reede, veebruar 01, 2008

Asjadeotsijate saak - Thing-Finders' findings

"Eks me näe, mis sealt tuleb," arvas Pipi. "Midagi leiab alati."...Kõik kolm asjadeotsijat asusid teele... Äkitselt laskis Pipi kuuldavale lausa röögatuse. "Ei, midagi niisugust pole ma veel näinud!" hüüdis ta ja korjas rohu seest üles vana, roostetanud plekkpurgi. "On see vast saak, on s e e vast saak! Purkidest ei saa kunagi küllalt!" - Kes ei teaks Astrid Lindgreni lasteraamatut, kust see lõik pärineb. Ka Kadaka pere pisemad tavatsevad vahel asjadeotsijaiks hakata. Tõsi küll, roostes plekkpurke pole nad veel leidnud ja tõenäoliselt ei saagi leidma, sest enne meid pole sel maatükil lihtsalt kedagi elanud. Aga sellest hoolimata võib siingi üht-teist leida.
“We shall see what we shall see.” said Pippi. “One always finds something.”…
All three Thing-Finders set out. … Suddenly Pippi gave a terrific yell. “Well, I never saw the like,” she cried, and picked up from the grass a rusty old tin can. “What a find! What a find! Cans– that’s something you can never have too many of.”
- This is a part from the famous children book "Pippi Longstocking" by Astrid Lindgren. My younger children also used to be the Thing-Finders sometimes. It is unlikely to find old rusty tin cans here, as people have never lived in this piece of land before us. But even despite that this soil is hiding some treasures.

Kunagi läks me maatükilt läbi hobutee, mida tõestab eelmisel kevadel leitud hobuseraud.

The horse road passed through our land in history and this is one finding from last spring. Estonians used to believe that horseshoe brings luck. So they hung it up on the door or on the wall directly above the door. We also got a new one as a housewarming gift last year. I'm not superstitious, but I like traditions, so we will hang those horseshoes on the wall one day.

Veel kaugemas minevikus loksus me praeguse iluaia ja köögiviljamaa asemel meri, mida tõestavad laste leitud teokarbikujulised kivid.

One more fact we know from even further history is that there has been the sea instead of our ornamental and veggy garden. So children have found very interesting shell-shaped stone-pieces from soil.

Suurima merekarbikivi läbimõõt on 7cm

The diameter of biggest one is 7cm.

Muide, bataat ehk magus kartul on esimesed võrsed välja ajanud. Tundub, et talle meeldib lösutada pehmes mullas küttega põrandal.

By the way, sweet potato has sprouted, it seems to enjoy the heated floor directly under the box.

13 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

See hobuseraud on vist õige vana, selline kuju. Ja kivistised on vahvad! Nendega saab kunsti teha.
Aga kas Sa kavatsed bataati kastis kasvatada? Ta läheb ju vist hukka? Liig vara panid potti, ma kardan.

Kadakas ütles ...

Bataat praegu plastkarbis - selline suurem, milles shashlõkki müüakse. Kuna ma ei saanud kuskilt lühikese kasvuajaga sordi seemnemugulat või võrseid, siis ostsin supermarketist lihtsalt ühe kartuli ära - nüüd pole mul aimugi kui pika kasvuajaga see on. Ma usun, et ei ole liiga vara idandama hakata, sest kui võrsed saavad 15-20 cm pikaks, tuleb need mugula küljest lahti murda ja eraldi (nt. potti) istutada. Mujal maailmas nt. ei müüdagi maguskartuli mugulaid seemneks, vaid just neid mugula küljest murtud võrsejuppe (eng. slips). Mul endal sihuke plaan, et alul panen võrsed potti, hiljem istutan potisisu täispäikeselisse kõrgpeenrasse. Muidu kasvatatakse isegi suurtes lillepottides/vaatides/kartulikasvatuskottides. Ja isegi kui väädid liiga pikaks selleks ajaks kasvavad - neid võib julmalt kärpida. Kärbitud jupid võib omakorda vette või mulda juurduma panna.

koduperenaine ütles ...

Inglased s88vad palju magusat kartulit.Ma ei tednudki et eestis ka myyakse seda kartulit!Mina tassisin inglismaalt emale seda kartulit et ta proovida saaks.Mulle eriti ei meeldi.Phil kypsetab ahjus koos koorega ning kui ahjust v2lja v6tab l6ikab kartuli pooleks ja paneb v6id.
Teine toit mida ta teeb on:aurutab magusa kartuli ja lillkapsa ning teeb sellest pudru.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Kadakale:
ah nii siis. Vaat kui huvitav. Ise pole selle taimega üldse tuttav. Aga võiks ju proovida.
Koduperenaisele: sellepärast ta nii ümmagune ongi, hi

Sammakko ütles ...

Are you growing sweet potato? Wow! Outdoors? I just heard that sweet potato grows differently than a normal potato, it grows along the ground like cucumber (though making the potatoes underground, of course), not upwards like potato. It was new to me. I look forward to seeing what happens to your sweet potato next!

Kadakas ütles ...

Yes, sweet potato is my this' years experiment in veggie garden :) I will rise it indoors until spring frosts are over and then will plant outdoors into rised bed. At the moment I am waiting until these stems are 15-20cm tall, then I should snap these from tuber and plant into pots. And you are absolutely right, it grows vines instead of bush - if these vines grow too fast indoors, it is ok to prune back (doesn't decrease the crop). So we'll see in autumn if sweet potato grows in our climate or not.

Anonüümne ütles ...

Oi need kivistised on küll lahedad ja hobuseraud paistab tõesti väga vana olema, sest mina küll nii laiasid raudasid ei tea!

Kadakas ütles ...

Võib vana raud olla küll, ka see jupike hobuteed, mis säilinud, on omale metsa peale kasvatanud - ise poleks osanud märgatagi, kuimitte naabrimees poleks näidanud.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.