kolmapäev, juuli 29, 2009

Minu lemmik

Puhkus... ikka veel. Hakkan juba ära harjuma - ei aja enam iga pisemat hetke taga, et mida asjalikku ära teha. Samas üht-teist on tehtud ka - juurdepääsutee on lõpuni valmis. Mitte et minul selle valmimises mingit erilist rolli oleks olnud, küll aga plusspunktid meesperele. Ise olen möllanud muude töödega, mis jäägu esialgu veel saladuseks. Paraku jäid uute projektide varjus püsikupeenrad unarusse. Ei oskagi seisukohta võtta, kas minna nurka häbenema või tunda uhkust ilmatusuurte umbrohuhunnikute üle, mis ma eile õhtuks sellest suurest bordüür-ringpeenrast välja olin rookinud. Aga igal juhul on mul väga hea meel, et paar järgmist nädalat on sellel rindel mureta. Peenar ei ole nii sigri-migri-kirju-mirju ka enam. Paduvihmad ja tuul olid kukekannuseid, kassinaereid, karpaadi kellukaid jt püsikuid kohati külili peksnud ja seetõttu olin kääridega püsikute kallal üsna armutu, aga praegu jõuab nii mõnigi neist veel suve lõpul uuesti õide puhkeda.
Vaatasin viimasel ajal tehtud aiapilte ja mõtlesin, et mida neist siis näidata ja mida kõrvale jätta, kuni otsustasin, et ei panegi seekord mingit assortiid aia peale kokku, vaid tutvustan üksnes üht väikest - ca 25m2 suurust- juppi suure bordüürpeenra põhjapoolses (pildil vasakul) otsas. See hallides, valgetes ja lillades toonides peenrajupp sai tehtud ja istutatud aasta tagasi, aga juba on ta vaieldamatult mu lemmik igal aastaajal. Peenra halli aruheina mättakestega esiserv aaristab muruplatsi. Siin peenras ei ole ühtegi uhket suureõielist solisti, küll aga grupiti istutatud mitmeid väikeseõielisi meeskonnamängijaid. Aruheinapuhmaste vahel roomab punaseleheline akakapsas, kuid oma liigse agressiivsuse tõttu tuleb tal sealt ühel hetkel välja kolida. Aruheina taga õitsevad alpi jänesekäpa puhmad. Nende taga väikeseõieline helmikpööris 'Palace Purple' ja oma õitsemisaega ootav kukehari 'Herbstfreude'. Tagapool õitsevad metssalvei tumelillad õisikuküünlad, valge vahupilvena aga jaapani astilbe 'Deutchland'.Sinakashalli triibu valgete õietäppidega annab pärl-hõbeleht. Peenra kaguküljelt lookleb teerada, mille veeres kasvab lisaks eelpool nimetatutele veel punaste lehtedega kukehari 'Purple Emperor', valgete õitega põõsasmaran 'McKay's White' ja sihvakas siidpöörisepuhmas. Kaugeima tausta moodustavad hilissügisel õitsevad sügisastrid.
Veel üks vaade teerajalt
Kogu taimevalik püsib kenasti "vormis" kevadest sügiseni - alpi jänesekäpad, metssalveid, kukeharjad, aruheinad säilitavad oma kuju ja õieilu ka sügisel pärast õitsemist ja isegi läbi talve. Lisaks loetletutele on siin peenral peidus veel mitmeid eelmisel ja sel aastal istutatud tegelasi, kes praegu veel välja ei paista, kuid järgmisel aastal kindlasti. Lähipäevadel on plaanis seda peenrakest pisut rappida - puhmakesi jagada, et tühje auke samas stiilis täiendada. Ilu teadagi nõuab ju ohvreid.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga ilus peenar!

deia ütles ...

Tõeliselt armas!

deia ütles ...

Aga seda umbrohtu tuleb minul samamoodi ikka suurte hunnikutena. Kuigi üritan kord nädalas ikka istutusalad üle käia - on paari päevaga pilt ikka selline, nagu poleks kevadest saadik rohinud:D

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Vau! Väga stiilne peenar! Sind pannakse koos selle peenraga varsti ajalehte! Väga õnnestunud värvivalik! Ja ära seda akakapsast päris välja katku, ta seal nii mõnus aktsent! Katku lihtsalt umbrohtu katkudes pisut väiksemaks.

MUHEDIK ütles ...

Tehtud töö üle tuleb ikka uhkust tunda. Häbenema peaks hoopis see vihm, mis niisugust kaost tekitab.
Mulle meeldivad samuti kõige rohkem säärased rahulikud, mõõdukate halli- valge-sinise ja kergete aktsentidega peenrad või siis hoopis aia erinevate roheliste toonidega nurgad.
See peenar on Sul super! Kas Sa seal ka istuda saad, et teda imetleda?

Mari ütles ...

Väga ilus, rahulik ja mõnus!

elfriide tramm ütles ...

mhmmmm!
hmmmmm!

aga mis puhkusesse puutub, siis hakkab mul tekkima see puhkuse peatse lõppemise paanika ja "niipaljuonveelteha" :).

Kadakas ütles ...

Aitäh, aitäh!

Vaadetega on nii, et istumiskohta kohe peenra kõrval pole, aga see pole ka väga vajalik - pisut kaugemalt on peenra triibumuster kuidagi sulandunum ja omamoodi vahvam, vasttärganud umbrohi ei karga ka kohe silma ;)
Muruplatsi vastasküljel paiknevad kõrgemal tasandil terrassid koos istumiskohtadega - sealt ülevalt alla on priima vaade just sellele peenrale, on see siis hommikukohvi või mõne muu istumise kõrvale. Vihmase ilmaga võib silmi peenral puhata ka elutoa aknast. Ja muidugi teise korruse magamistoa aken - sealt on vist suurem osa peenrakujundustest paika pandud, srateegiline staap või nii :)

Akakapsal on määramata tähtajaga katseaeg, st praegu ma teda katkungi, aga väga ülbelt kipub üle aruheina rohima ja aruheinapuhmastesse juuri ajama ja kui ma neid sealt enam kätte ei saa, siis võib mul kapsataltsutamisest kops üle maksa minna. Niisiis vaatame seda asja veel, äkki võtab end korralikumaks ähvardamise peale.

Köögikata ütles ...

Väga uhke tõesti.