neljapäev, juuli 21, 2016

Hostapalavik

Aiablogijate seltskonnas on levimas kergestinakkav ja kaunis agressiivset tüüpi hostapalavik. Kui aus olla, siis ise sain nakkuse juba hea mitu aastat tagasi ja kõik märgid näitavad, et tegemist on  kroonilise tõvega. Isehakanud lillekasvataja äkiline ja raskekujuline nakatumine mõned nädalad tagasi päädis loomulikult krooniliste põdejate seisundi ägenemisega ja nii see ühine hostatellimus Fransenist tehtud sai. Suur tänu Lillekasvatajale, kes asja organiseerida võttis! Kuigi taimed olid paljasjuursed, siis seda peab küll ütlema, et nad olid korraliku suure juurestikuga tublid tükid ning väga korralikult ajalehetuutudesse ja kilekotikestesse pakendatud. Tellimuse kõige-kõige pikem ehk muudest kaugelt üle pea tuutu sattus mulle, mis tekitas kaastellijates teatavat uudishimu, et kas tõesti hosta ja kui, siis kes?

Lubage siis siinkohal esitleda - pika-pika tuutu sees oli Ameerika Hostaühingu poolt 2015 aasta hostaks valitud, XL kasvu, püstise kasvukujuga, pika lehevarrega, kirjulehine ja teokindel "Victory"! Alloleval suurekasvuliste hostade fotol see kõige pikakoivalisem. Vasakult paremale on pildil "Magic Fire", tema taga (ei paista hästi) roheliste lokkisservaliste lehtedega XL kasvu "Queen of the Seas", seejärel "Victory", eespool kollane lokkisservaliste lehtedega XL kasvu "Coast to Coast", sellest paremal taga "Frances Williams" Lillekasvataja enda aiast ja ees eriti põnev "Golden Meadows".
 Siin sama seltskond pealtvaates.
 See "Golden Meadows" on eriti huvitava lehega - leheservad on tume-tume sinakasrohelised ja kobrutavad, samal ajal kui lehe keskosa on palju heledam ja siledam jättes mulje, et kroogitud tume serv on justkui lehele eraldi külge õmmeldud. Värvierinevus nii noorel taimel veel väga tugev pole, kuid peaks kontrastsem saama, kui rohkem päikest näeb.
Väiksemate hostade grupipildil on vasakult paremale "Leola Fraim", veidi tagapool "Mango Smoothie", ees eriti lahedalt kirju "Lakeside Paisley Print" ja tema taga Fransenist kingitusena kaasa tulnud "Pilgrim". No see "Lakeside Paisley Print" on ka ütlemata vinge - seal potis on küll vaid üks leherosett, aga kus on lehti ja millised mustrid!
Lõpetuseks veel üks foto Muhediku hostaseemikute saadetisest - küll siin on pikakoivalisi ja masajaid, lokilisi ja sirgejoonelisi, rohelisi ja kollakaid.
Oh, mis mõnu - nüüd on materjali, millega hostapeenrais mängida!

5 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Seekordne hostaviiruse puhang on kuidagi eriliselt jõuline ja jalust niitev. Mina olen ka juba pikaajaline põdeja aga selle puhangu elasin õnnelikult üle. Ometi on märgid tervise halvenemisest märgatavad :D

Kadakas ütles ...

Eks viirused ka arenevad - peibutavad uute ja huvitavamate aretistega ja selge, et vastupanuvõime halveneb. Aga vot tervise seisukohast on raske öelda enne, kui pole uuritud - äkki on hoopis kasulik nakkus nagu piimhappebakterid või nii. Ma kahtlustan, et neis värvides, kõrgustes, mustrites orienteerumine ja sobitamine tugevdab ajutegevust ja tutsakate-mullaga mööda aeda traageldamine tõstab üldfüüsilist toonust. Niiet soovitan mitte väga vastu puigelda.

Tsiil ütles ...

Tore palavik, kena jälgida :) ohutust kaugusest :) , aga küllap ühel päeval minu vastupanu ka nõrgeneb, praegu imbub neid paarikaupa :)
Uhke saak, eriti 2015 aasta tegija.

MUHEDIK ütles ...

Väga hea valik, eriti kõrgete oma. See `Queen of Seas` on väga efektne sort, ta on aastaid mu suur lemmik. Ma oleksin ise ka nii mõnedki seemikud tahtnud suuremaks kasvatada, aga me ei tekita enam uusi istutusalasid. Eks ma siis vaatan tulevikus Su fotosid :)

Eve Piibeleht ütles ...

Mina põdesin oma hostapalaviku läbi kuskil 2010 ja saavutasin immuunsuse. Mul enam pole tõesti ühtki hostatkuhugi panna :)