kolmapäev, juuli 10, 2013

Postitus aiablogijatele


Potistasin täna üht-teist kokkutuleku tarvis ja vaatasin üle, mis varasemast juba potis on. Lillekasvatajale panin heleroosat topeltõielist hallnelki, aga seda on 5 potti - ehk soovib keegi veel.

Tsiilile on mägisibulaid "Sioux" ja "Brigitta", aga kui keegi veel soovib, siis neid potte on ka rohkem. "Siouxi" pilti näeb Googlest, aga "Brigittast" suurena on pilt siin postituses http://kadakaaed.blogspot.com/2010/05/oh-oleks-veel.html. Mõlemad on ostetud kunagi Poolast ja need poolakate sildistused on nagu on - võib olla pole "Brigitta" sordinimi õige, aga värv on omapärane. Kuna ma kiviktaimlas juba olin, siis panin potti valget kukeharja
ja üht teist kukeharja, mis moodustab madala ühetasase tihedalt rosettidest pinna (grupifotol alumises reas vasakult teine). Kui juba kukeharjad, siis seda kõrgemat taluaiaaegset kukeharja, mis praegu õitsema asutab, on ka palju.
Tavalisest 2 korda kõrgemat sinilatva (kusjuures seisab ise püsti) panin paar seemikut potti. Hariliku siniladva valgeõielist vormi võiks ka jagada - üks puhmas on vales kohas ees. Ja kaks hostat "Blue Mouse Ears" on ka potis juba.

Kiviktaimlas on mul veel kirburohi, aga see pinnakatja võib kasvada kus tahes. Ilmselt on kõigil olemas, aga ikkagi mis teha - ta on niii ilus.

Pakkuda on veel kollane lõokannus
ja samasugune valge õiega kollase lõokannuse (?) vorm. Sellised hooldusvabad taimed - umbrohu hoiavad ise ära, õitsevad suve algusest kuni sügiskülmadeni.
Kurerehasid pinnakatjaks st on tiheda lehestikuga, 3 sorti - kõik roosade õitega. Kõige madalamast kõrgusega 15 cm oli praegu veel viimane pleekunud õis näha:
Keskmine kõrgusega 20cm on samasuguse pisut tumedama õiega ja kõrge kõrgusega 30cm on näha alloleva pildi esiplaanil.
Eelmisel nädalal istutasin ringi helmikpööriseid, sellest jäi potti tumedama purpurse lehega päikesele vastupidava ja hea kasvuga helmikpöörise taimed, kollakasrohelise lehega helmikpööriseid ning tavalist rohelise lehega verevat helmikpöörist (õrna punase õiega).
Veel on potis paar siberlast "Sailor's Fancy"/otsas/ ja kobarpea "Little Rocket".
Endiselt on jagada lõhnavat ja põrisevat (mesilased!) siidaskleepiat,
valget virgiinia tonditupikut,
sidrunväändikku, lollikindlat ja hästi paljunevat valget aediirist, palmlehist tarna, heal pinnasel ligi 2m kõrguseks kasvavat kollast sügisheleeniumi, sinist ja sinise-valgekirjut käokingakorea kitseenelat, pinnakatjat hiina astilbet "Pumila", põõsasmaran "McKay's White", võnk-pärgenelat ja väikest kikkapuud (Euonymus nana). Kuradipuid on ka kuratlikult palju, aga nende keset suve elusalt potti saamisele ma garantiid ei anna, kuid võin proovida. Ja üks valge lihtõiega kibuvits või pargiroos (jääb ca 1m kõrguseks) on ka vale koha peal.
Mida ise sooviksin - tean, et nõukaajast on osades aedades ilusad kõrge mitte puhasvalge, aga heleda õiega siberi iirise puhmad, sellisest sooviks tükikese või mõnd muud kõrge õievarrega heledat siberlast. Oranži lehega helmikpöörisest tunnen puudust. Tiivulise kikkapuu saan ilmselt Aiasõbrast. Hostapalavik on endiselt, aga mõned sordid mul nüüd juba on. Kipslillest ei ütleks ära, aga sel vist üks pikk juur ja pole jagatav. Adiantumid vist paljunevad ka päris hästi jm sõnajalad...

11 kommentaari:

Milda ütles ...

Mind huvitaks topeltõiega roosa nelk, rosetiline ja vana taluaia kukehari,kõrge sinilatv, valge õiega lõokannus, väike kikkapuu ja kibuvits.
Oma nimekirja alles koostan, siis saad valida, aga võlgnen Sulle veel päevaliilia, mis sügisel jäigi üle andmata ja olid veel huvitatud päevaliiliatest. Vaata FB-s mu pilte, ehk leiad midagi.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

See valge kukehari on täitsa põnev ja jupike vanaaegset kukeharja sooviks ja loomulikult seda valget sinilatva. Ja valget lõuokannust, kui tohib. Lollikindel valge iiris? Väga sobiks. Ja heleenium oleks ka lahe

Kui kõrge see hele siberi iiris peaks olema? Kas Butter ja Sugar sobib?

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

See valge õiega kibuvits mmmm aga oled sa kindel, et saad ta selle kuivaga elusalt kusagile?

Futu ütles ...

Mulle pakuks huvi palmilehine tarn, eriti igatsen kollast, kuid ka roheline oleks väegade hää. Siberi iiris Saylors Fancyle ja kollakasrohelisele helmikpöörisele pretendeeriksin ka. Vastu pakun oranzi helmikpöörist ja kahte hostat, aga sulle sobivad hostade sordid uurin välja FB chatis.

Kadakas ütles ...

Aitäh, et varakult teada annate, siis mul aega rahulikult tegeleda :). Teoreetiliselt võiks selle valge kibuvitsa kätte saada küll ja potti panna ja kui tagasi lõigata ehk jääb ellu ka, aga mis praktikas saab, see selgub siis varsti.

Sugar ja Butter on mul olemas ja see on liiga madal. Plaanis on üks peenraosa teha pehme kortslehe ja kõrgemate siberlastega ja selleks otsingi umbes siberi iirise põhiliigiga samas kõrguses siberlasi. Praegu mul ongi korslehe juures madalamad, aga see asi ei istu teps mitte kokku.

Jah, kollast palmlehist mul pole ja kirjulehelist ka mitte, ainult see roheline. Mulle meeldib teda lillekimpudes kasutada, sest ta on sügiseni selline laitmatu ilusa lehega.

Futu ütles ...

Minu jaoks on palmlehine tarn selle suve leid. Et midagi nii ilusat võib olemas olla, ta on ju puhmikuna täitsa vastupandamatu, selline õhuline ja veidi sulgne.

Tii ütles ...

Sailor's Fancy - kui jätkub. Võib-olla ka käokingasid, see valgekirju on vist madalam. Tundub, et peaksin vähemalt osa omakülvatud kõrgeid kukekannuseid välja vahetama millegi veidi madalama vastu. Neid siis omakorda oleks pakkuda, kuid ainult ühekordsed on jäänud, sest seisavad paremini püsti.

Kadakas ütles ...

Tiile: Ikka jagus.Valgekirju käoking on veidi madalam jah, aga ma arvan, et sinu liivases pinnases on nad mõlemad veidi madalamad, sest ka mul on tänavusel põuaaastal tavalisest madalamad.

Rose ütles ...

Minule meeldiksid:
Hariliku siniladva valgeõieline vorm
kurerehad, need punasemad ja lõokannused, kollane ja valge.
vastu saan pakkuda sinist lõokannust ja veel ühte teist, mis blogise panin ja mida täiendan! vaata ja anna teada! :)

Kiku ütles ...

Ei tea, kas mulle jaguks veel lõokannust? Mul pole kumbakit varianti , üks väääga pisikene sinine tuts on ainult.

Kadakas ütles ...

Ikka-ikka. Neid mõlemaid ammu juba terve rodu potis.