esmaspäev, mai 19, 2014

Juba suvi?

 No ei ole mõõdutunnet ilmataadil. Algas kevad pika põuaga  - katsu sa rohida, kui muld lendab üle pea! Kui lõpuks sadama hakkas, siis nii põhjalikult, et kuda sa seal mudas püherdad? Ja täna viskas siis temperatuuri taevasse - ei kisu kuidagi lauspäikesesse, kui isegi mesilased ja herilased paluvad toast asüüli. Siiski, esimene rohimisring on lillepeenardele peale tehtud ja võib soodsamat ilma oodata küll.

Kevadine kiviktaimla õitseb täiel rinnal, nagu alati -  sügiseks on siis toss väljas, aga tolleks puhuks ongi teised peenrad.




Ma olen sel aastal erakordse saavutusega hakkama saanud. Laamendasin mitu päeva ja kokkuvõttes vähendasin tagumisest servast lillepeenarde pinda vähemalt 30 ruutu. Ei-ei, ei teinud samal ajal teisest otsast 100 juurde nagu tavaliselt. See on absoluutselt puhas vähendamine! Ma arvan, et mõistus hakkab tasapisi koju tulema. Kui ma suudaks seda numbrit hoida, siis võin edaspidi anonüümsetele aiahoolikutele tugiisikuks hakata.

Teine saavutus on talvel keldrisse rajatud savitöökoda, mille eelmisel nädalal külanaistega pidulikult sisse savitasime. Veidike kohendamist veel on - valgustust töölaua kohal asendab ajutine prože, kraanikauss on alles põletamata savi kujul ja mõned pisemad töövahendid saabumata, aga see ei sega tegutsemist. 



Ühe sõnaga - ei midagi uhket, aga oma ja armas.

11 kommentaari:

Triks ütles ...

Imetlen kadedusega hinges Sinu kiviktaimlat. See on hingetuksvõtvalt kaunis!

Rahutu rahmeldaja ütles ...

savikoda on mõnus, just see isiklik ja kiviktaimla on tõesti ilus aga kuidas on võimalik 30 ruutu peenrapinda lihtsalt ära kaotada, vot sellest pead küll kokukal ettekande tegema :D

Eve Piibeleht ütles ...

Saviplätsimine on mõnus, aga põletusahi nii kohutavalt kallis, et siiani pole hammas peale hakanud...kadestan natuke, mõnus toake. Mul oleks ka hädasti sellist kohta vaja, paraku pole mu majal keldritki

Tistou ütles ...

Vaat selline kiviktaimla meeldib mulle kohe väga-väga!

Tii ütles ...

Vaata aga vaata, kokkutuleku puhuks ikka väga hea pakkumine see savitöö võimalus.. Kivikaimla on võrratu!

Neljandik ütles ...

Kiviktaimla on tõeliselt vägev! Ja savimätsimine üks igavesti mõnus tegevus, mul on nii kahju, et mul kokkutulek vahele jääb :(

Unknown ütles ...

Ikka väga maru on kui on nii palju ruumi taimedel , kõik saavad rahulikult jalad välja sirutada , kihvt !

MUHEDIK ütles ...

Kiviktaimla peabki selline suur olema, kus taimedel on ruumi enda suures mahus näidata, aga see vähendamine on küll minu jaoks suur müstika.

Savikoda on ilmselt üks mõnusamaid paiku Su kodus, võid küll uhke olla.

Milda ütles ...

Avalda meile see vähendamise saladus ja kui suur see kiviktaimla on, näeb välja kui vinge taimestatud platoo. Vägev!

Futu ütles ...

Savi on mõnus materjal. Aga sellest ei saa ma küll aru kuidas 30 ruutu vähendada. Ainuke seletus asjale oleks ehk see, et sa oled nii palju ees...mina jõudsin alles see see suvi selle päris kiviktaimlani, näiteks.:)

Kadakas ütles ...

Kiviktaimla ehk paeterrass on 8x11m, sellele lisandub ühes küljes kaldpeenar, kuhu mõned kiviktaimla asukad "alla voolavad". Samas kogu paeterrass ei ole tihedalt taimestatud - see on tegelikult üks tihedama liiklusega kohti aias ja põhilistele käiguteedele on valitud tallamist taluvad taimed nt liivateed, müürilill, madalad kukeharjad. Ja ega need hanerohud-kivirikud ka pahanda, kui keegi peale astub.

Istutusala juurdelõikus: säti voolik loogeliselt murule peenraservast nii kaugele, kui palju soovid peenrapinda laiendada - seda me oskame ju kõik.
Istutusala mahalõikus: tee sedasama peegelpildis.
See oli nali nüüd, aga kui peenra tagareas on umbes 20 kukekannust, sama palju sügisastreid, heleeniume jmt, siis see vähendamine ei ole kuigi keeruline - aitab ju 5 kukekannust, 10 sügisastrit, 5 heleeniumipuhmast ka jne. Ehk vaatasin, et 3m lai peenrariba on sama hea, kui 5-6m, kui seal 3m peal on niikuinii põõsad, siis nende tagant võib ju rohimise asemel niita.