teisipäev, juuli 29, 2008

Takseerime tarbeaeda - In veggie garden

Brrr...kui külm oli esimene pool suvest! Õnneks on viimased päevad ja ööd lõpuks juba suve moodi :) Vaataks siis üle, kuidas asjad tarbeaia poolel edenevad.
Brrr...so far the summer has been very cold this year! Only last few days look more like summer itself. Lets take a tour around veggie garden!
Arbuusid ei edene kuidagi- isasõisi isegi on, aga tolmutada pole nendega kedagi. Maisid on ikka veel allameetrimehed ja paprikad õues lihtsalt ei edene.
Water melons are freezing even under the garden blanket this year. I assume that harvest would be zero. Other warm-lovers - corn and sweet peppers do the same.
Bataadil on ka ilmselgelt külm olnud, kuigi tal on omaette 1x2m kõrgpeenar, millele U. puidust äärise ehitas. Minu plaani järgi pidid bataadivõsud siit kaunilt üle ääre langema -no vaatame... äkki sügiseks.

Sweet potatoes look quite OK, but not that lush yet as I expected.


Herned, mis paduvihmade ja rahehoogude all raskusest lääbakile vajusid, on viimasel nädalal taas ninad taeva poole keeranud.

Peas were pushed down by the rain and hailstones.

See-eest on jahedam suvi soodne olnud kapsalistele -brokkoli juba paras potti rändama :)

From positive side, the chilly weather has been favorable to cabbages, broccoli etc.

Peakapsas on meie aias lausa uustulnuk. Olen kogu aeg arvanud, et kapsast pole kahjurite tõttu võimalik maheviisil kasvatada, aga juhuslikult on mu esmakatsetuseks eriti hea aasta sattunud - kapsausse pole näha olnud.

Cabbages look perfect this year - no pest's attack, which is very important in case of organic gardening.
Teine uustulnuk on fenkol - peaks ka asja saama!
Fencol looks promising, too -newcomer in our garden.
Tomatid kasvuhoones on ilusad... ilusad rohelised. Mõned väljavalitud leiavad vahel punasemaid ka. See poolemeetriste viljakobaratega viinamarjatomat peaks olema Gardener's Delight. Peaks, sest ei mäleta, et oleksin ise viinamarjatomati seemneid ostnud, aga kevadel The Gardener's World ajakirja vahel saabunud seemnepakk sai mulda külvatud küll.
Tomato plants in tomato house are full of fruits, especially cherry-type tomato 'Gardener's Delight'.
Marjasaagi üle kah sel aastal nuriseda ei saa - paar aastat tagasi istutatud kaherealine marjahekk kraavi kaldal lubab sel aastal nii kiselli keeta, kooki küpsetada kui ka kraami sügavkülma tallele panna. Siit hekist leiab valgeid, punaseid, musti sõstraid, kukerpuid, kuslapuid ja arooniaid. Tikripõõsad, kui veidi madalamakasvulisemad, asuvad omaette istutusalal.This year is really good for berries. We had more strawberries than ever before. Berry hedge, planted 2 years ago, produce already fruits enough for both desserts and preservation in deep-freezer. The hedge contains of black, red and white currants, barberry, aronia and edible lonicera.
Tõeliselt hea meel on vaarikate üle, mis eelmisel kevadel istutatud said - tänu sademerohkele suvele on praegu peenral juba meetrilaiune ja mehekõrgune lopsakas roheline müür.

Rasberries, planted last year, have flourished really well. New shoots aremore than 1,5m high and cover thickly whole 1m wide bed.

Lõpuks võtsin end käsile ja sukeldusin kääridega viinamarjadžunglisse - nüüd hoopis parem soeng, eks ole? My grape bed. No fruits this year, as plants are so young.
Viinamarju sel aastal tulemas pole -miskipärast külmusid eelmisel aastal jäetud viljaoksad talvel ära - no noor taim ka alles ja ega ma ei katnud teda kuidagi. Lohutuseks tegi U. latakatest viinamarjalehtedest dolmasid.

Few days ago I cut the biggest plant strongly back and my husband prepared dolmas from grape leaves.

Ürdipeenrast möödudes on tunda pizzalõhna -pune ehk oregano peibutab siin sumisejaid. Oregano

Tillipuhmad tarbe-ja iluaia piiril on õites - paras oleks koos kurkidega purki panna. Dill is in full bloom. I should make dill picles - our children really adore these.

7 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Peaks kommima, et suht sarnane kõik, välja arvatud hernes. Meil see puhta hukas tänavaasta. Aga fenkol on ok meilgi ja kapsad edenevad ka vahvasti, pole usse ega midagi. Muideks, see mahekasvandus... olen kapsastel usside tõrjeks kasutanud soolvett. Eks ta aitab ainult järgmise vihmani aga asi seegi ussirohkel aastal

Kadakas ütles ...

Hernest me saame jah, aga Aamissepa kaunad on sel aastal lühemad. Ei saagi herneloogikast aru - eelmisel aastal oli kuiv, oleks siis võinud kasinamad olla.

Aga pane see soolvee konsentratsioon ka kirja, kui juba rääkima hakkasid - mine tea,kärvatan muidu kapsad endid ära :D Vaevalt, et aastad vennad on ja järgmisel aastal ehk läheb vaja.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aga ma ei mäleta konsentratsiooni. Ja ma ei usu, et peenral oleks véoimalik kapsad juba sisse soolata, ihhii. Ega üsna soolane oli.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.