reede, jaanuar 04, 2008

Soovita suvikut! - Annual ideas welcome!

Alles jaanuar, aga hinges juba kripeldavad seemnenimekirjad.
It is only January, but my mind is already engaged with seed lists. As I usually prefer perennials, I am not familiar with the wide assortment of annuals.
Et minu eelistused kuuluvad pigem püsikutele, pole ma ühelgi aastal suvikusortimenti eriti põhjalikult süvenenud. Nüüd oleks aga vaja üht või mitut suvikut ringpeenrasse noorte püsilillede vahele tühimikke täitma ja miks mitte ka peenra üldmuljet elavdama.

So, I need one or couple of annuals into this circle bed to fulfil caps between young perennials. This bed's perennials have mostly yellow blooms plus a little bit orange and red. Last year I grew white annual Nicotiana alata here and it had several positive qualities, but it will be too large for this year and I also didn't like white blooms between yellow perennials very much.

Möödunud suvel oli ringpeenras selleks suvikuks lilltubakas, kelle tugevaks küljeks oli pikk õitseaeg ilma närbunud õite eemaldamise vajaduseta, esimeste sügiskülmade hea taluvus, kiire ja lopsakas kasv, mis muutis rohimisvajaduse minimaalseks. Ka sidusid lilltubaka korduvad puhmikud ringpeenra ühtlaseks tervikuks. Negatiivse poole pealt võiks vaid mainida, et kohati kippusid lilltubakapuhmad nii lopsakaks, et kippusid varjutama noori püsikuid - usu või ära usu - selle lilltubaka puhma all on peidus üks siberi iiris, päevaliilia ja trobikond liatrisetaimi...
As you see, the Nicotiana alata grew more than 1m wide and high bush and believe or not there is a Iris sibirica, a hemerocallis and group of liatris spicata under this one.
Teine negatiivne pool on rohkem maitseasi, aga valdavalt kollasetoonilises (no nats oranzhi ja punast sekka) peenras pole valge värv mu meelest kõige sobivam partner. Seega oleks saabuvaks suveks vaja uut/uusi suvikuid siia peenrasse. Esialgu plaanisin mdagi peenra üldtooniga samas värvigammas - nt. oranzhi, aga nüüd on tunne, et võiks katsetada hoopis üht vastandvärvi - nt. lillat kontrastiks kollaste ja oranzhide õite keskel. Laduge nüüd oma soovitused konkreetsete suvikute osas välja! See suvik/suvikud võiks vastata tingimustele:
1) keskmine kasv (ca 40-60cm), kui mitu suvikut, võib üks ka madalam olla,
2) pikk õitseaeg ilma äraõitsenud õisi eemaldamata,
3) lilla v. oranzh värvus,
4) kui esimese sügisese külma üle elaks, oleks kena.
Istikute kevadine ettekasvatamine pole probleem. Ise olen suutnud välja nuputada vaid lilla kivikilbiku, aga see üksi liiga madal, siis oleks tahapoole ikkagi kedagi nats kõrgemat lisaks vaja.

So I will appriciate if you can suggest one or two annuals in purple (I thought, the contrast color among yellow perennials would be interesting to try for a year) or orange colour with:
1) medium height (40-60cm, one can be lower, too),
2) long blooming period (without need for deadheading),
3) surviving the first autumn frost would be nice, too.
It is ok, if I have to start seeds early indoors. So far I have been considering only purple Lobularia maritima, but this one alone would be too short.




6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Äkki nemeesia?
Või türgi mustköömen? rukkilill?

Anonüümne ütles ...

Päris vahva on ahtalehine peiulill (tagetes tenuifolia). Neid on kollaseid, oranze ja punaseid ning ühest taimest kasvab kena põõsas. Lõhnab sidruni moodi ja õied on pisikesed, seega ära noppima ei pea. Igati tore lill.
Ja tore blogi sul, jõudu edaspidiseks!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Rebasheinte seas on kindlasti midagi sobivat. Ja sametlill pole just lilla aga ta oli üks mu eelmise aasta lemmikuist küll. Ilus ja praktiliselt hooldusvaba. Peaaegu. Ja kõik mu naabrid käisid kah neid imetlemas. Päevakübarad sobiksid värvi poolest. Saialill.

Kadakas ütles ...

Aitäh kõigile toredate soovituste eest!
Muist nimetatutest kavavad mu köögiviljaaias (nt.rukkilill artishokkide vahel ja saialilled ürdikünkal), aga ahtalehist peiulille tahaks küll kangesti ringpeenras näha. Loodame, et seemnetega näkkab!

Anonüümne ütles ...

Ahtalehine peiulill on kindla peale minek, aga mulle nii meeldis Su mõte kasutada püsilillede vahel hoopis vastandvärvi - sinist/lillat.
Siis oleks kindlasti türgi mustköömne kõrval ka vahva peruu nikandra, aga nikandraga võib samamoodi minna nagu tubakaga - kasvavad ootamatult suureks. Mõne taime võiksid panna, aga kindlasti mitte nii palju nagu Sul eelmisel aastal tubakat oli.

Vahva blogi, nii kaasakiskuv. Ise ka Lahemaa servas.
Tr.

Kadakas ütles ...

Rõõm kohata samakandirahvast!
Sinise-lilla mõtet pole ma sugugi maha kandnud - leidsin vahepeal ka oma seemnekastist üheaastase suureõielise kukekannuse seemnepaki, mille kunagi kogemata püsiku pähe olin soetanud - tundub, et nüüd kulub igati asjaks, kõrguseltki paras.