaks ei lähe? Kurke ma kõll veel ei saa, külvasin ju uue satsi alles Rootsist tagasi tulles, praegu alles pisikesed punnid küljes.
Aga külmikus juba supirohelise segu, keldris ka esimesed moosipurgid ja supipõhjad, pidin varajase kartuli juba välja kaapima, porgandid-peedid-sibulad-tomatid ka piisavalt suured, natuke palju kahel värskelt ära süüa :)
Praegu on tunne, et ise ka juba kirss, torkisin just 5l potitäis kompotikirssidel kive välja.

Kadakas ütles ...

Mmmm kirsimarjad :P Neid tuleb meil veel oodata ikkagi põhjamaa - täitsa rohelised alles. Aga vähemalt saab sel aastal esimesed kirsid, väike hirm on, et äkki pistavad linnud enne meid juba pooltoorelt nahka.

Kurkidel peenravaibal - see punutud maasikavaip - palav küll ei ole - ma iga aasta sedaviisi kasvatanud. Pigem ehk hoiab mullatemperatuuri öösel soojema ja nii mõnusad puhtad kurgid saab. Kurgipeenarde vahed (ca 1,5m laiad) on katan ka kõik peenravaibaga. Saaks teisi köögivilju ka nii lihtsalt kasvatada...

MUHEDIK ütles ...

Jaaa, vägev turg sul:) lopsakas ja liigirohke. On küll maal hea elada, väga inimlik.
Mina vabrikut ei ava, kõik, mis saab, pistan sügavkülma, siis on kogu talve enam-vähem oma värske kraam olemas ja toidu varieerimisvõimalused ka suuremad.

elfriide tramm ütles ...

ma peaks tulema su juurest juurviljakasvatamise tunde võtma. meil tomat alles õitseb :))). ja kurki pole üldse. suvikõrvitsad ja porgandid-herned tuleks paiselehtede vahelt kuidagi ära päästa.. huvitav, kas krohvilabidas on rohimiseks hea tööriist?

Anonüümne ütles ...

mida ma otsin, aitah