esmaspäev, juuli 09, 2007

Liivarand

Täna on mõnus tubane puhkepäev - õues sajab :-). Juba eile õhtust hakkas parajat peent seenekat taevast alla nahistama ja väikeste pausidega on täna vihmapladin jätkunud. Et eelnevad päevad olid vägagi tegusad aiapäevad, mille tulemusena sai üks jupp aiast paslikuma väljanägemise, siis seda enam on põhjust oma olemasolust tunda andvaid lihaseid rahulolevana voodil kõhutades puhata lasta.

Niisiis - see oli umbes 5 päeva tagasi, kui muruplatsi servas sai algust tehtud umbrohust lokkava pinnase koorimisega eesmärgiks rajada muru-lillepeenra-kraavi vahele "liivarand".



Pärast pinnasekoorimist ja maa katmist valge vildise geokangaga, sai üsna juhuslikult paika asetatud suuremad ja väiksemad maakivid, liiv ja valmis ta oligi!



See on muidugi alles esimene jupp kavandatud suuremast liivaalast - nimelt on hiljem plaanis nn. äsjavalminud liivaranna osaga nurkapidi ühendada suurem liivaala laste mänguväljaku jaoks.

Miks liivaala ja miks just siia? Nimelt on me aias üüratus koguses kallakuid - nii kraavikaldaid kui lihtsalt astanguid ja kogu selle maa niitmise teel korrashoid on üsna ajamahukas, mistõttu mingi osa liivaga katta tundus väikese hooldusvajaduse tõttu väga ahvatlev. Teine tõsine põhjus on piki muruplatsi serva jooksev drenaazh, mis loodetavasti "töötab" paremini liivakatte all, kui kruusa ummistava mulla korral. Kolmas on visuaalne põhjus - maitseasi muidugi, aga väljamõõdetud kaartega ovaalne muruplats tuleb minu arvates paremini esile, kui seda ümbritsevad laiad bordüürpeenrad ühelt poolt ja teisalt liivaala.

Vastrajatud "liivarannakese" üht külge piirab varemvalminud ringpeenra serv, mis nüüd vajab liiva-mulla piirile mõnd padjandtaime (eelkõige selleks, et lapsed ei kipuks mulda liivaga segama). Kilbirohi Golden Queen, kollase-rohelisekirju parthein ja üks kollaseõieline kukehari said juba eile õhtul paika, kui leiaks veel paar oranzhiõielist taime kollastele lisaks, võiks asjaga rahule jääda.



Vastaskaldale, kuhu ajutiselt sai kooritud pinnas rohimis-ja köögijääkidega segi komposteeruma pandud, on planeeritud laudlehe astilboides tabularis puhmad. No mis beach see on ilma päikesevarjudeta, olgu siis või vastaskaldal. Kloostrimetsa puukoolist leitud laudleheistik on juba istutatudki, aga ilmselt kulub enne mitu head aastat, kui see vägev püsik oma täies uhkuses kraavikallast kaunistama hakkab.


Liivaala paremal serval õitses juba sel suvel eelmisel aastal istutatud tanguutia kämmalrabarber rheum palmatum var. tanguticum.

Kommentaare ei ole: