esmaspäev, juuni 10, 2013

Moonid ja teised kaunitarid

Kui idamoonid õitsevad, ei ole võimalik neist mööda vaadata. Igal aastal mõtlen, et neid sobiks siia veel oma paar sorti. Et tuleks kevadel külvata - igatsugu huvitavaid idamooni seemneid on müügil kui otsida. Aga või see siis kevadel jälle meeles püsib!

Klassikalise oranži õievärvusega moonid elavad päevaliiliapeenras, kuhu eelmisel aastal sai ruumi juurde tehtud ja päevaliiliaid sõnnikuga turgutatud. Ilmselt jagus seda ruumi ja rammu laiemalt, sest moonid on erakordselt lopsakad ulatudes pea poolde Diabolo põõsasse. Seda, et meil juba eiteamisajast põud on, pole nad ka aru saanud. Hetkel jõudis sadu viimaks ka meieni, aga need pildid on eilsest veel.


Esimesed päevaliiliad - kollane päevaliilia ...
ja teine natuke tumedam middendorffi päevaliilia õitsevad.
Pikas peenras on esimene kurereha õied avanud, kaugemal paistavad kevad-leeklill ja lupiinid.
Hostapeenras on kurekellade aeg. Nägin pikas peenras veel paari sama õiekujuga roosat seemikut, need võiks peale õitsemist ka siia tuua.

Ja terrassil särab väike päike - erkkollane sarvkannike. Köögikata kingitus on kahe kuuga poti serva kätte saanud ja kui ta nüüd sealt edasi üle ääre hakkaks rippuma, oleks veel eriti armas. Ühtki arvestatavat konkurenti tal terrassil ei ole ega tule - teistes pottides kasvavad tagasihoidlikuma, kuid siiski stiilselt sama kollase õiega kurgid ja tomatid. Siin fotol on näha ka viimase talve uus aiaehitis - terrass on nüüd turvaliselt aiaga piiratud.

12 kommentaari:

Krissu ütles ...

Oh kui palju teitel aeg "ees" on.
Väga mõnusad vaated, nii hubased peenrad, istutusalad. Palju tööd ja vaeva olnud....

Mariihen ütles ...

Ilus on Su aias!

Anonüümne ütles ...

Sidrunkollane päevaliilia õitseb juulis, augustis. Lõhnab kah meeldivalt vaniljeliselt. Õis avaneb õhtul ning päikeselisel keskpäeval närtsib.
Kollane päevaliilia õitseb juunis, juulis; lõhnab samuti. Õievars kasvult SP-st vaks madalam(heas pinnases 90 cm)
Middendorffi päevaliilia õied on tumekollased, õievars omakorda KP-st vaks lühem. Lõhnab, õitseb mais, juunis, teist korda sügisel.

JÕUDU - ilus aed!

elfriide tramm ütles ...

oh,ilus!

meite terrassile tegin ka kevadel aia ümber. tõsi,ajutise, aiavõrgust...... ja teil püsivad terrassil taimed ja puha...:)

Tsiil ütles ...

Moonid on lummavad ja eriti kui neid on rohkem. Sul on mõnusad taimelained aias ja terrass ... mmm (ohkab unistavalt)

haavaemand ütles ...

Ilusad vaated ja suures koguses on lõõskavad magunad tõesti kaunid.
Minul oli täna õie esimese õie avanud 'Patty's Plum'.
Mis taimega on tegu neljandal pildil kollase päevaliilia ees?

Kadakas ütles ...

Aitäh nimeparanduse eest - minu "vaja" list pikenes nüüd sidrunkollase võrra. Kuigi pisut nõutuks teeb mind see 90cm kõrgus - käisin kohe aias üle mõõtmas ja kollaste päevaliiliate õievarred on 120cm ja selle koha peal pole viimased 5-6 a sõnnikut kah tibagi pannud, rääkimata muust väetamisest.
Huvitav, kas neid middendorffi päevaliiliaid on mitut sorti? Mul on kollaste õite ja roheliste vartega, aga olen näinud samal ajal st väga vara õitsevat ja sama kasvu puhmast punakate õievartega ja ka õiekroonlehed on väljastpoolt punase jumega.

Haavaemand: Kollase päevaliilia ees on kollane lõokannus - õitseb samamoodi kevadest kuni sügiseni.

A see aiaasi - Kadakapapa tahtis kah ajutise teha, aga nende ajutiste asjadega on meil nii nagu on. Pealegi meil aeda rohkem kui üheks suveks vaja - terrassi ühest servast oleks ligi 1,5m vaba langemist otse paekivimüürile. Võrk vist aitab vaid esimeseks aastaks - kahesed juba roniks võrguauke mööda üles.

Tii ütles ...

Sul on proportsioonid hästi paigas - suured istutusalad ja suured taimed ning suured puhmad igat. Küllap väiksemais aias säraks ka kolmandik su moonipuhmast, kuid mul kipub sellekski ruumi nappima. Muidu väga hea õitseaeg neil. Ja pärast võivad teised suuremad puhmad õhuruumi nende kohal üle võtta.
Mulle meeldivad ka kõige rohkem need klassikalise õiekujuga kurekellad, mida võsavahel sinisena metsikult ja värvilisena metsistunult leida võib. Andurjas kurekell on ka ok.
Jõudu sulle su suurmajandis.

MUHEDIK ütles ...

On loitvad moonid...:)

Nii ilus ja armas on kõik. Terrass on mõnus ja piire asjakohane.
Kaunis kodu ja kaunid taimed. Päevaliilia parandati ka õigeks, mõned taimed vohavad tänavu kuidagi enneolematult mitte neile omaselt lopsakalt, ju neile oli eelmise sügise vihma vaja

Köögikata ütles ...

Tõesti ilus ja lummav!

Anonüümne ütles ...

Hemerocallis dumortieri C. Morren / on tumeda õievarrega, õis väljaspoolt tumeda üleminekuga (blend), lõhnab, õitseb teinekord vähemal määral teist korda augustis. Eesti keeles ilmselt mätas-päevaliilia, (kuigi tahaks, et eestikeelsed liiginimed oleksid taimedel perekonniti sarnased, aga?)
PS! (on mul kuri kahtlus,et) kui eri liiki päevaliiliad õitsevad ühel ajal lähestikku, siis seemnetega paljundades võib saada hübriide!, mis näitavad partnerite külgi. Head katsetamist - õieni kulub kuskil neli aastat ootamist! Kaootilisust aitab vältida sihipärane tegevus

Futu ütles ...

Kadaka moonid on tõeline vaatepilt.:)