pühapäev, märts 21, 2010

Kasva päeva, jõua päeva


Kasvab päev päris kärmelt, aga jõudmisega on kahtlasem. Need kaevamise-siblimise-külvamise-istutamise päevad näivad alles kaugel mägede taga... lumemägede taga. Ka hommikukohvi päev sooja päikese all terrassil tundub veel kättesaamatu, kuigi jah, seda päeva annaks labidaga pisut lähemale aidata. Aitaks väikesest nurgakesestki, kui kogu seda arvestuslikku 50+ tonni ei jaksa.
Alumisel pildil vaade köögiaknast terrassile.

Hoopis teine lugu on kasvuhoone juures. No selle, mida veel pole, aga kuhu maikuu algul tomat, paprika ja muu peenem kraam on plaanis istutada. Seal ei ole enam aega päeva oodata - seda lumesulamisepäeva. Õnneks sai sügisel ehituspaberid korda aetud ja vundamenditaldmikud valatud. Nüüd kevadel käib ehitus kaevikutes.

Kui kaasa eile hommikul ehituspoode mööda kappas ja vundamendiplokke otsis, vaadati teda poes, kui tulnukat teiselt planeedilt. Lõpuks pidigi mõne tosina Columbia pärast Tallinna sõitma. Aga täna laotud postvundament annab juba nii palju lootust, et lähipäevil tuleks suuremat sorti külvitegu ette võtta.

Ega ma pole oma tubase külvimajandusega kuigi kaugele jõudnud - esimene kassetitäis (paprikad, piprad, üks sort tomateid, basiilikud, suhkruleht, lavendel) on idulehis. Nagu ka selle aasta uustulnuk pepiino - magusaviljaline tomati sugulane.
Millega ma siis tegelenud kõik see aeg olen, et aiandamiseks üldse mahti ei jää? Esiteks töö - see, mille eest palka makstakse ja see teine - vabatahtlik, mis lihtsalt hea enesetunde tekitab. No ja kes siis suudaks hobitüüpi ahvatlustele vastu panna - õnneks annab neid osaliselt aiandusega siduda. Näiteks selle ribatehnikas potikese saavad basiilikud endale niipea kui on esimesed pärislehed külge kasvatanud.
Veel olen algust teinud aiandusalase propagandaga. Ei, see on nõukaaegne väljend, tänapäeval oleks ajakohasem nimetus teavitus-selgitustöö. Teavitustöö seisneb juurika, kui taime väärtuslikuma ja jätkusuutlikuma osa, positiivsete omaduste propageerimises. Sealjuures on lubatav taime peibutavate, kuid vähemelujõuliste osade (nagu näiteks lõikeõis) mõõdukas mahategemine. Tulemuslikum on selgitustöö, kui seda alustada piisavalt varakult enne sünnipäeva, erinevaid kommunikatsioonikanaleid kasutades ja soovitavalt illustreeritult ;-)

11 kommentaari:

Hiline ütles ...

:) Ega seda selgitustööd tuleb pidevalt teha, kodukondsetel tükib natu lühike mälu olema, et elus asi on parem kui vaasi surnut edasi suretada.
Jõudu väga vajaliku ehitise tegemisel, suur Su kasvumaja tuleb? Ja kas osa tehakse küttega?
Potike super!

Köögikata ütles ...

Pott on väga armas! :o)

Meil sajab jälle hullu lund :o(

lepatriinu ütles ...

See lumeteisaldamisel küll sügavat mõtet ei leia, vahet pole, kus ta kaua sulab, pealegi peaks siis kole kaugele teisaldama, kes seda enam viitsib...
Saan muidugi aru, kui tahaks seda terassi kasutada varsti, aga mul isiklikult tuli su pilti vaadates juba higi otsaette...

lepatriinu ütles ...

Ahjaa, aga meil sajab vihma!

MUHEDIK ütles ...

Õnnelikud, kes sellist kena selgitustööd saavad teha:)
Mul oleks sellest ainult suur peavalu:)
Su kasvuhoone tuleb vist sama suur kui elumaja:), aga eks seda väärt kraami ole ka palju ja igasugust ju.

Aga see pott võlus mu küll päris tükiks ajaks. Mida see ribatehnika endast kujutab.

Noh, lumest me ei räägi. Või äkki räägime veel kaua:)

MUHEDIK ütles ...

Äkki meenus:)! Kevad on tõsti vist kätte jõudnud:) Kadakas ju limest välja sulanud!

Hiline ütles ...

Ribatehnikat natuke raske seletada, aga vast saad aru
http://igrushka.kz/vip24/splezh.shtml

Tsiil ütles ...

Mina külvan tänavu oma kodustele hangedele tahma - kõik on juba päris kole, aga sulab hoogsamalt :)

Mul oleks küsimus, suhkrulehe kohta - Mis põnev taim, maitsetaim?

Kadakas ütles ...

Tuhk on hea mõte muidu, aga terrassile seda ikka ei pane. Ükskord sulab ta niikuinii.

Suhkruleht (lad.k stevia rebaudiana)on väga väga magusa lehega rohttaim. Lehti võib suhkru asemel kasutada nii toitudes kui ka teesegudes. Talvevaruks lehti kuivatatakse. Idaneb ta halvasti - mul pakitäiest seemnetest hetkel üleval vaid 2 taimehakatist, aga kui taim juba suurem, edenevad temast mulda torgatud pistikud kärmelt ja üle talve saab teda toas potis pidada.

Ribatehnikas potike on jah enam-vähem niiviisi tehtud nagu hilise lingil (kui kahe kaldkriipsu järele lisada www). No vähe lömmi ma need ussikesed näppude vahel vajutasin, aga põhimõtteliselt sedasi kerisin riba poti servani üles. Kui pisut tahenenud oli, peksin veel väljast pannilabidaga paremini vormi, silusin üle ja nii ta ahju läks.

Kasvuhoone tuleb ligi 60m2, aga meil suurem pere ka. Kütet esialgu ei plaani või noh mine tea, eks see paistab.

Iris ütles ...

hei!

Kuidas sinuga ühendust saaks, kulla blogija? On üks koostööalane ettepanek :)

kirjuta mulle palun :)

Kadakas ütles ...

Minu meiliaadress on paekadakas@hotmail.com