teisipäev, juuli 28, 2015

Kobarpea - suure aia ehe

 Ma ei olegi veel korralikult tutvustanud eelmisel kevadel rajatud kobarpeade ala kivioja ääres. See oli üks äärmiselt õige tegu viia kobarpead poolvarju. Uueks stardiks saadud kõdusõnnikusüst tagumiku all ja sel aastal ongi kobarpead kõvasti üle mu pea. Kobarpeadele seltsiks on siin kortslehed, kõrged priimulad ja mõned siberi iirised, mis praeguseks on küll juba ära õitsenud. Kõigepealt üldvaated siitpoolt...
ja sealtpoolt: ees killustikul alpi kortslehe muhud
Kolmandast küljest ka: vasakul ligi 2m kõrge sale kobarpea Ligularia stenocephala 'The Rocket', paremal paarkümmend senti madalam kobarpea sort 'Dragon Wings', keskel põlevad pildistamise hetkel päikeseviirgu sattunud saleda kobarpea sordi 'Little Rocket' õieküünlad.
Ligi 80 cm kõrge tiibeti priimula õitseb pikalt ja boonusena muide lõhnab ka. 
'Dragon Wings' on sarnaneb przevalski kobarpeaga, kuid tema õisikud on veidi pikemad, õisikutipud pruunikad ning lehed törts suuremad ja ehk ka enam lõhestunud.

Przevalski kobarpea Ligularia przewalskii

Meetri kõrgune 'Little Rocket' alloleval pildil jääb oma suuremast vennast 'The Rocket' umbes poole madalamaks.

Harilik kobarpea Ligularia sibirica alles asutab õitsema.

 Hõlmine kobarpea Ligularia palmatiloba pildil taga keskel õitseb küll juba juulis koos "küünaldega" ja võistleb 2m kõrguste klassis, aga tema õisikud sarnanevad pigem hambulise kobarpeaga. Alloleval pildil all vasakul on näha ka hambulise kobarpea Ligularia dentata sordi 'Britt-Marie Crawford' purpurne lehepuhmik.
 Kobarpead joonistuvad kõige uhkemalt välja tumerohelisel taustal - siin on näha, et heleroheliste lehtedega metsvaarika taustal kipuvad kobarpea õieküünlad ära hajuma.
Lõpetuseks veel üks kunstfoto meie õuekasest läbi hõlmise kobarpea õite

14 kommentaari:

Aedkutsub ütles ...

Kobarpeade ala ma ei olegi varem näinud, väga uhke! Aleviaedades kohtab pigem vaadet üks kobarpea puhmik soolotaimena murus - no pole just kutsunud järele proovima. Aga Sinu vaated on väga lux.

Neljandik ütles ...

Tõesti uhked vaated. Mul on ka üks kobarpea puhmik aga mitte murus vaid veranda nurgas, kruusas ja päikese käes. Aeg-ajalt ajab väga suure kuumusega lehed longu aga toibub siis ööga jälle.

asterix ütles ...

Jah uhked lilled, aga kahjuks oma väikeaeda neid palju ei mahuta.

Krissu ütles ...

Tõesti, väga kaunis ala. Niimoodi suures koguses on nad mõjuvad ja sobivad ja muidugi sobivad kaasalased. Sul on kohe silma selliste "toreduste" peale :)

Tasa ja targu ütles ...

Väga ilus ja lopsakas! Peab vist enda kobarpea ka ümber tõstma, mul sale kobarpea sel aastal erakordselt madal, alla meetri kindlasti.

Kadakas ütles ...

Esimestel aastatel ma vihmutasin aeda ja siis olid kobarpead ka täispäikeses lopsakad. Kui aga lauskastmise ära lõpetasin, siis sõltuvalt ilmast võisid ikka üsna nirud või longuski olla ja nii see idee sündiski vangerdada kobarpead veidi varjulisemasse, ka nende erkkollane värv tuleb varjulisemas paremini esile kui täispäikeses. Niiet soovitan igati - õitsemine kindlasti ei kannata - pigem on taim poolvarjus jõulisem ja jaksab ka rohkem õisi kanda.

Tistou ütles ...

Väga ilusad kooslused! Kobarpead on toredad taimed. Ma nüüd salamisi loodan, et seda hostapeenart sealt kobarpeade tagant ka tutvustatakse! :P

Eve Piibeleht ütles ...

Kobarpead on ilusad, aga mul söövad teod need kahjuks täiesti räbalateks ja see enam ilus ei ole.

Telkide rent ütles ...

Väga kaunid pildid :)

Kadakas ütles ...

Tigudele maitsevad kõige rohkem hambulise kobarpea sordid. Przevalski kobarpea ja 'Dragon Wings' on aga ise juba nii "räbalad"- peamiselt vaid rootsud järel ja neist leheroodudest teod nagu niiväga huvitatud pole.

Tsiil ütles ...

jah, kobarpäid ma armastan :) ja sinu kobarpeade pesakoht on meeles küll, aga et nad ikka nii võimsaks on visanud. Uhke.
Ma fännan neid rohkem kui hostasid, tulevad varem välja ja on lopsakad ja kaunid.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Kobarpead on minulgi ühed lemmikutest, tõeliselt toredad ja nauditavad sedasi omaette ja üheskoos

Helve ütles ...

Oi, kobarpead mulle meeldivad. Ja nendel siin on ilus ja mõnus kodu.

Köögikata ütles ...

Kobarpead on uhked jah. Mul on nad küll törts siin, teine seal, aga minu pisikeste mõõtmete puhul sobibki ilmselt nii rohkem. Sellised säravad küünlad teiste taimede kohal kõrgust loomas.
Aga ma vaatasin hoopis, et pean ikka oma kortslehe ümber kolima, sest niimoodi kruusal kuhjana soleerimas on ta nii lahe!