reede, september 07, 2007

Seened, mets ja investeeringuteooria



Ega meie väikest haavasalu, kus sihvakate haabade vahel kasvab tegelikult ka väga palju muid puuliike, nüüd päris metsaks nimetada saa, aga kui kiiremal ajal suurde metsa ei jõua, on see siin igati asjalik varuvariant. Haavasalul on mitu head omadust - esiteks on ta siinsamas, vaid kümmekond meetrit ukselävest; teiseks kaitseb ta me elamist ja ukseesist läänetuulte eest; kolmandaks on loodus seal kujundanud väga meisterlikult mõnusaid nurgataguseid, kus lastel vahva ronida ja mängida - kodu või kohvikut või oravaperet või midaiganes nende fantaasia parasjagu pähe toob... Seda nimekirja võiks jäädagi tippima.

Looduse enda kujundatu on tasemel - siin pole vaja pildistamiseks parimat võttesuunda otsida, võid sihtida objektiiviga siia


või sinna,

ülevalt alla,

või alt üles,

puu sisse


või läbi puu - ikka jääb midagi põnevat pildile.

Praegu on haavasalus seeneaeg, st. eelkõige võitatikuid. Neid ja palju teisi seeni oleme siia juba mitu aastat "külvanud", aga kahjuks muud ei ole end ilmselt piisavalt mugavalt sisse seadnud. Natuke kahju on, et meie pere suured lemmikud sirmikud pole kasvama hakanud, samas ega ole ka eriline vaev aeg-ajalt poole km kaugusel "päris metsas" neid tsekkamas käia.


Möödunud nädalavahetusel, kui pere vanim, 11 a, piiga haavasalust seenilt tuli, pidas pereisa talle näitliku loengu teemal, mis on investeerimine - "kas sa tead, mis tähendab investeering? Investeering oleks olnud, kui sa need pisemad seened siin karbis oleks täna metsa jätnud, paar päeva hiljem oleksime neist saanud tunduvalt rohkem kasu! Meie ukse all pole ju karta, et keegi need sinu eest ära korjab..." No ja kui paar päeva tagasi uued tatikud oma ninad välja olid pistnud, me siis investeerisime ja ootasime... Tänaseni... Lõuna ajal loodetud kopsaka kastme järgi minnes, oli investeering end esmapilgul tõesti tublisti kasvatanud! Paraku aga on investeerimine risky business - kogu meie suur investeering oli sedakorda korralikult läbi ussitanud... Pisikestest seenepoegadest kastmejagu siiski venitab välja. Tundub, et tänaõhtune jätkuloeng "Investeerimistegevusega kaasnevatest riskidest ja nende analüüsist" saab eelkõige olema suunatud finantsjuhtimisalal kõrgelt haritud pereisale :)

2 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Väga õnnestunud pildid! Ja tore jutt!

natuke aednik ütles ...

inflatsioon pistis seened nahka;)