teisipäev, september 11, 2007

Artishokk - Globe artichoke

Juba mitu viimast ööd on külm käinud aias lehti näksimas. Varasematel aastatel mäletan, et kui esimene sügisene öökülm üle käis, siis korralikult - ikka nii, et latakad kõrvitsalehed olid hommikuks kui kokkupandud vihmavarjud kompostihunnikuid katmas. Sel aastal aga teeb külm oma tööd õige vaikselt, hiilides ja nakitsedes leheservi, iga ööga ampsuke rohkem.

First autumn frosts have arrived very secretly this year - just biting a little bit of pumpkin leaves each night.


Aga nüüd artishokist. Olin ta kulinaarses mõttes sel aastal juba maha kandnud, kuid pärast mitmeid signaale, et minult kevadel saadud võimsakasvulised "ohakad" on tuttavate aias õitsema hakanud, uurisin ka oma artishokke lähemalt ja leidsingi leheroseti keskelt kauaoodatud õiepungad! Aga mis nende õiepungadega peale hakata - see oli esialgu väga ähmane.



My biggest artichoke plant

Artishokk Cynara scolymos on mitmeaastane köögiviljakultuur, kuigi kasvatada võib teda ka ainult ilu pärast. Kuni pooleteise meetri kõrguseks kasvav hiigelohakat meenutav hallikasroheliste lõhestunud lehtedega ja siniste õitega taim on pärit Vahemeremaadest.

Süüakse artishoki puhul õisikupunga koos õisikut katvate soomuste alumise osaga ja seda keedetult või hautatult. Toorelt artishokk süüa ei sünni. Artishokk sisaldab tublisti C-vitamiini, foolhapet ja kaaliumi.
I started a few artischoke from seeds this spring and just now, around first frosts, we have some artichoke buds to taste. I found out that preparing and eating the artichoke is a "huge science" which is explained in english here http://www.artichokes.org/


Artishoki valmistamine
Avanemata õisikud pestakse külma veega, tõmmatakse ära mõned alumised pisemad õisikusoomused ja lõigatakse ära vars ning neljandik köögivilja ülemisest otsast. Seejärel kastetakse artishokk sidruni või äädikaga hapustatud vette, et vältida värvimuutust. Ka äralõigatud varrejuppi või kasutada toiduks, kui selle kõva kooreosa eelnevalt ära koorida.

Kui soovitakse valmistada täidetud artshokke, siis venitatakse eelpool kirjeldatud viisil ette valmistatud õisiku järelejäänud soomused laiemale ja eemaldatakse õisiku südamik. tekkinud avausse ja välimiste lehtede vahele asetatakse täidis.

Artishokke keedetakse püstises asendis 25 kuni 40 minutit sõltuvalt köögivilja suurusest (valmidusest annab märku ka see, kui mõnest ülemisest soomusest tõmmates, see kergesti välja tuleb), soovi korral võib keeduvette lisada sidrunimahla, soola ja muid maitseaineid. Keetmise järel viljad nõrutatakse põhjad ülespidi asendis. Serveeritakse artishokki nii kuumalt kui külmalt, nii täidetult ja erinevatesse kastmetesse dipitult.

Siin lehel http://www.artichokes.org/ on väga selged pildid menüüs - recipes and such - basic preparation - artishoki valmistamisest - ilmselt arusaadavad ka kesisema inglise keele oskuse korral. Keeleoskuse korral leiab siit ka hulganisti retsepte.
Artishoki söömine on jälle omaette teadus - vähemalt minusugusele võhikule - süües võetakse soomus soomuse haaval näppude vahele, kastetakse dipikastmesse ja hammaste vahelt läbi tõmmates manustatakse soomuse pehme sisu (soomuse kestasid ei sööda). Kui soomused on otsas, eemaldatakse noa või lusikaga südamik, mida taas ei sööda. Küll aga on söödav allesjäänud õisikupõhi, mille võib tükeldada ja taas dipikastmesse kastetult ära süüa. Kes spetsiaalsete dipikastmetega jännata ei viitsi, võib dippimiseks kasutada ka sidrunilisandiga pehmet võid või majoneesi või sojakastet.

Sellise pika "artishokiteaduse" peale mõtlesin kohe tükk aega, keda seekord pereliikmetest oma kulinaariaeksperimendi ohvriks tuua - kas lapsi, nagu tavaliselt (neid on lihtsalt rohkem käepärast :) ) või siis seekord hoopis abikaasa - mõnede netiavarustes jalutajate arvates on artishoki söömine väga romantiline tegevus :) . Lõpuks jäi nii, et vanem plika, mees, mina ja ehitaja.

Kuna degusteerimiseks väga palju materjali polnud, ei hakanud ka ühtki spets.kastet tegema ja artisokk sai lisandiks Hellmann's majoneesi. Selle pika jutu peale tahate nüüd kindlasti teada, et kuidas maitses - natuke naljakas ja omamoodi, nagu kõigi uute asjadega, paha ei olnud kohe kindlasti mitte, aga minust ilmselt artishokifänni ei saa. Samas tütar arvas, et tema sööks hea meelega teinekordki. Meestele roog sobis väga hästi. Ja "beebipungad" maitsesid nagu etemini, kui suured.


We tried artichoke with Hellmann's mayonaise - it tasted OK, but likely I didn't get infected by artichoke love desease. Though men really liked it, I wonder they were too hungry or what?!

6 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Huvitav. Peaks vist järgmine aasta ise ka proovima.

Kadakas ütles ...

Ruumi on, lase käia! Kui süüa ei maitse, siis üle 1m pikkuste kaarduvate lehtedega pilgupüüdja on ta ikkagi. Iseasi, kui kindlalt ta talve üle elab - eks see selgu kevadel.

Sammakko ütles ...

Your artichokes look so good! And they must taste like heaven. I and my husband like to eat artichokes with melted butter, sometimes we add chopped capers in the butter.
I'm a bit planning to grow artichokes myself next year, although I'm not sure how they like the Finnish summer... Did you start with the seedlings indoors? Around when did you sow the seeds?
It was really nice to find your blog (via Quu's garden), thanks for sharing a short commentation in English, too!

Kadakas ütles ...

We should try butter next time! Thanks!

I started seedlings indoors in March - they germinated very well and fast. 3 days after germination I had to plant them into 1 litre pots as they already had more than 10cm long and thick root!
I hope You'll have success with artichokes, too - I live in colder region of Estonia, my friends (those who got plants from me) saw blossoms already in August.

I found it very helpful myself, that some finnish, swedish etc. gardening blogs have texts also in English, so I try to add at least a few rows in English to my future posts, too.

Sammakko ütles ...

Thank you kadakas, for the very useful info - now I really want to try to grow artichokes!

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.