teisipäev, september 18, 2007

Peruu füüsal - Physalis peruviana

Kartuli ja tomati sugulase peruu füüsali valminud marjad on näpuotsast pisut suuremad, kollakasoranzi värvuse ja tugeva hapukasmagusa maitsega.I usually start Cape gooseberry Physalis peruviana seeds at the end of February indoors and plant them out at open ground in June. Couple of plants I put into greenhouse, but no more - these plants tend to be so invasive that I can't afford more of them beside tomatoes, paprikas and eggplants in my small greenhouse.
Meie aias on nimetatud kultuur kasvanud viimased paar aastat. Veebruari lõpus külvan seemned kassetti, taimede kasvades istutan nad ringi suurematesse pottidesse. Juunis istutan enamasti juba õites taimed avamaale. Eelmise aasta pikk soe suvi oli peruu füüsalile ülisoodus ja marjad valmisid kenasti ka täiesti katmata avamaal. Sel kevadel olin tiba hooletu, mistõttu viimane kevadine öökülm nullis avamaale istutatud katmata taimed mullapiirini maha. Sitked tegelased ajasid mullast küll uued võrsed, aga saagi valmimiseni hakkavad jõudma alles nüüd.

Siiski on mõnda aega saaki andnud kaks füüsalitaime kasvuhoones. Kuigi peruu füüsalit olekski meie kliimas mõistlikum kasvatada kasvuhoones, on tema laiutava iseloomu tõttu väiksesse kasvuhoonesse kõrvuti tomatite, paprikate ja baklažaanidega võimatu üle paari taime neid mahutada. Sestap plaanin järgmisel kevadel füüsalitaimed taas avamaale istutada, küll aga kavatsen katta neid öökülmaohu möödumiseni kattelooriga.

Füüsaliviljad on küpsed, kui marja ümbritsev kattetupp on kollaseks tõmbunud ja hakanud kuivama. Küps mari on oranzikaskollane, tooreid rohelisi marju peetakse mürgisteks.







Ripened fruits of Physalis peruviana.

Kuigi valdav osa valminud füüsalivilju rändab meie peres laste suhu, jätkub neid ka magustoitudesse nt. koos õuntega koogi peale (intensiivse maitse tõttu piisab vähesestki kogusest) või hommikuse puuviljapudru sisse.

Peruu füüsalit ei tasu segi ajada iluaias kasvava jaapani füüsali ehk hiina laternaga Physalis franchetti, sest tema viljad ei kõlba teps mitte suhu panna. Vasakul fotol on söödavate marjadega peruu füüsal, parempoolsel mittesöödav jaapani füüsal.









On left edible cape gooseberry physalis peruviana, on right non-edible chinese lantern physalis franchetti.

4 kommentaari:

Naano ütles ...

Loobusin füüsalise kasvatamisest just seetõttu, et taimed olid nii suured ja ei mahtunud kasvuhoonesse ära. Nüüd tuleb jälle tahtmine proovida!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oled Sina ikka tubli ja huvitav aiapidaja! Ja hoolas katsetaja. Ei tea kust sellise taime seemet saab või kevadel taime?

Kadakas ütles ...

Peruu füüsali seemet on kevadeti poes küll, aga muude füüsalite seemneid pole leidnud - tahaks ju noid ka katsetada. Ja minu käest nt. kirja teel võib ka seemet saada, ostsin 2 aastat tagasi Ukrainast mõned pakid, aga no ei kulu teda - tärkab 100%-liselt ja pakis tillukesi seemneid jube palju - aeguvad lihtsalt kätte ära.

Anonüümne ütles ...

Tere! Minul jälle probleem,et mitte ei taha taim esimestest idulehtedest kaugemale areneda. Eelmisel aastal läks samuti kasvatamine nihu. Kas ma peaksin neid väetama?