esmaspäev, veebruar 11, 2008

Seemned ja võrsed - Seeds & slips

Heh, selleaastane aiahooaeg saab küll õige pikk olema, kui juba jaanuarikuust on saanud õues mütata. Istutusaukude kaevamiseks on isegi eriti soodus aeg - rohukamar on vahelduvast külmumisest ja sulamisest mõnusalt pehme ning kenasti on näha need piirkonnad aias, kuhu liigne pinnavesi võib koguneda.

So far this winter has been extraordinary warm in Estonia. The loads of snow and bitterly cold should be here by now, but instead of that - the soil is unfrozen and it has been raining almost every day. I experience this kind of winter first time in my life.

Bataadivõrsed kasvavad kiiremini kui oleksin osanud loota. Eelmisest postitusest on möödas vaid napp 10 päeva, aga pilt on juba hoopis teine. Kaks suurimat istutasin eile eraldi pottidesse.

The sweet potato slips are growing faster than I expected, so I already removed 2 of them and planted separately.

Suur hulk seemneid on sel aastal juba idanema pandud - tellisin jaanuaris sellistest kohtadest nagu Agroforestry Research Trust ja Seemnemaailm . Agroforestry Trust jäi mulle silma eelkõige seetõttu, et neil on nimekirjas päris kena valik Põhja-Ameerika puid-põõsaid, mida muude Euroopa seemnemüüjate nimekirjades nii palju silma pole hakanud. Ka on taimede külmakindlus, idandamisjuhised jmt kenasti tellimisnimekirjas märgitud. Seemnemaailmaga katsetasin esimest korda, tellimise ajal kontrollisin küll kõrvalt taimede külmakindlusi, aga idandamise unustasin - nii juhtuski, et kui siis seemneid mulda pannes asja uurima asusin, tuli välja, et mõned tellitud seemneist õige lootusetud idanejad on (või noh kuidas peaks suhtuma 1,6%-lisse idanevusse, kui pakis sadat seemetki pole?). Ok, mullas nad on ja paljudest asja saab, eks see kunagi selgub ka.
I also have sowd a lot of seeds this year, which I ordered from Agroforestry Research Trust and Seemnemaailm. The Agroforestry Trust was a good finding, as among everything else they have wide selection of trees-shrubs native to North America. Their online catalog is also easy to browse and includes all necessary data, like hardiness information and germination guidelines.
Kahe tellimuse peale tuli igatsugu põneva kujuga seemneid, mõne puhul kohe ei osanud seisukohtagi võtta, kas peaks veel püüdma neid kuidagi koorida või panema kohe koos tiivakestega mulda.
There were seeds in very different shapes, so sometimes I couldn't decide - should I peel them before planting or not.
Mõned seemned vajasid kratsimist ehk kriimustamist - suurematega oli lihtne, neid sai näpu vahel mööda liivapaberit hõõruda, aga pisematega oli tükk tegemist - kippusid nagu kirbud laua alla hüppama.
Some seeds required scarification -it was easy with bigger ones, but the smallest ones tried to escape under the table.
Lõpuks läksid enamik seemneid koos väikese koguse niiske kaktusemullaga minigrip kotikestesse ja külmetusse ehk stratifitseerimisele. Mõned nädalad hiljem, kui ühes kotikeses pisut hallitust märkasin, lasin profülaktika mõttes kõigisse kottidesse törtsu Previcuri lahust.
After that I packed seeds into minigrip plastic bags wiht small amount of moist cacti soil. As most seeds need stratification, these are now in fridge. Later I also dripped some untifungal into bags in order to avoid mold.
Tänaseks on tärganud külmaperioodi mittevajavad Gymnocladus dioica, kahjuks eestikeelset nime talle ei leidnudki - kui inglise keelest otse tõlkida, võiks teda Kentucki kohvipuuks kutsuda. Ka fuksia Fuchsia magellanica on idulehis.
No ja siis ei saanud ma eelmisel nädalal üle ega ümber Seemi seemnepoest Tallinnas Kadaka teel (parim seemnepood mu meelest, nt. püsilillede seemneid pole kusagil mujal nii laias sortimendis näinud), kus käis juba vilgas ostu-müügitegevus. Lisaks paprikatele, kurkidele ja muudele köögiviljaseemnetele, sain sealt küsimise peale osta Aamissepa herneseemet kilohinnaga, mis arvestades meie pere üha kasvavat hernenõudlust oli igati tänuväärne võimalus.
Some of the seeds (those that didn't require stratification) have germinated - Kentucky coffee tree Gymnocladus dioica and fuchsia Fuchsia magellanica were real sprinters.

14 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Seemnemaailma koha pealt võin seda öelda, et tellin juba teist aastat ja pettumusi on väga vähe olnud. Enamuse mitte-idanemised olen oma võhiklikuse arvele pannud. Seemned tahavad tõesti väga erinevaid tingimusi idanemiseks, nii mulla kui valguse kui ka niiskuse suhtes, rääkimata eeltöötlemisest. Muide, plataani külvamine jäta ka märtsi-aprilli, seegi suht kiire kasvuga, pärast äkki oled nagu dzunglis. Peate mehe ja lastega välja kolima, kõik kohad taimi täis.

Kadakas ütles ...

A sa tõesti arvad, et mul plataani seemned alles vedelevad pabernutsakus? Mullas ammu! Aga kui me enam siia dzunglisse ära ei peaks mahtuma, ehk siis lapsed võtavad kevadel mõneks kuuks oma katuse alla - praegu me tubli ehitusmees möllab lastele mängumaja ehitada :D

kate ütles ...

I enjoyed reading your post about starting seeds. While you are experiencing a warm winter, we are having a colder one than usual. Today it is -25c, although we are promised warmer temperatures tomorrow.

I will check the websites you noted here to see their seed offerings. It is interesting to see them ...

I have never seen the process of mixing up some soil with the seeds and putting them in the fridge.

Kadakas ütles ...

Nice to meet you, kate! Been visiting your blog for half a year or so :) As the climate is quite similar, it is so interesting to see, what and how gardeners in Canada grow.
About these websites - first I wanted to order seeds from Canada http://gardensnorth.com/site/ , but it seemed too complicated (because of import documentation and taxes etc. to European Union)and I was so jealous for canadian gardeners, but finally I found The Agroforestry Trust from UK, which also offers those North-American tree and shrub seeds :).

Sammakko ütles ...

Kadakas, I like your blog a lot and gave you an E for Excellent award. Please come and pick it up!
Sammakko

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Õnitlen!

Anonüümne ütles ...

Kevadine jant seemnete, istikute ja pistikutega on üks igati tore tegevus. Olen ise kaa Seemnemaailma klient ja olen rahul. Suur valik ja odavad hinnad, proovida ikka tasub. Kui ei idane, olgu pealegi aga kui idaneb siis oh seda röömu!

Enna ütles ...

Kevadine jant seemnete, istikute ja pistikutega on üks igati tore tegevus. Olen ise kaa Seemnemaailma klient ja olen rahul. Suur valik ja odavad hinnad, proovida ikka tasub. Kui ei idane, olgu pealegi aga kui idaneb siis oh seda röömu!

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.