laupäev, juuli 18, 2015

Mõni on lihtsalt kaunis


On suvepuhkus Eestis ja päriselt. Varasematel aastatel iseenda tööandjana ju õiget puhkust polnudki. Kuna jooksev rohimine on kokkuleppeliselt aiahaldja toimetada, siis saan ise tegeleda strateegiliste teemadega nagu laamendavad invasiivsed püsikud või põõsad. Täna hommikul madistasin mõnuga roosipeenras - mõõdutundetult üle kallaste voolava kadakkaera piirasin ojasängi tagasi ja lõikasin peaaegu maani maha, et kõik õitsemise lõpetanud iiristerisoomid kah valgust näeksid.  See oli üks väegade ettenägelik tegu, sest kui Kadakapapa eelseisva 10 päeva ilmaprognoosi vaatas, siis seal on meie kanti ette nähtud vihm, nii ja naa, vihm, vihm, nii ja naa ja vihm... vähemalt 28.juulini. Samamoodi jäi poole väiksemaks lõhnava madara kasvuala. Naistenõges Six Hill's Giant on oma nime vääriline ja seetõttu sobiks ehk paremini täitõrjeks pargi- või ronirooside vahele. Siiski valitud kärpimisega sain ca 80 cm kõrgustest poolkeradest täiesti kenad õitsvad 40 cm poolkerad - niiet las nad siis olla seal peenrarooside vahel edasi. Vaikselt hakkas sadama, aga esiotsa oli see selline peenike jahutus, et tegin algust ka kiviktaimla padjandite kärpimisega. Kuniks üha tugevnev sadu enam nii mõnus ei olnud, et korjasin end siis tuppa. See Kadakapapa ilmaennustus teeb natuke meele mõruks, aga teisalt saab siis vahelduseks vanemaid pilte vaadata ja blogida. Tänane blogipostitus on hoopis Mustikaaiast.


 Ma usun, et et me Soome aeda võib nii nimetada küll, huvi pärast mõõtsin ära - ukse juurest esimeste mustikapõõsasteni tervelt kaks ja pool suuuurt sammu!

 Pohlad on ka sealsamas. Ma loodan, et nad seal nüüd väga kiirelt ei valmi ja ootavad meid ikka ära. Metsmaasikaid on ka - natuke siin, natuke seal, aga mitte liiga palju, mistõttu istutasime müüripealsesse ribapeenrasse lisaks tädi M. kasvatatud kuumaasikad, mis kannavad marju kuni sügiseni.

 Ja kuhugi teeme veel ilusa lapikese Tii vääte ajava kuumaasikaga - saab laheda ja maitsva pinnakatte. Aga üks maasikas on meie aias veel - kõrge maasikas - tema viljumisele energiat ei kuluta, arvab, et on lihtsalt kaunis. Ja seda ta ongi, sest sirelipõõsaste varjus kallakul kasvavad õisikuvarred on kohati 0,5m kõrged, õitsevad rohkelt ja pikalt. Kuna kõrge maasika emas-ja isasõied asuvad eri taimedel, siis üks osapool on ilmselt puudu.

Kuna neil seal kibuvitsade ja sirelite all trepi veeres suurt konkurentsi pole, siis las nad olla pealegi ... lihtsalt ilusad.

7 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Mustikamaa ja kõrge maasikas on ilusad ja see metsaalune Sul kuidagi väga koduse ja kutsuva olekuga

Krissu ütles ...

Aga jah, see mõni, kes lihtsalt kaunis, eks ta siis kaunistab inimeste hinge oma kaunidusega, see ongi ehk ta "suurroll". Ilus. Ja mõnus ka sul seal mustikate keskel.

Milda ütles ...

Mônus, nii mônus! Kas Sul valgeviljalist kuumaasikat ka on?

Tii ütles ...

Selle Milda valgeviljalise väätiva kuumaasika üks poeg saigi mustikametsa jaoks eraldatud. Tubli puhmas ja väga maitsvad marjad! Kui neid aga Milda kodus veel palju kasvab, siis usun et esialgu pole poegi niisama välja vaja kitkuda, soovijaid peaks jätkuma. Muidu kuumaasikat muudkui külva iga kolme aasta tagant uuesti, et ikka saaki ka saaks.

Tsiil ütles ...

Mind hakkab see peenraroosid ja muud nõgesed juba tõsiselt huvitama, ilus kooslus.
Sinu uus aed on ikka väga paljutõotav ja nii, ma ei teagi kuidas seda öelda - hing, tuleb esimesena pähe ja siis hingerahu ja siis harmoonia.
Loodetavasti Kadakapapa ilmaennustus ikka nii täpne pole :)

Mõnusat puhkust!

Kadakas ütles ...

See kollane peenraroos on Bella Renassaince koos naistenõgesega Six Hill's Giant. Sel fotol on naisenõges veel kärpimata, praeguseks siis pilt vastupidine - roos kõrgem ja nõges madalam.
Näe, kus juured hargnevad - Tii vääteajav on siis ka Milda vääteajav valge kuumaasikas, millest me lapikest tegema hakkame :)

Eve Piibeleht ütles ...

Kui Sul seda naistenõgest hullult üle jääma hakkab, siis ma oleksin huvitatud.
Iseenda tööandja on jah hull olla, sest tavaliselt on tööandja siis igavene mölakas. Puhkust ei saa, ületundide eest ei maksta, töölepinguseadust rikutakse kohe mõnuga ja täiega ja palk on ka juba kolm aastat saamata ;)