reede, veebruar 29, 2008

Kust tulevad tited? - Where do babies come from?


Sel aastal tulevad taimetited sauna eesruumist. Ei, tegelikult ma nii julm ka pole, et oleksin oma hobi nimel ülejäänud pere saunamõnudele kriipsu peale tõmmanud - paar tegemata ehitustööd leiliruumis ei luba sauna niikuinii veel eesmärgipäraselt kasutada. Kuigi, mine tea, ehk mahutan oma külvitopsid siia ka järgmiste aastate kevadkuudel, sest 4m2 suur aken annab palju valgust ja plaaditud põrandat on mullamängude järel kerge puhastada.
This year the plant babies come from sauna, from sauna's sitting room more exactly. Ok, actually I didn't sacrified my family's sauna pleasures, as sauna's construction works aren't complete yet and the room stayed unused anyway. There is some positive features in this room - the floor covered with ceramic tiles is easy to clean after playing with dirt and the 4m2 window provides pretty good amount of light. Still, some extra light seems to be beneficial from January to March.


Enamik taimebeebidest sünnib väikestes toiduainekile või plastkaanega kaetud plastkarpides. Näe, hetkel nügivad oma päid mullast välja Kanada juudapuud Cercis canadensis! Enne lõplikku külvi karpi, sai juudapuu seemneid kratsitud ja kuu aega külmikus väikeses minigrip kotikeses supilusikatäie mulla sees hoitud.

Most plant babies are born in different size of boxes covered with plastic lid or food wrapping plastic. There are Eastern Redbud Cercis canadensis babies right now pushing out their heads through soil, as you see. Before sowing into box, they have been scarified and stratified in the small minigrip-bags in fridge for a month.

Varsti peale idanemist istutan taimetitad kassettidesse. Teen seda varem, kui üldiselt kombeks, sest mulle tundub, et idulehis umbes 1cm pikkuse juurega taimehakatist on tunduvalt kergem ringi istutada (nt. hambatiku abil), kui juba harunema hakanud juurestikuga suuremat isendit.
Kassette on müügil erinevaid - kõige õhemast plastikust kipuvad juba esimesel hooajal lagunema, aga pisut tugevamad kestavad mitu aastat kenasti. Päris tugevast paindumatust plastikust või penoplastist ei meeldi mulle seetõttu, et neist on raskem taimi kätte saada. Teine oluline asi on kasseti aukude kuju ja sügavus - siin eelistan pigem kandiliste aukudega sügavamapoolseid kassette, mis mahutavad taimedele rohkem eluks vajalikku pinnast ja kus muld ei kuiva ka nii kiiresti läbi, kui nt. tagurpidi püramiidi kujuliste aukudega madalais kassettides. Sõltuvalt aukude suurusest, on kassette väga erineva aukude arvuga. Millist parasjagu kasutada, sõltub konkreetsest taimest - mida väiksem ja aeglasekasvulisem on taim, seda pisemate aukudega kassetti ta istutada saab - nt. helmikpöörised, astilbed jpt "aeglased" on oma elu alustanud 2cm auguläbimõõduga 102-le taimele mõeldud kassetis. Kuigi ruumi kokkuhoiu huvides, on see hea lahendus, siis algajale ei soovitaks - hiljem taimi juuri kahjustamata pisikestest aukudest välja koukida on omaette ooper, kuigi võimalik, nt. kahe noa abil.
Kust kassette osta? Parimat valikut olen näinud Rakvere Nurga aiakeskuses (sel aastal pole veel sinnakanti asja olnud), ka erinevaid plastikpotte (nt. sügavamaid, mida muidu harva müügil) on seal korralik valik. Tallinnaga võrreldes on hinnadki soodsamad.

After germination I usually plant the baby plants into grow-plugs. I use very different sizes of grow-plugs, but I prefere those with deep and square holes.

Suuremaid taimi, nagu näiteks see Ameerika sarvpuu Gymnocladus dioica, pole kassetti mõtet toppidagi - need lähevad peale tärkamist otse pottidesse. Kui enamasti ei ole taimeriigis tulevase ilmakodaniku soo määramise pärast muret vaja tunda, siis Ameerika sarvpuu võtab kukalt kratsima küll - tegu on nimelt kahekojalise taimega. Praegu aga näevad kõik 6 taimehakatist äravahetamiseni sarnased välja - mine võta siis kinni, kes poiss, kes tüdruk.

Some seedlings of bigger plants like trees, I plant directly into plastic containers - for example, this Kentucky Coffee tree Gymnocladus dioica is very fast growing one. Scarified a month ago, it already has reached 25cm tall plant for today! There is a small problem with them - as Kentucky Coffee tree is dioecious in nature, I failed to determine their sex - all 6 plants seem absolutely identical to me.

See roosa allveelaev (bataat ehk magus kartul) titetoa põrandal on üks väga produktiivne mamma siin - 10 võõrutatud titte elab juba oma elu pottides, aga tema, nagu näha, toodab aina juurde!

This pink submarine (Sweet potato) is a very productive mommy here - I have weaned off 10 babies already and as you see, she is producing constantly more and more.

Lõpetuseks veel üks roheline kast - need väikesed kibepiprataimed ja kurgid bataatide ees on peagi titetoast lahkumas - plaanis nad istutada koos mõnede maitsetaimedega suurtesse pottidesse verandal. Sealt peaks siis saama esimese varase saagi enne õuehooaja algust.

One more greeny pic - these small hot pepper and cucumber plants in front of sweet potatoes will leave from babies's room very soon. Will plant them into big containers at the veranda in order to provide us the most early crop.

14 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Vau! Sa nii kaugel juba!
Kas sai plataanidest asja või ei? Ära kaota veel lootust, mul priimulad ilmusid paar päeva tagasi lagedale. Venivillemid sellised.

Kadakas ütles ...

Tore, et priimulad lõpuks tärkasid, eks nad nüüd veni veel mõnda aega, enne kui mühinal lehte kasvatama hakkavad.
Plataanidest ei ole veel miskit näha - vaatasin, et 04.veebr külvatud, vara ka veel lootust kaotada.
Eelmisel aastal tähtputke külvasin talvel ja tärkas augustis - vot see oli küll juba maha kantud!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Jätsin Sulle pisikese kommentaari oma blogi viimase sissekande alla.
Plataanid idanevad ikka suht kiiresti, vat nii. Kahju küll kui Sul kogu see pusa hukka läks.
Aga kuidas ma oma auhinda siit kätte saan?

kate ütles ...

Your seedlings all look great. The sweet potato is really prolific! The Kentucky coffee tree has nice foliage.

What is your last frost date?

Kadakas ütles ...

To isehakanud lillekasvataja:
Aitäh, lugesin su kommentaari, mul seemneid veel alles, teen uue külvi.
Vat mina ka muudmoodi ei osanud, kuiet kopisin pildi oma arvutisse ja siis laadisin oma blogisse üles. Vbl märgi esialgsel väljaandjal oli ka asi mingit muud moodi korraldatud, aga siis on imselt see edasiandmiste käigus kuidagi kaduma läinud.

To kate: Our last frost date is June, 01. But, it happens rather often, that still I need to run with protection cloth into garden during first 10 days in June. For example last spring I lost half of cucumber and squash plants due to frost in June.
This year I expect spring warmer than usual, so I've sowed seeds about 2 weeks earlier than usually.

Mari ütles ...

räägi palun valgustist,mida kasutad. Mu taimelamp sai kukkumise käigus surma ja nüüd vaja uut ostma minna. Horteses nägin midagi taolist, maksis vist mingi 250 eeku, kas sul ongi see? Oled rahul?

Kadakas ütles ...

Lamp, mis pildil, on mul ära kasutatud üks kasutult seisnud lambilt lambipesa ilma kuplita ja sisse ostsin taimesäästupirni -pirn ligi 200 EEK Järve keskusest. Säästupirni miinus on, et selle valgus hakkab silmadele, kui peaks ise samas ruumis olema.

Teine lamp on mul veel käigus - miski tavaline odav lamp, aga sees taimedele mõeldud hõõglampipirn - ca 60 EEK pirn. Hõõglambi miinus on, et ta annab liiga palju sooja (toad niikuinii väga soojad) ja taimed kippusid ikkagi välja venima, samas selle valgus silmi ei häiri.

Enne taimelambipirnide soetamist katsetasin tavalise säästupirniga mõned päevad ja seemikud reageerisid sellele ka keerates õhtuti lehed lambi suunas.

Muide, päeval keeravad nad ka spetstaimepirnilt lehed ikkagi akna suunas, seega sama palju vajalikku valgust need taimepirnid ei anna, kui praegu juba aknast tuleb.

Seega ma ei oska midagi arvata neist Hortese taimelampidest, huvitav, kui nad ei ole tavalise lambi pesaga, kas siis neile varupirne ka saadaval on?

Mari ütles ...

tänan põhjaliku ülevaate eest! Ma tegelikult pidasin silmas pirni,mitte lampi:)
Horteses oli samasugune säästupirn müügil. Keeruline on otsustada, vist oleks targem lasta kellelgi ehitada korralik valgustorudega lamp

Kadakas ütles ...

Mhmh, ma ka mõtlen, et korralik torudega oleks vist kõige etem - pole uurinud, aga äkki leiab midagi norm. hinnaga Ebay'st...

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

See märk ei tule copypastega, oh häda!
Muideks minu esimesd plataanid läksid hukka.
oh häda

Kadakas ütles ...

Jube lugu, kas tõesti ei pidanud nii pehmet talve vastu?! Mul ka nullseis.

Märgist - Ma proovisin nii - hiirega pildile, vasaknupuga klõps, menüüst Save Picture As - noh siis salvestad kuhu folderisse tahad.

Ja postituses võtad nagu ikka pildifaili (siis sealt folderist, kuhu panid), ainult siis suurus small.

Ja siis proovisin nii ka - hiirega pildile, vasaknupuga klõps, menüüst copy, siis läksin tegin uue folderi desktopile, avasin selle ja lasin sinna "paste", ilmus sinna küll.

Oled sa kindel, et sa ei tahtnud otse st ilma vahepeal oma arvutis failina seivimata teda kohe paste'da blogipostitusse?

Siin aadressil on märk ka netis üleval, kui ma nüüd õigesti mäletan, sai blogipostitusse ka netist pilte tõmmata, aga see variant tundub mulle keerulisem, aga äkki sulle lihtsam.

http://bp0.blogger.com/_YljrVSaVEPI/R65OQT23yQI/AAAAAAAAAPc/yL-9chA6etw/s1600-h/excellent.jpeg

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ei, eelmise aasta plataanid on ok, välja arvatud üks, mille talvekatte alla hiired pesa tegid. Selle aasta külvi ma mõtlesin, esimene sats läks hukka miskipärast. Täna hommikul vaatasin, et paar taime nüüd ikka on. Oh, kohe hea meel.

Kadakas ütles ...

Aaa, rõõm kuulda, et eelmise aasta tegelased ikka hea tervise juures on :) Ma panin uue laari seemneid mulda, aga hakkasin ise juba kahtlustama, et äkki sul olid eelmisel aastal värskemad seemned ja sellepärast mul pirtsutavad idanemisega. Kui sa aga nüüd ütled, et eelmisest aastast saadik talletatud seemnest sel aastal ka idanesid, siis mul pole enam ühtki head mõtet, miks nad mul ei suvatse idaneda - mitte ainustki pole.

Anonüümne ütles ...

If you haven't been to the town just as you would a wounded child. 1 1/2 hour erotic massage session at home. Another popular treatment to help you become more familiar with them and ran up the stairs. Ceea ce invatam in erotic massage este exact a nu face. Call 624 163-5555 for more information.

My web-site - Sensual Massage London