esmaspäev, juuli 06, 2015

Enne ja pärast ehk jagatud rõõm

Olen juba kirjutanud, et mustikaaias möllavad enelad ja kibuvitsad. Ka kased, pihlakad, vahtrad, pajud, sarapuud, kuused, männid seemendavad järelkasvu ja levitavad juurevõsusid. Õunapuud ja marjapõõsad ootavad pügamist ja noorendamist.

Foto ENNE - selle enela-mustsõstra-metsvaarika oksahunniku trimmerdas Kadakapapa kokku üksnes 2 õunapuu alt. Ja see ei ole ainus ega suurim hunnik, rääkimata neist okstest, mis alles puus või põõsas oma aega ootavad.
 Foto PÄRAST - tadadaa, neist hunnikutest jääb nüüd järgi vaid oksapuru!
Ja oksapurust saab multš! Esimene õnnelik on jugapuude peenar väikese igihaliga - võib olla must mullapind oleks esinduslikum, aga siia metsaaeda oksapurumultš sobib.

Kui lisada multši muud voorused: ohjeldada umbrohtu ja hoida mullaniiskust, siis meie uus ja asendamatu abimees, oksapurustaja, teeb meele rõõmsaks küll! Oksi hekseldab naks-naks-naks, no umbes nagu oleks mitu aastat näljas olnud, värsked vaigused männioksad lähevad ka kenasti läbi, üksnes puhtast uudishimust katsetatud värsked mahlased vahtralehed käisid tal sees ringi ega tahtnud alt välja tulla, kuid päris kinni ei kiilunud seegi suutäis.

6 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Minu meelest on sellised oksamultshid kõige paremad

Krissu ütles ...

Tore "taaskasutus" jah. Oh teil on seal põnev ragistamine ja mis sellest kõik koorub!

Kadakas ütles ...

Jah, aiandus on selline hea valdkond, mida saab ja peakski majandama olemasolevate ressurssidega. Välja arvatud siis uute taimede soetamine, kuigi ka seda saaks vahetuse korras toimetada. Kahjuks võtab rutiinide, nt mullatootmise, töölesaamine oma loomuliku aja, mistõttu on hetkel meil mullaga kitsas käes, aga selliste pudelikaelte lahendamine on ka omamoodi põnev ju.

MUHEDIK ütles ...

Vajaliku masina veel vajalikum töö. Taimejuureke leiab endale iga prao vahelt koha, kust toidu ja veeni jõuda. Kasvabki tugevam ja tervem kui üleliia poputatu.

Köögikata ütles ...

Ohh, kui palju ägedaid, ilusaid ja asjalikke postitusi ma maha maganud olen. Peaks ikka mingi sellise töökoha omale otsima, kus just talvel palju tööd on ja suvel lulli lüüa saaks. Lumekoristaja? :D Muskel kasvaks ka ja suvel jaksaks siis maad kaevata niimis naksub.
Aga te olete ikka ägedad!

Futu ütles ...

Selliste maastikuvormidega aias alustada uuesti otsast peale on ülipõnev.