esmaspäev, juuli 26, 2010

Juulikuu õied ja lõhnad

Puhkus on täies hoos, mida märgib asjaolu, et kohati kipub raskusi olema nädalapäeva nimetuse meenutamisega. Piisab lihtsalt teadmisest, et aega veel on. Juuli on omasoodu arenenud ja iluaed hakkab oma täislopsakust saavutama. Kestva kuumalaine tõttu on paljudel õitel siiski kiire ja rutt - värskeltavanenud õis võib juba mõni tund hiljem olla lootusetult närbunud. Kui päevaliiliad veel kuidagi vastu peavad (või on neil lihtsalt niipalju õisi varuks, et puhmas paljaks ei jää), siis roosidele see kuumus ei istu.

Erinevalt teistest on väike nimetu kollaseõieline potiroos üks väga vapper tegelane ja õied püsivad tal mitmeid päevi ilusad.Roosad ja esimest aastat ka valged siilikübarad meelitavad liblikaid ligi ja ei hooli kuumast kuigivõrd. Kui mu mälu ei peta, siis tegu ongi vastupidavate preeriataimedega, kes ajavad oma juured sügavalt maasse ja saavad hakkama igasugustes karmivõitu ja muutlikes oludes.Sama suurt eluvaimu näitavad üles monardad.

Pistes nina askleepiapuhmasse, oleks justkui parfüümipoodi sattnud ja sellest on aru saanud ka kõikvõimalikud sumisejad. Vahel tekib lausa liikidevaheline rüselus ja teineteise otsas sõtkumine - mesilased, herilased ja veel ühed väiksemad hallika jumega sumisejad võitlevad parima ninaesise nimel.
Kui jutt juba lõhnadele läks, siis eilelõunasel jalutuskäigul kasvuhoones lõi äkki ninna magusvärske aroom - ei kulunud hetkegi lõhnalevitaja kindlakstegemiseks - esimesel küpsel melonil olid varrepoolses otsas mikropraod tekkinud ja sealt see magus lõhn kasvuhoones leviski. Kergitanud pisut vilja, kukkus sellelt varrejupp tagant - kindel märk, et vili on küps! Meloneid on sel aastal kasvuhoones kolme sorti ja varaseim neist siis kantaluuptüüpi ehk dessertmelon "Melba", mida oligi oodata, sest juba istutamise hetkest kiirustas ta teistest sortidest ette. See teeb 38 päeva istutamisest esimese viljani, milles oma rolli mängib kindlasti selleaastane kuum kliima. Melba on kantaluupidele omase intensiivse ja ülimalt magusa mahlase maitsega. Oleme ka ühel varasemal aastal kasvatanud kantaluupe, tookord õues ja seeme pärines supermarketist ostetud vilja seest, kuid valmisid tollal needki - tõsi küll, kuu aega hiljem ikka. Nagu allolevalt fotolt näha, siis saagikuse üle kah "Melba" puhul kurta ei saa.

15 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

See kollane potiroos tundub olevat Yellow Fairy, mul peab ka väga hästi värvi, alles õitsemise lõpus pleegib heledamaks.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Mul on ka see lilla monarda imeilusa puhmiku teinud

Hiline ütles ...

Eh, Su meloni magus lõhn ulatus vist ka siiani, igatahes suu ajas vett jooksma :DDD
Aga selle askleepia külvidega mul ei vea, kevadel peenraid korrastades rõõmustasin, et seeme ikka idanes, aga võta nüüd kinni, kas kakkusid haned taimed välja või rohisin ise prillideta perioodil nad umbrohu pähe välja.

Kadakas ütles ...

Hiline, oled sa augustis tulemas? Mul askleepias kah seemnest alguse saanud ja võttis mitu aastat aega enne kui õitsema hakkas - see-eest ajab nüüd juurevõsudega end kõigele muule otsa - võin seal mõne võsu potti torgata.

deia ütles ...

Askleepias on üks, kelle külvid mul mitu aastat järjest metsa on läinud - vbl peaks järgmine aasta otse peenrasse külvama. Külvikastis igastahes tõusis üles ja siis kuivas teadmata põhjusel ära. Aga selle meloni seemet tahaks endale kah - mul ka suu jookseb vett :)

Eve Piibeleht ütles ...

Ahjaa, ja nüüd ma vist tean, mida tahta, monardasid :).
(lööb endale näppude pihta).

MUHEDIK ütles ...

Monardad on ühed mu suured lemmikud, õitsevad õigel ajal ja pikalt, on hea aroomiga, õisi võid kokteilide jms kaunistuseks kasutada, lehtedest teed teed jne.
Aga imekombel sel aastal lilled tõesti laiutavad, ainuke häda, et pikka õitsemist neil ei näe.
Mul ebaõnnestus samuti askleepiase külvidega, et kui oleks väikest ülejääki...:D

Hiline ütles ...

Kahjuks ei saa minna, õel juubel (70), aga sokuta üks pisike jupike potiga Muhedikule kaasa, mul nagunii aug-sept. üks sõit Tartusse, eks võib ringiga sõita.

Kadakas ütles ...

Selge, potitan pisut monardasid ja askleepiast.

elfriide tramm ütles ...

monarda meeldib mullegi ja sel aastal tõin endale 2 sorti - kõrge punase fireballi ja madala lavendlivärvi sordinimimeelestläinudi :P

ja need melonid! mmmm! ma võtsin paar nädalat tagasi ühelt poekantaluubilt seemneid, ehk järgmisel aastal õnnestub.

kas kellelgi alteed v alteejuurikat ei ole kusagil üle juhuslikult?

Aidi ütles ...

Monardad on suurepärased! Minul on nad esindatud kolmes värvis: tumedam lilla, heledam lilla ja roosa, kõik nad ühest kunagisest seemnesegust saadud. Tahaks veel punast hankida, aga mis ma siin tahan, ei mahu enam ju.

Köögikata ütles ...

Kadakas, kui Deiale valget karatau lauku üles võtad, võid mulle ka ühe võtta, potitasin Sulle roosa juba siis ära, kui pealseid koristasin, et muidu ei leia. Aga maha unustasin, kui seal käisime.

AnnBuziino ütles ...

Juhuslikult satun siia. Imeline blogi!

Anonüümne ütles ...

I rеad this pіecе of wгitіng fully
гegarding the comрaгіѕon of most гecent аnԁ eагlier technοlogіes, it's awesome article.

my weblog; goedkoop bellen met het buitenland

Anonüümne ütles ...

Thank yоu a lot foг shаring this with all
peoрle you really recοgnise what you're speaking about! Bookmarked. Kindly additionally talk over with my web site =). We can have a hyperlink alternate arrangement between us

my homepage ... kraamcadeau met naam