esmaspäev, jaanuar 21, 2008

Kaevamas - Digging

Esimeste seemnete idanemine edeneb, lisaks basiilikule on ka kibepiprad oma nina mullast välja pistnud. Külve on alul mugav hoida läbipaistvast plastikust sügavates puuviljakarpides, millel augud olemas nii põhja all, kui ka õhutuseks kaane sees. Ilma kaaneta karbid katan tavaliselt toiduainekilega, mille üks serv jääb pisut irvakile.

Some more seeds (peppers) have been germinated in a same box. I keep my seedlings in the deep plastic fruit boxes, because there are already holes at the bottom and on the cover (fot air circulation), too.

Kalendri järgi on justkui jaanuari keskpaik, aga õues valab aina vihma. Õnneks oli täna sajuvaba hommikupoolik, mis igati paslik puudele istutusaukude kaevamiseks. Ka maapind oli läbinisti pehme. Asusin asja kallale sissesõidutee ühes servas, kuhu kange tahtmine vabakujuline kirsihekk kasvama panna.

It is middle of January and it supposed to be snowy and cold winter here, in Estonia, but it isn't. I don't remeber January like this. Even the soil is absolutely soft. So I decided to start digging the planting holes for trees at the right side of our driveway. I plan to plant here the row of cherry trees.

Jõudsin vaevu 4 auku kaevata, kui taevast taas vihma kallama hakkas. Istutusauk alloleval pildil pole sügavam kui labidaleht, kuid see on tahtlik. Mitte sellepärast, et madalat auku on lihtsam kaevata (või noh selle pärast muidugi ka:) ), aga nimelt väidavad mitmed uuemad Briti Kuningliku Aiandusseltsi väljaanded, et poole m sügavune istutusauk, mille põhja veel rikkalikult komposti ja muud head-paremat lisatud, on ajast ja arust. Sügav ja orgaanikaga rikastatud auk pidavat ümbritsevast pinnasest vett koguma, mistõttu on raskendatud hapniku juurdepääs juurtele, taimed muutuvad nõrgemaks ja kergesti vastuvõtlikuks seenhaigustele (1). Ja nii ma kaevasingi siis vaevu labidalehe sügavused, kuid tavalisest laiemad augud, mille keskele vormin istutamisajal veel väikese künkakese (tegelikult juba praegu jätsin augu keskosa pisut kõrgema), kuhu otsa puud istutan. M. Wilson soovitab viletsama drenaazhiga pinnasel vormida lausa maapinnast 30 cm kõrguse ja istiku neljakordse läbimõõdu laiuse mullakünka, mille keskele siis taim istutatakse (2). Ma loodan, et selline lähenemisviis ikka toimib ja kui ma peakski selle leiutisega läbipõruma, siis põrun vähemalt koos brittide RHS-ga :D.

Dug 4 holes, then it started to rain again. Looking the photo above you probably thinking that this planting hole isn't deep enough. Actually this is my intention. Reading new gardening books and magazines I decided to follow the new guidelines (ok,not so new, but not widely used still) called as mound planting for planting my trees and shrubs. So I dig a hole only one spade spit deep, but geneorously wide, will make a little cone of soil in the middle and plant the tree on top of it. Previous years I used to dig three times deeper hole, inserted cow manure and compost to the bottom, but now it is said that enriching the ground below 30cm has minimal positive effect to the tree and leads to waterlogging. Waterlogging weakens the tree and trees become more susceptible to fungal deseases (1). M.Wilson suggests to make 30cm high (and four times the width of the plant pot) mound on the ground and plant trees and shrubs in centre of this mound (2). I hope the moundplanting is more effective than traditional method. At least, if I'll fail, I'll fail together with British RHS :D


Eelmisel nädalal joonistasin plaanitava pargiala millimeeterpaberile. Et aga puude plaani peale sobitamine libedamalt läheks lõikasin vanapaberist erineva läbimõõduga ringe ja liigutasin neid mööda plaani ringi. Mu kallis kaasa vaatas seda tegevust küll teatava kahtlusega, aga psühhiaatrilisele konsultatsioonile ta mu jaoks aega kinni veel ei pannud. Väiksemad lapsed seevastu olid asjast väga huvitatud, mistõttu muist ringidest kulus värviliste lumememmede kokkukleepimiseks.


Last week I was drawing the plan for woodland on grid paper. When I started to draw the circles of trees I found that it is complicated to move trees around the plan in order to find the best position to them. So I cut rings from scrap paper and moved these around my plan. My husband looked at my play a little bit suspiciously, probably considering if his wife needs some psychiatric help or not yet. But children were very cooperative, even too cooperative as they found the paper rings good for building green snowmen on kitchen table. So, if you have small children, be prepared and cut rings with surplus! :)

Niisiis, täna peale esimese 4 augu kaevamist premeerisin end ja joonistasin kirsiheki lõplikult paika, neli istutusaugu saanud puud toonisin plaanil kergelt roheliseks.
Today, after digging 4 planting holes for the trees, I allowed myself to draw and color these 4 trees on my plan permanently.

Viited/Ref.:
1. Gardeners' World magazine, BBC, Jan 2008, lk/pg 21
2. Wilson, Matthew, "New gardening" RHS 2007, lk/pg 91

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Elagu aednike jaanuar 2008! Ei mingit toaskonutamist ja näppude sügelemist. :D Sa oled ikka vägev, Kadakas!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Juba kaevad! Egas midagi ... jõudu!

Kadakas ütles ...

Njah, täna ei kaeva enam midagi... Aga ilus on see-eest :) Nüüd on vähemalt nipp teada, kuidas talvel lund sadama saada ;)

Anonüümne ütles ...

Oh kui tubli! Mina ka siin endiselt teen oma aiaplaani, aga need värvilised ringikesed on hea idee, siis on taimede värvid koguaeg silmade ees. Päris korraliku plaani peal on muidugi kõik must-valge, aga iseendale on nii ikka lõpp hea plaani teha!