kolmapäev, aprill 11, 2012

Uudiseid rõdult ja kasvuhoonest


Kuniks kaktused ja teised õueelanikud uuesti teki üle pea tõmbasid (meiekandis on tänagi veel lauslumi maas), on sügelevaid näppe hea ravida kasvuhoones ja rõdupeenras.

Selle aasta üks märksõna on maasikad. Kuumaasikad on külvatud, tärganud, kassetti pikeeritud ja peaaegu valmis istutuseks. Aga hetkel on selle asja juures mitu konksu - üks, et lumi on maas, aga see on tühiasi - paari päeva küsimus, kui ilmateadet uskuda. Teine konks on tõsisem pähkel - tahaks kuumaasikad, kes teadupärast kogu suve saaki annavad, hästi lähedale põnnide tegevusväljale istutada. Kõrgpeenar mängumaja ja liivaala juures on selleks perfektne koht, kuid praegu on seal peenras tulbid! Istutan tulpide vahele ja loodan, et suvel saan maasikpuhmaste alt tulbisibulad kätte? No ei ole tark mõte. Kasvatan maasikataimi seni kasvuhoones pottides ja istutan alles peale tulpide ülesvõtmist peenrasse? Aga see võtab ju niiiiiiii kaua aega. Huvitav, kui paneks nüüd tulpidele katteloori peale, kas see kiirendaks protsessi, ons keegi proovinud tulpe katte all kasvatada?

Ja äkki on kellelgi ideid, kust ma aedmaasika meristeemtaimi veel sel kevadel saaksin hankida?

Rõdu rohetab juba kolmel korrusel.

Kahe kevadega on selgeks saanud, et suur polükarbonaatkattega kasvuhoone soojeneb kiiremini ja hoiab ka sooja paremini, kui väike kilekasvuhoone ja seega võib sinna juba tunduvalt varem taimed istutada. Paningi sel aastal seemned varem mulda - baklazhaanid ja esimesed paprikad on juba päris asised. Tomatid oleks ka, kuimitte keegi pikasabaline beezikarva tegelane poleks 4 kastitäit värskelt potistatud tomatitaimi idulehtedeni maha kärpinud. Selline väike tagasilöök siis, aga nüüd on lõksud ründerelvastuses ja katsugu veel keegi võõras minu vara kahjustama tulla.
Üks vaenlane on juba langenud, aga igaks juhuks me sõjatehnikat veel välja ei vii - mine tea, äkki oli rünnak tomatitele grupiviisiline. Osad potid täitsin siis uute taimedega, teistest tulevad idulehe kaenlast uued võrsed, mõned potid on veel ootel.

Siis on rõdul veel selline eksperimentaalne kassetitäis - kes arvab ära, mis siin kasvab?

Kasvuhoones olen juba mitmel korral asjatanud, salatid juba tärkavad.

Mul on kangesti hea meel, et eelmisel aastal sai salati sordikatsetusi tehtud. Tükil ajal me salateid ei kasvatanudki - eks see vene ajast pärit kergelt mõrkjaks kiskuv ja lõigatuna kiirelt närtsiv üksainumas sort oli eelarvamusi tekitanud. Aga nüüd on salat meie toidulaual üks oodatumaid vilju. Kui peaksin valima vaid ühe sordi, siis oleks see raudselt rohelist karva jääsalat "Frillice" - ei lähe mõrkjaks, lehed on mahlased, krõmpsud ja tugevad ka pärast seismist. Kiire kasvuga on ta ka, mis kevadel ju oluline. Ja tema lõhestunud servadega lehed on ilusad nii peenras kui laual. Teisele ja kolmandale kohale jäid sordid "Little Gem" ja "Grimson". Viimane oma punase lokilise leheservaga, kes koos "Frillicega" võib vabalt kaunistada iga rõdupotti.
"Frillice" ja "Grimson"
"Little Gem"
Veel ei ole hilja salatiseemet soetada;)

13 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Väga hea, sätingi end just poodi. Toon endale ka selle Frillice, miks mitte.
Ilus rõdu-vaade Sul! Mul õnneks pisut väiksem see roheline koorem :) mahuvad veel ilusasti.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

PS.: ära Sa tulpidele küll maasikaid otsa istuta. Nad mõlemad suure juurega. Hakkavad üksteist segama.

Eve Piibeleht ütles ...

Ma olen kuumaasikaid ka kastides kasvatanud, annavad saaki, elavad ületalve ja tõsta kuhu tahad parasjagu. Eriti pikaealised nad ju nagunii ei ole, 4-5 aastat ilma noorendamata maksimum

elfriide tramm ütles ...

mul vaja ka aasta-paari perspektiivis tekitada uus koht kuumaasikatele. seal, kus nad praegu on, on muidu ok, aga kui sinna mõned väikesed sõrmed lähevad maasikaid korjama ja seal põõsa all peaks keegi sakilina parasjagu passima, siis see ei lähe mitte. järelikult tuleb tekitada ohutum kõrgpeenar.

aga salatitest on minu konkurentsitud lemmikud buttercrunch ja red deer tongue. jaapani sortide babymix ka, aga need pole rangelt võtes salatid, vaid segu muudest taimedest

MUHEDIK ütles ...

Isehakanu jõudis ette, maasikad ja tulbid ei sobi kokku kohe mitte:)
Kuumaasikad võid lastele lähemale istutada ka kasvõi rõdukastidesse või suurematesse pottidesse.

Mul on märtsi lõpus kasvuhoonesse kohe kasvukohale külvatud salatid ja spinat täiesti üleval ja varsti ka tarbimiskõlblik, muud taimed, keda on sinna vara viia, kosuvad pottides ja kassetides toas.

Unknown ütles ...

Kas neid kuumaasikald tuleb ka pikeerida?Külisin suurde potti ja seal nad mul nüüd kasvavad. Ma kavatsesingi nad nii jätta. Vale või?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

aga need venimused on porrud, ehh?

Kadakas ütles ...

Kui need maasikad seal suures potis piisavalt hõredalt on, et kõik taimed valgust saavad, siis võivad ju seal ka kasvada kuni mahaistutamiseni. AVõi sa jätadki potti kasvama? Siis peaks arvestama, et üks taim kasvatab ca 20cm läbimõõdus puhma.

Mõistatuse vastus ei ole porru.

Tii ütles ...

Kõige rohkem näeb mistahes söögisibula seemiku moodi välja, kuid kuna tegu on mõistatusega siis äkki on hoopis mingi ilulauk või päris-lill nagu näiteks fritillaria.

Kadakas ütles ...

Õnnitlused Tiile! Muidugi on harilik söögisibul. Eksperiment on see selles mõttes, et meil tavaliselt kasvatatakse seemnest esimesel aastal tippsibul ja järgmisel siis toiduks tarvitatav suur sibul, aga lugesin Gardener's World'st, et kui seeme piisavalt vara kassetti külida (mina tegin seda veebruaris), siis saab söögisibula samal aastal - no tahaks näha kui suureks neid nõndaviisi kasvatada annab.

Köögikata ütles ...

Nii, ja mulle Sa oma rõdu-uhkusi ei näidanudki! Ega ma muidugi ise ei küsinud ka, kui rumal minust. see see on, kui nunnumeeter topelt tippu aetakse, rohelised nunnud ei tule enam pähegi.

KIMALANE ütles ...

Tublid olete!

Anonüümne ütles ...

Tere,

Kas Frillece-le on mingeid häid kasvatamise soovitusi? :) Hetkel on väiksed nupud ennast mullast välja ajanud. Soov kasvatada potis. Mis peaks edasi tegema, et kõik õnnestuks. Palju valgust ja sooja vajab ja kaua saaki annab ja kuidas noppida, et ta kasvaks edasi?
Tänud ette!