esmaspäev, juuli 13, 2009

Pooleli

Suvi on nüüd peaaegu poole peal, võib olla ehk mitte ametlikult, aga minu jaoks küll. Juuli keskpaik poolitab kogu suve. Iluaias õitsevad kesksuvised kukekannused, sõrmkübarad, päevaliiliad, liiliad, muskus-kassinaerid, roosid, üheksavägised, esimesed kobarpead ja astilbed.
Tarbeaiaski on kõik poole peal - kaalikas, nuikapsas ja peakapsas tulevad söögilauale juba otse peenrast, salatit ei jõua ära süüa, esimesed herned ja tomatid on mekitud. Maasikad on igapäevaselt menüüs ja varaseimad mustsõstrasordid meelitavad sõstrakooki tegema. Huvitav, kuidas metsas mustikatega lood on?
Aga kõige rohkem on pooleli siin ja seal erinevad aiatööd. Meie pargiala, kuhu möödunud aastal sai istutatud hulk okas- ja lehtpuid, on saanud sel suvel täiendava pinnasega täidetud, silutud, drenaažitud, tasandatud. Aga oi, kui palju aega siia veel kulub, enne kui on lootust muruniidukiga seda ala hooldama hakata.
Siit 50m edasi on mu kallis abikaasa teinud tublit tööd - trimmerdanud ja saaginud võsast puhtaks 19. sajandi lõpust pärineva teejupi. Vaade teele alt mäkke üles.Teekoht ise võib muidugi palju vanemgi olla. Aga hiljem, esimese Eesti Vabariigi ajal, kaart siia teed enam ei näita. Verstakaardi pealt määratud umbkaudne tee asukoht oli looduses suhteliselt hõlpsalt leitav - ida-lääne suunas jookseb muust maastikust tiba madalam paari meetri laiune nõgu, piki mille põhjakülge on kunagi kuhjatud paekivivall. Suurem osa tööd on sellega veel ees, enne kui sest taas tee saab - võsajäätmed vaja lõkkesse tarida, kibuvitsa ja toomingakännud välja juurida. Siis kunagi ehk võib ka meie pisikesed "aardeotsijad" peale lasta - mine tea, mis vahvat kraami võis mõisniku tõllast pudeneda, kui ta suvemõisast peamõisa poole siin mäest alla uhas! Esialgu jäi silma küll pigem nõukaperioodist pärit klaastaara, aga järeltuleva põlvkonna jaoks peaks seegi juba ajaloolis-arheoloogiline leid olema.
Vaade ülal alla - päris hea! Kunagi oli vaateväli kindlasti avaram, aga nüüd on võsa osaliselt ette kasvanud - no vaatame, võib olla puhastame selle võsa ka ära, aga igal juhul on see juba kaugem tulevikumuusika.
Kui nüüd aia poole tagasi tulla, siis on siin veel päris mitu projekti teoksil - tagasihoidlik kraavikalda kindlustus. Mul oli raskusi selle kraavikalda rohimisega - ühest küljest hoidis murukamar pinnast kraavi varisemast, aga teisalt on siin ikkagi peenar ja ei peaks umbrohule kohta olema. Sestab saigi veepiirile rida maakive laotud, veepiir kividest kõrgemale ei tõuse ja piisavalt lauge kallas pealpool kive ei ole enam nii varisemisaldis. Igaks juhuks istutasin ülalpoole kive hea juurekavaga taimi - Hoopesi heleeniumid kasvatasin ekstra seemnest, laialehine tarn on hea laiutamiskalduvusega, siberi iiriseid oli siin ennegi. Loodetavasti katavad väljavalitud kärmelt kogu mullapinna ja siis ei ole enam väga tihti asja kraavis rohimas käia. Aga loomulikult, nagu näha, on see tegemine siin alles POOLELI!
Kogu viimase nädalavahetuse olen aga möllanud muruplatsi nihutamisega. 400m2 platsi nihutamine ei ole naljaasi. Ja ega nii ogaraks tööks ei õnnestu abilist ka värvata. Kaasa näost võis küll välja lugeda, mis ta asjast arvab, aga mind ümber veenma ta ka ei vaevunud. Tgelikult seda viimast ei ürita ta ammu enam mitte - pragmaatiline "kahe jalaga maas" inimene mõttetustega ei tegele! Ok, vähemasti turgutas ta mind kohvi ja lõunasöögi ja veini ja jäätisega pärast seda kui olin päeva esimese poole labidaga paeklibust maad uuristanud, kive sorteerinud, pinnast minema kärutanud. Edasine plaan on olemasoleva muruplatsi teisest servast murukamar lõigata ja see siia ringi istutada. Muruplats jookseb nüüd mäenõlva sisse, aga see on tühiasi, nagu Karlsson tavatses ütelda. Asi see siis mägesidki natuke nihutada. Platsi teises küljes läheb lillepeenar iseenesest tiba laiemaks ja kuigi mul polnud plaanis istutusalasid sel aastal laiendada, siis ma arvan, et see ei lähe arvesse, kuid ära kulub igatahes.
Kõige põnevam projekt aga on pooleli siin - kiviterrass ja selle haljastamine! Praegu on asjalood seisma jäänud kopa kutsumise taga ja kopa kutsumine seisab jällegist teetruubi taga ja teetruup transpordi taga ja transport... õigluse või asjaajamise taga, kuidas võtta. Ahjaa, sellega seoses veel üks selle suve töö - pool sissesõiduteed truubikohani on ju ka valmis! Ainult see teine pool siis nagu ikka - pooleli! Selle kõige juures on päris hea teada, et suvigi alles pooleli on. Ja mis kõikse parem - PUHKUS! Ei ole veel isegi pooleli - alles täna algas!

9 kommentaari:

elfriide tramm ütles ...

oeh

:)))

aga jõudu!

Köögikata ütles ...

No jõudu nendeks pooleli asjadeks! Ja palju õnne puhkuse alguse puhul!

...A milleks see muruplatsi mäe sisse nihutamine hää on?

Kadakas ütles ...

Jõudu tarvis!
Viltu oli.
See põhjendus kõlab vist pisut pooletoobiselt, las ma parem selgitan pikemalt:
Tegelikult oli see nihutamine täiesti möödapääsmatu. Alul, kui muruplats mäe alla tehtud sai, sai nii enam-vähem silma järgi majaseinaga paralleelselt rihitud, niivõrd kuivõrd, sest seal vahepeal - 15 laiusel ribal, mäekallakul oli ju kõrge hein, ehitusprahi ja pinnase hunnikud jne. Aga eelmisel aastal ehitasime majaservast muru poole terrassi ja selle serv jookseb juba muruplatsi servast vaid 3m kaugusel - noh ja selgus, et otseselt silma ei riiva, aga on näha, et muruplatsi sirge serv ei ole terrassiservaga paralleelne, vaid jookseb kergelt nurga all viltu. Visuaalselt pole ma perfektsionist ja siiani see mind ei seganudki, aga nüüd käsil meetrilaiuse teeraja ehitus muru ja terrassiserva vahele ja vot enam pole midagi teha - teerada ei tee ju ühest otsast 0,5m laia ja teisest 2m, terrassi koos majaga ka enam ei nihuta - jäigi kõige kergem variant sõelale - nihutada muruplats ümber keskpunkti mõned kraadid. No ja siis pärast natuke mäge näksida ka...

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ohh kui hea on vaadata, et kellegil on ka nii palju pooleli olevaid projekte. Nuuks. :) Tean kohe, et pole ainsad siin ilmas, kes muudkui kaevavad ja nihutavad ja planeerivad ja haljastavad jne
Jõudu!

MUHEDIK ütles ...

:))) Jõudu jah!
Aga tead kui hea, et nii palju asju pooleli on s.t. on, mille nimel elada ja mis veel kõik välja mõelda ja siis veel ümber mõelda ja puha:) Ja selle kiviterrassi tarvis ju veel puukoole puistata:) Ja kui tarvis, siis jälle ümber teha:) Miuke fiiling:D

deia ütles ...

Jõudu ka minu poolt!
Ja mina ohin oma paarimeetrise peenra ja kivikuhja juures - teine kaevab mäge ümber:D Super!!

Kiku ütles ...

No vaata, et sa ennast ära ei vigasta seal selliste hullude tööde seltsis! :D
Nii palju olete juba ära teinud!!! Ossa, ossa.
Puhka ikka ka nüüd, eriti veel kui on ametlik puhkus!

Anonüümne ütles ...

Mõnusat puhkamist!

Anonüümne ütles ...

Jah, ilmselt nii see on