pühapäev, september 28, 2008

Türnpuu - Rhamnus catharticus

Olge kenad ja aidake tuvastada, mis puu või põõsaga on tegu. Päritolu - vaba loodus või siis lindude külvatud. hetkel on ta 1,5 m kõrge, aga mis ta lõplik kõrgus saab olema, ei oska öelda. Kasvab niiskemas pinnases.

I am looking for the specie's name. Can't say - is it shrub or tree, but right now it is 1,5m high.


Lehed meenutavad õunapuulehti, aga on pisemad. The leaves are quite similar to apple-tree, but smaller.

Praegu uhkeldab pisikeste mustade viljadega (diameeter 0,7- 1 cm), mis kinnituvad oksale üksikult. Black fruits (0,7-1 cm in diameter) in autumn.
Vilja sees on kaks viinamarjaseemne suurust kivikest. Two little stones inside the fruit.
Aitäh kaasamõtlejatele, tänu kellele on põõsas nime saanud - tegemist siis türnpuuga. Türnpuu on väga sarnane paakspuule, kes kuulub samasse sugukonda. Kõige iseloomulikumad tunnused, mille abil türnpuud paakspuust eristada on:

  • türnpuu leheservad on tillukeste sakkidega, paakspuu leheservad on terved
  • türnpuu lehed asetsevad okstel vastakuti või kimpudena, paakspuu lehed kinnituvad vahelduvalt
  • türnpuu võrsetippudes on astlad, paakspuul ei ole.
Türnpuu armastab kasvada Lääne-ja Põhja - Eesti loopealsetel - loopealselt on tõenäoliselt seeme ka meile, vahetult klindi alla, idanema sattunud. Sügisel kannab puu kauneid süsimusti marju, mis paraku on mürgised.

8 kommentaari:

Hiline ütles ...

Must tuhkpuu? (Cotoneaster melanocarpus) Väga selle sarnane, aga pole päris kindel.

Köögikata ütles ...

Arvan, et see on paakspuu http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/paakspuu.htm

Kadakas ütles ...

Tänud kaasa mõtlemast! Mulle endale tundus nüüd paakspuud uurides, et õigem on vist türnpuu - üks suguvõsa muidugi mõlemad.

Äkki kellelgi on tuttav türnpuu ja julgeb mu pakkumist kinnitada?

Köögikata ütles ...

Leheroodusid vaadates tundub küll nii jah. Ja kui see pungake seal oksa tipus on terav nagu astel, siis vast kindlasti.

Anonüümne ütles ...

Pildi järgi tundub vägagi türnpuu moodi. Kui Lahemaa serv, kus sa asud, on see läänepoolne serv (kus minagi asun), siis siinkandis on neid küll.

Kadakas ütles ...

Elan jah Lahemaa lääneservas ja ka kirjandusest nähtub, et siinkandis neid esineb. Käisin just äsja veel uurimas võrsetippudes astlaid (türnpuul pidada astlad olema, paakspuul mitte) - osadel võrsetippudel olid astlad nähtaval, osadel vaid otsapunga sees katsudes tunda. Uurisin täna ka dendroloogia alast kirjandust ja olen juba üsna kindel, et ju ta türnpuu on.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Tere, Kadakas!
Mina teen nüüd tiba teist juttu, sest türnpuust ei tea mina midagi.
Tahtsin öelda, et näe, ongi see käes, mille olemasolus mina kahtlesin _soe ja pikk sügis. Kuidas Su Chelsea choppi saanud taimed ka välja näevad? Oli sellest lõikusest siis mingit kasu ka?

Kadakas ütles ...

Lillekasvataja! Ega ma õitsemise edasilükkamise nimel kedagi ei püganud, hilissügiseid nt sügisastreid ei julenud. Need, mis lõigatud said, on tänaseks ammu ära õitsenud, üksnes sügisheleenium veel õitseb, aga see õitseb nii pügatud kui ka pügamata versioonis. Kõige hilisemaid kõrgeid kukeharjasid ei püganud seetõttu, et mul nende seas lamandumiskalduvustega sorte pole.