laupäev, juuni 14, 2014

Džungel kasvab

Viimastest aastatest ei mäletagi nii sajurohket suve algust - kõik kasvab lausa tundidega ja silmnähtavalt. Eriti usinalt teevad seda umbrohud ja muru. Tigudel on pidu.


Nädal tagasi oli aias põhitegija kevadfloks - täiesti "peab olema" taim suures aias, kus värvilaike tahaks ka kaugemalt näha. Nüüdseks juba vihmast veidi räsitud.



Kiviktaimla asukad punnitavad ka kõigest väest, et paekivid kirju mirju teki alla matta. Eriti agaralt laamendavad siin seemneid külvavad nelgid - paari pisikese kriipslehega seemikud on ju nii süütukesed. Samas kui järgmisel aastal juba suur puhmas kõike muud enda alla ähvardab matta, siis tahaks neil küll tutist kinni võtta, aga kus sa siis saad - viskavad sulle suure sületäie õisi ja hullutavad lõhnaga - käsi jälle ei tõuse. 




Liivateed ei anna ka alla - nende maadevallutused on nelkidega üsna samast klassist. Duell tulemas.

Mõned nelgid on kiviktaimlast alla nõgeste juurde lennanud.

Helmikpööriste teerada on ka kohati ülikirju.
Õnneks tasakaalustavad siin värvide virr-varri hostad. Helerohelised puhmad helmikpööriste vahel kuuluvad laialehisele tarnale.



Hostad ja helmikpöörised, kaugemal üle teeraja paistab kadakkaera valges õievahus roosipeenar.
Praegu peaksid roosipeenart läbiva kadakkaeraoja kaldal õitsema iirised, aga eelmisel aastal istutatud taimed sel aastal veel ühegi õiega ei üllatanud - niiet iiriseõied tuleb ise pildile juurde mõelda. Ma tean küll, et seda kadakkaera ma saan seal peenras mitu korda suve jooksul tagasi lõigata, aga no ta valged õied sobivad nii hästi suve alul sinistele, lilladele ja kollastele iiristele taustaks ja hiljem hallikad lehed roosidele.

Vihma üle on mul aga hoopis hea meel - rohimise asemel keldris savi silitada on vahelduseks õige mõnus.
Suure pere suur morsikann - 30cm kõrge, toores, viimistlemata.


Eelpõletatud lauatäis - sisaldab võõraid sulgi.

12 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

aed on Sul ilus ja savi on võrratu :D

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ootan huviga külaskäiku su aeda! Väga ilus on kõik!"

Neljandik ütles ...

Imeline! Mul on nii kahju, et ma seda ilu sel aastal imetlema ei jõua...

MUHEDIK ütles ...

Ilus aed, ilusad vaated, ilusad õied. Savis ja savil on mingi müstiline tõmme.
Vaatan ja imetlen kõigis aedades seda ilusat sinist kevadfloksi, jälle üks lilledest, kelle olen kunagi ruumipuudusel ära jaganud.

Köögikata ütles ...

Imelised nõud! Ja millal Sa juba selle kõik rohitud said???

Eve Piibeleht ütles ...

Minu kevadfloksid sõid naadid ja kreegivõsud välja. Kuskil teises kohas katsetan kunagi kindlasti uuesti.

Tii ütles ...

Ma tean kedagi, kes kell 10 või misiganes ajal vaja kohale ilmub kokkutulekupäval.
Ja selline nelk külvab sul ise! Kas see on mitmeaastane? Mul külvavad ise nurmnelgid,teisi pole märganud. Nemad on küll mitmeaastased, kuid mingisse kindlasse kohta istutatud puhmas on kõige ilusam esimesel õitsemisaastal, võib-olla ka veel teisel. Siis külvub edasi, et mõnd teist taimepuhmast vallutada ja allutada.

Kadakas ütles ...

Kata, kus sa rohitud kõike näed? See on puhas fototrikk ju - kui ohakas on ekraanil eristatav, astu 5 sammu tagasi, kui ikka tunned ohaka ära, astu veel 5 - küll need kevadfloksid ja lupiinid ka kaugvaates näha jäävad :)

Tii, see hallnelk on jah mitmeaastane - raudne leedi - mitte mingi nipiga ise ära ei kao, aga muudkui külvab juurdekasvu.

Tsiil ütles ...

Siis sinult ma olengi kadakkaera jõed laenanud :) Ma pügan teda ka ja luban laieneda.
Kiviktaimla on ütlemata mõnus ja tahaks neid taimejõgesid oma silmaga ka näha.

Laialeheline tarn. Kuidas käitub? Laiutab ka või püsib viisakas. Väga kena teine.

Kadakas ütles ...

Laialehine tarn vaikselt ikka laieneb ka, aga see võtab päris kaua aega. Võrreldes nt kadakkaeraga siis palju aeglasemalt. Kevadiste sibullillede õitsemise ajal õitseb ise ka ja siis ei ole ta eriti ilus vaatepilt (pole ilusaid laiu lehti), aga alates juunist on kuni sügiseni on kenake - sobib peenraääriseks või värvilistele taustaks.

Futu ütles ...

Mul jäi ka nelgile silm peale, niisugune ideaalne ja eriti heas toitumuses. Aga pole midagi imestada, aias ringi vaadates näeb ikka ja jälle kuidas kuivalembed lilled vihmasel suvel ennast tunnevad nagu...kala vees. :)

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.