kolmapäev, mai 29, 2013

Kiviterrass ja hostaala

Suur suvi maandus sel aastal nii lopsti, et mul on siiani raskusi arusaamisega, kuhu küll see kevad jäi. Koos vahele jäänud kevadega läks kaotsi ka kevadtööde aeg. Kahjuks tööd ise ei kadunud kuhugi ja neid tuleb aina juurde. Vaevalt said köögiviljaseemned maha, kui käis vihm üle ja sajad tuhanded umbrohuseemned lõid köögiviljamaa rohetama. Egas midagi - rohisin ära. Tomatid, arbuusid, melonid, paprikad ja baklažaanid istutasin kasvuhoonesse, kurgid avamaale. Järge ootavad mais, suvi- ja talikõrvitsad. Ja siis on veel mõned kastitäied tomatitaimi, mis me plaanime panna "ei tea kuhu".

Kogu selle tarbeaiasagina kõrval on iluaed vaeslapse osas. Aga see vaeslaps lööb ennast iga päevaga aina enam ehte! Lopsakad õiemättad (floksid, arendsi kivirikud, hanerohud, aubrieetad)  kiviterrassil on lahja ja kivise elupaigaga väga rahul.






Kiviterrasist veidi allapoole jääb eelmisel aastal rajatud hostaala, kuhu sügisel sai maha torgitud suurem sats võrkiiriseid ja nartsisse. No täitsa kena sai, kui mõned väikesed ämbrid välja arvata - nt olin osanud purpurse õiega võrkiirise Dijt panna täpselt sama lehevärviga helmikpööriste ümber ja vahele. Nartsissidest osutus ca 10cm õievarrega canaliculatus hostaala jaoks liiga tillukeseks, pealegi jäävad tema kribud õied lehtede vahele, mitte nende kohale, nagu tavaliselt nartsissidel kombeks.
Canaliculatus

 Kobarnartsiss Geranium jällegi üllatas minu ootustest suurema õiega - täitsa keskmise lihtnartsissi mõõtu õisi on varrel 3-4.
Geranium

Tellitud "Sir Churchill" ei osutunud valgeõieliseks sööriks, aga kobaratäis ilusaid kollaseid täidisõisi rehabiliteerib apsakat.
Cheerfullness?

Kõige paremini vastasid minu ootustele nartsissid "Hawera" - sellised õrnad ja lehtpuude alla sobiva metsalille olekuga.
Hawera

Thalia

8 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Su iluaed näeb ju täiesti kobe välja. Mul on mõnes kohas naat vööni :)
ja mul tuli meelde, et sa tahtsid suuri hostasid, aga ma magasin, õigemini töötasin jälle vist õige jagamishetke maha

Tistou ütles ...

Kiviktaimla võtted on kui kuskilt esindus-botaanikaaiast! Väga kena!

Köögikata ütles ...

Imeilus on Sul see kiviterrass.

Futu ütles ...

Maksimaalsed vaated!:) Väga ilus.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

:) mul ka üheksavägine laiutab gal pool aga nad näevad nii lahedalt troopilised välja.
Väga ilusad värvilised lillemättad! Super!
Ja hosta-alast ootasin ka ammu pilte juba. Veel on hostad kevadiselt väikesed, ei uhkelda veel. Ootan sügiseni, siis ehk jagad jälle vaadet

Milda ütles ...

Taimedele meeldib Sinu juures ja meeldid ilmselt ka Sina, nad näevad kohe sellised rahulolevad välja.

Kadakas ütles ...

Võililleste piltide ülesriputamine mõjus väga hästi - alustasin nädala sees rohimist ja täna sai nii hostaala kui ka kiviterrass rohitud :)

Ega ma ise ka kevadel mingit aktiivsust hostade suunas üles pole näidanud ja praegu tundub see hostaala ikka nii pisike, et ega sinna eriti palju juurde ei mahu ka. Kui on kaashuvilisi,
siis tahaks ühe Franseni tellimuse kunagi ka teha. Sügisel ei saa vist hostaalast enam mingit pilti teha - juba eelmisel aastal alustasid teod meie maadel vallutusretke, nüüd on baasid sees ja justkui sellest veel vähe roomas neid kevadel veel mustmijon ülevaltpoolt juurde. Praegu rohides ongi sageli 4 ämbrit: üks tuhaga tigudele, üks kivikestele, üks naadile, kuna seda esineb veel lokaalselt ja siis lõpuks neljas tavalisele umbrohule.

Üheksavägine jäi jah kivipeenrasse alles ja veel mõned samamoodi isekülvanud lilla vägihelina taimed, sest loodan, et ehk õitsedes selgub, et on nende kahe tore hübriid. Vähemalt lehestik annaks justkui lootust, et pole päris klassikaline üheksavägine. Aastaid tagasi sain omale sedasi õunapuuõielised vägilased, aga kahjuks pärisid nad üheksavägise eluea pikkuse ja kahe aasta pärast olid kõik kadunud.

Krissu ütles ...

Nii ilusad vaated, hetked! Meeldivalt on avarust taimedel.