laupäev, september 15, 2007

Hoidiste hooaeg - Conserves' season

Lootsin küll, et varane öökülm tõmbab aiakraamile kriipsu peale, aga võta näpust - ikka jälle lähen kastiga aeda "viimaste" kurkide järgi, ikka veel paisuvad maisitõlvikud, ikka veel kasvatab lattuba kaunu, rääkimata tomatitest, kes viimased paar päeva on kohe eriti massiliselt punastama hakanud.

Nii olengi jätkuvalt ametis olnud köögiviljade purki ajamisega. Et ma pole teab mis kokandusfänn ja netis eelistan retseptide tagaajamisele pigem kauneid aiapilte uudistada, siis püüan hoidistamisel võimalikult lihtsalt asjaga ühele poole saada. Päris tegemata jätta ka ei saa, sest milline nauding on võtta talvel keldrist köögiviljahoidis ja sellest kiirelt perele mistahes ühepajatoit või supp vormistada! Köögivilja segahoidisteks on mul vaid üks põhiretsept, millega kõik see kraam saab purki pandud.

Minu universaalne köögiviljamix
1,5 kg tomateid
1,5 kg kurki (või suvikõrvitsat)
0,5 kg porgandit (või nuikapsast või kaalikat või seeni või aedube)
0,25kg sibulat
0,25kg paprikat
15 spl õli (või nii, et potipõhi kaetud)
2,5 spl soola
2,5 spl suhkurt
2,5 spl 30% äädikat

Esiteks siblin sibulad õlis pehmeks, siis lisan kuubistatud porgandid või muud kõvemat sorti köögiviljad, hautan pisut. Riburadapidi suskan ka muud tükeldatud köögiviljad (paprikatükid jätan viimaseks) patta, lisan soola ning 1 spl äädikat ja jätan poti vaikselt hauduma. Vahetult enne purki tõstmist segan sisse suhkru ja ülejäänud äädika. Seejärel segu kuumalt purki (purgid ja kaaned eelnevalt pesumasina antibakteriaalsest programmist läbi lastud), purkidele kaan peale ja ööks tagurpidi rätikule. Järgmisel hommikul rändab kaup keldrisse.

Talvel sobib see hoidis nii salatiks (nt. koosluses tomat, kurk, uba, seen) kui ka ühepajatoidu (nt.tomat, suvikõrvits, porgand) või supi sisse. Komponentide varieerimine ja maitseainete lisamine (hakitud till, seller vmt.) annab asjale loomingulisemat hõngu ja uusi maitsenüansse.
As I'm not the devoted cooking fan, I have only one, but very universal receipt for veggy mix conserve:
1,5 kg tomatoes
1,5 kg cucumbers (or zuccini or any other "soft" veg)
0,5 kg carrots (or kohlrabi or mushrooms or green beans or any other "harder" veg)
0,25kg onions
0,25kg paprikas
15 tbs olive oil
2,5 tbs salt
2,5 tbs sugar
2,5 tbs 30% vinegar

After chopping all the veggies, I fry the onions in oil for a while, then I add into pot one by one other vegetables, salt and 1tbs vinegar and leave it to stew on medium heat for 1,5 hours. Then I add sugar and the rest of vinegar, stir well and insert the mix into glass jars closing ones immediately with lids. Jars and lids should be desinfected beforehand by heating in oven or any other way - I just use untibacterial washing programme of dishwasher for instance. I store conserves in cool (at basement storing room) and use these later as a cold salat or mix into dishes like hotpot and soup.

Lisaks köögiviljasegahoidisele, ootavad saabuvat talve keldris marineeritud kurgid, kõrvitsad, seened ning soolvees oad.

I have also prepared pickled cucumbers, pumpkin and mushrooms for coming winter. To be honest, these last ones today my husband prepared.

2 kommentaari:

natuke aednik ütles ...

oi kui tubli sa ikka oled. ma mässan esimese koolitööga, leiaks ometi mõne rahanduse-pangandusefriigi kes aitaks...

Kadakas ütles ...

Njaa, minust kardetavasti tolku pole - kümmekond aastat möödas...
A sulle igatahes jõudu nende nüüdis-, tulevaste ja muude väärtustega maadlemisel!