esmaspäev, august 20, 2012

Aiandus - ohtlik harrastus?

Ma olen aiandust ikka üheks turvaliseks ja tervist edendavaks harrastuseks pidanud, mis sulatab vaikselt kevadeks kogutud liigsed kilod, tugevdab lihast, annab jumet ja mis kõik veel. Nüüd aga pidin omal nahal kogema, et kõik ei ole nii roosiline ühti. Miks muidu veetsin ma reedel 4 tundi Rakvere EMOs planeeritud Nurga puukooli aianduspäevade asemel. Neljapäevane aiatööpäev oli lõppenud üsna äkisti - kiskusin parasjagu kolmeharulise kartulikooguga geotekstiili külge juurdunud mättaid liivaalalt üles, kui lõikav seljavalu mu tegevuse selleks päevaks lõpetas. Egas midagi, eks järgmisel päeval Ellamaal jalutades saab selg puhata. Aga kui hommikul enam voodist üles ei saanud, varises Ellamaa plaan kokku. EMO külastuse positiivseks pooleks tuleb lugeda asjaolu, et sain täpse diagnoosi - kompuuter näitas, et olin ühe diski selgroorivist välja sikutanud. Ei teagi, kas olin rohkem pettunud asjaolus, et ka sel aastal aianduspäevale ei saanud või trauma enda üle, aga igatahes olin väga nördinud, et nii lihtsalt sekundipealt võib energiat täis jõujuurikast saada hale hädavares.

Üleeile käisin aias katsetamas, kuidas seal majandamist edasi korraldada, kui ei saa istuda, kummardada, tõsta, tõmmata ega lükata ja käiminegi teosammul käib. Selgus, et kõplamine on täitsa toimiv lahendus, eriti uue ja pikema kõblaga. Eelmine andis paar nädalat tagasi otsad, kui sellega nõgeseid trimmerdasin. Vist poleks pidanud, aga varem või hiljem oleks see ikka juhtunud, nüüd juhtus lihtsalt varem. Esiti nokkisin värskelt teritatud kõblaga kiviktaimlas, midagi sai, aga kivid jäid ette ja kui arvestada, et selle paiga valdav umbrohi on harilik kukehari, siis pikemalt ei tahtnud kukeharja paljundamisega tegeleda. Hostaala käisin üle ja seal võibki kõplamisega piirduda - hostapuhmaste sisse ükski võõras kasvama ei pääse ja kive seal ka pole. Minu üllatuseks on kõige tavalisem süstjalehine hosta vapralt vastu pidanud nii täispäikeselise kasvukoha kui teorünnakud. Sellegipoolest tuleks edaspidi hostasid juurde muretsedes teokindlusega arvestada, sest mitte ei tahaks, et hostaalast tigude kapsapõld saaks.

Suure peenra põhjapoolses otsas sai ka nokitud, aga kaugemal oli liiga puhas alles. Seega ei midagi hullu. Tänasel uduvihmahommikul jalutasin fotokaga aias. No küll see makleia on pirakas! Odajas raudürt ja lursslill "Atropurpurea" on küll mul üle pea, aga makleia kõrval on nemadki könnid.
Jaapani ülaste õisi jagub igale poole ja kui veel siilikübarad, võsaraudrohi, põõsasmaranad jt satuvad samale pildile õitsema, on õiemeri lõputu.

Laialehine tarn, kelle õied teadagi suurt vaatamsväärsust ei paku, on ehtinud end laialehise parkjuure uhkete "sulgedega".

Sellised lihtsad ja tavalised pinnakatjataimed nagu laiuv tuhkpuu ja täpiline iminõges "Beacon's Silver" suudavad koos juba arvestatava jupi maad kauni ja umbrohuvabana hoida. Pildi paremas servas kivide vahel paistab selle aasta uustulnuk spiraalluga.

 Kasvuhoones on tomatiuputus - täna õhtul võtaks ketshupiteo ette. Pooled päevad vedelen horisontaalis põrandal ka. Aga edasi on mu ideed otsakorral, mida tarka lisaks ringijalutamisele veel aias teha annaks - seda enam, et igal sammul tuleb meelde, mida kõike tahaks istutada ja välja kaevata, lõigata ja vedada, nende silmariivavate mätaste peale ei julge enam mõeldagi.

13 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Mättad ja muu! Trimmerdab ja kaevab! Ravi oma selga kõigepealt! See ei ole üldse naljaasi! Soojenda, võimle ja puhka. Trimmerdamine ongi üks kurjajuur muideks! Täiesti seljavaenulik tegevus!
Aga ilus aed ja vägevad taimed peenardes! Makleia on super!

Köögikata ütles ...

Mida tarka veel aias teha? Hakka koostama nimekirja taimedest, millel Sul veel nimesilt puudu on. :o)

Kiku ütles ...

Jaa, selga pead sa hoidma, mitte ei tohi ülepingutada, nädalakse võiksid täitsa vabalt kohe võtta ja siis tasapisi jälle toimetama. Ilusad pildid peenardest sul!

Krissu ütles ...

Oi, hoia jah ennast. Üks hea olemine. Kui juba saad, et halb pole. Pikali maas, jalad kõverdatud või ka mitte. Füüsiliselt ei peaks midagi tegema(vastupidi joogale. Mõttega võib sirutuda nii jalgade suunas kui sinnasuunas kuhu silmad vaatavad. Aga kõige olulisem, mitte füüsiliselt!!! Siis tegutsevad silelihased, mis on selgroo ümber ja annavad võimaluse vabaks ja heaks olemiseks ja tugevduseks. No tegelikult on see ka üsna pealispindne seletus minu poolt, aga sellega on paljud abi saanud. Kindlasti aga mitte sel ajal kui valu akuutne. See rohkem ennetav ja ka hoidev.

Nodsu ütles ...

Ega see diski asi naljavärk ole, mina käisin sellega ju noa all. Ei tea kas ta soodsatel tingimustel paika tagasi läheb, kuid kindlasti peaksid ennast praegu väga hoidma. On Sul ju veel kaks pisikest, kes sülle tahavad. Tundub nii igapäevane liigutus, kuid ka see tõstmine on ju koormus seljale. Võta selleks suveks aiatuurid maha ja puhka ning ravi! Soovin kiiret paranemist!
Aed on Sul väga ilus, kui jätadki tegemised järgmisesse aastasse, ei juhtu selle aiaga ka mitte miskit hullu! Naudi parem praegu seda, mis Sul juba tehtud ja olemas on! :)

MUHEDIK ütles ...

Jajaa, see on kuidagi äärmiselt ülekohtune kui kõige ilusamat ja tegusamat päeva äkki miski ses füüsilise masinavärgis üles ütleb. Meil siis ühesugune saatus, ainult mina vedelesin seal EMOs täpselt 2 x nii kaua kui Sina ja häda oli ka mujal. Praegugi veel mängin potilillekest, aga üldiselt oleks vaja istutama hakata.
Parane ruttu!

Kadakas ütles ...

Nimekirja muudkui koostan, aga ma ei tea, kas julgen kunagi ära ka saata - see nii pikk juba.

Seljaga valisin esialgu võimlemise tee ja olin tänasel esimesel tööpäeva hommikul kõpsti lähima taastusravikeskuse võimlemisinstruktori juures tunnis, sest kahe arsti erinevad raviskeemid on minule kui nõrganärvilisele vastuvõetamatud.

Kadakas ütles ...

Oh Muhedik, loodetavasti said EMOst asjatundlikku abi ja loodetavasti olid Tartus. Nii palju, kui mul on seoses lähedastega olnud kokkupuuteid Tartu meditsiiniasutustega, on see olnud väga professionaalne ja sealjuures ka inimesest sisuliselt hooliv. Kiiret paranemist sullegi!

Liia käsitöö ütles ...

Õiged soovitused eespool, selga peab hoidma. Mulle ikka lapsed tuletavad meelde, et end tagasi hoiaks, aga kus sa saad, vaja ju ja kohe kui mõte tuleb! Õnneks väga hullusti pole endale veel liiga teinud!
Head paranemist ja naudi oma ilusat lilleaeda!

Milda ütles ...

Kokkutulekul sai arutatud seda selja probleemi, olen ka mitu nädalat põrandal maganud, see oli küll aastaid tagasi, aga igasugu tõstmistesse jne suhtun senini ettevaatlikult.
Hoia end ja kas teed juba hostade tellimise nimekirja?

Eve Piibeleht ütles ...

Mulle aitas ka seljajama vastu füsioteraapia ja võimlemine. Ning diski tõmbas paika kiropraktik, loetagu pealegi meil neid tüüpe vaat et soolapuhujateks, aga jama pole kordunud, ptüi-ptüi-ptüi. Kiiret paranemist ja ära enneaegu liiga pinguta!

Futu ütles ...

Kuidas sul tervis lubab, kas Aksel Kurti dendroaia külastuse sel pühapäeval päevaplaani söandad võtta? Seal on ilmselt üksjagu kõndimist, räägivad, et suurel maa-alal see aed. Su hostad mul juba potis, võtaks sinna kaasa.

Kadakas ütles ...

Kurti aeda pole plaanis minna, olen seal käinud. Mu tervis aga lubaks juba autorooli istuda, reede õhtul 6 paiku on plaanis sõita Saku kandist läbi, kas siis oleks võimalik kohtuda?