teisipäev, september 04, 2007

Varandus maetud!

Täna oli siis üle pika aja üks kena päikeseline hommik, mida ei saanud mitte jätta kasutamata. Eriti arvestades asjaolu, et eelnevad päevad on kõik valdavalt kulunud köögis köögiviljade puhastamisele, lõikumisele ja purgitamisele, siis olin ma igati ära teeninud võimaluse millegi meeldivamaga tegeleda. Nii ma asusingi põõsaste ja püsikute ette ja taha ja isegi alla matma oma kokkukraabitud varandust :)

Tulbid siiski mulda ei läinud - las ootavad oma aega veel. Kõik ülejäänud ja mõned lahtiselt soetatud lisaks aga küll.

Varanduse hankimisega oli lugu nii, et oleks võinud eesti rahvaütlust - "enne Pariisi, käi Nuustakul ära!" järgida ja kõigepealt lähemad lillepoed läbi tuulata, aga mina kibelesin ikka suurde linna - Tallinna siis. Paraku oli seal küll tulbisibulaid ja natuke nartsisse, aga muude sibulate koha peal täitsa tühi auk (isegi mõne maaletooja esinduspoes). Mõned päevad hiljem Kuusalu lillepoodi (see torni oma) sattudes oli üllatus suur - oli lauke, oli preeriaküünlaid... Veel parem üllatus tabas aga nädalavahetusel Rakvere Decora lillepoes - nii palju lauke ja igasuguseid muid vähemlevinud sibullilli!

Laugud
Tundub, et olen lauguusku - mina, piisavalt mugav ja laisk inimene, ja laugud, kes meelsasti elavad mitu aastat puutumatult ühe koha peal, sobime kokku. Omapärased keratüüpi õiepallid on siinkohal lisaboonus. Eelmisel aastal panin laukudega pisut puusse - mõne puhul kõrgusega, mõne puhul jälle ei olnud arvestanud laugulehtede varase kolletumisega. Sel aastal püüdsin targem olla ja kolletuma kippuvate lehtedega sordid püsikupuhmaste ja kääbuspõõsaste taha sokutada.

See järgnev jutt on küll rohkem mulle endale kui kellegi teisele, aga pean ta kuskile kirja panema, et mitte mõne aasta pärast avastada, et olen peenraid laiguti kahe-või kolmekordse sibulakihiga katnud...

Peenras leidsid koha:

  1. Roosa lauk allium albopilosum hallnelgipuhma ees ja lilla peekerlille taga
  2. Koonuslauk allium sphaerocephalum hiina astilbe pumila all
  3. Taevassinine lauk allium caeruleum roosa peekerlille taga
  4. Hiidlauk allium giganteum kolme veigela keskel
  5. Karatau lauk allium karataviense veigela 'purpurea nana' ees

Lisaks vajavad üles kirjutamist eelmise aasta laugud:

  1. Aflatuuni lauk allium aflatunense 'Purple sensation' kirju käokinga ees
  2. Turkmeenia lauk allium christophii salveide ja astilbede vahel
  3. Allium oreophilum karpaadi kellukate ees
  4. Lauk 'Hair' ...hm?...eee...juba ei mäleta...kusagil kadaka juures

Muide, allium christophii (see suure üle paarikümne cm diameetriga helelilla keraõiega lauk) seemneid võin praegu sügisel postiga saata, kui keegi soovib. Aga siis peaks nobedalt teada andma, sest nad tahavad "talve alla" (nii armas väljend :) ) külvamist nagu ma seemnemaailma lehelt laukude kohta lugesin.

Aarum. Teda mul polnud, aga lehed on ju nii ahvatlevad ja õied ka ja kirkad mummulised viljatõrvikud... Itaalia aarum arum italicum tahab varju või poolvarju ja nats niiskemat pinnast - sai siis kirburohu varju.

Nartsissid. Jälle ühed laisa inimese lilled. Valged kobarnartsissid 'Erlicheer' jäid jõulise kasvuga punase roosi taha ja 'Lemon Beauty' ringpeenra vasakusse väravaposti.

Krookused. Kollased suureõielised said Sammy Russelli ette ja lilla-valgekirjud 'Vanguard' kuradipuu ette.

Nüüd on, mida kevadel oodata!


Veel:
1) Tulp 'Lilac wonder' madala sinises peekerlille põhja pool küljel
2) Krookus 'Negro Boy' kuradipuu lõunaküljel
3) Krookused kollase-pruunikirjud triibuline ja 'Zwanenburg Bronze' kollase lupiini, varase päevaliilia ja 'The Rocket'i vahel
4) Allium moly liivaala küljel kivi taga
5) Nartsiss 'Obdam' vasakus väravapostis liatriste vahel ja taga

Kommentaare ei ole: