neljapäev, august 05, 2010

Sissetegemised

August tõi kaasa meil tavapärase korservivabriku hooaja. Ja nii nagu igal aastal, läks käiku üks ja seesama universaalne põhiretsept, mis sobib nii supipõhjaks kui salatiks. Põhiretsept on toodud varasemas blogipostituses siin. Lihtne on talvel lihapuljongile lisada kartulit ja valmis supikonserv. Selle aasta esimene laar supikonserve on sellises versioonis (kogused min 4,5 l poti tarvis):

Supipõhi nuikapsaga
1,5 kg tomatit
1,5 kg kurki
0,25 kg porgandit
0,25 kg nuikapsast
0,25 kg sibulat
0,25 kg paprikat
2 pihutäit tilli
1 pihutäis sellerilehti
15 spl õli
2,5 spl soola
2,5 spl suhkrut
2,5 spl 30% äädikat
Kõik köögiviljad tükeldada (meie riivime sibula, porgandi, nuikapsa, tomati ning viilutame kurgi ja paprika köögikombainis). Kõigepealt hautada sibul õlis, lisada porgand ja nuikapsas, natuke hiljem ülejäänud köögiviljad (sh till ja seller). Seejärel lisada sool ja suhkur ja hautada vastavalt sisetundele. Kui segu potis tundub liiga vedel, on mõistlik potti tulel hoida ilma kaaneta. Lisada segule äädikas ja tõsta kuumalt purki.

Algust on tehtud ka kurgi purkimisega - marineeritud kurgiviilud tilliga:

Marinaad
3 l vett
3 spl soola
3 spl suhkrut
6 spl 30 % äädikat
2 pihutäit tilli
terapipart

Keeta marinaad. Keevasse marinaadi lisada viilutatud kurgid (meie viilutame kombainiga), lasta uuesti keema tõusta ja tõsta purkidesse. Ülaltoodud marinaadikogusest jagub ca 4 kg kurkide sissetegemiseks.
Suvikõrvitsa möginat on kahes eri versioonis - selleriga ja tomatiga.

Kabatšoki-ikraa
2 kg kabatšokki ehk suvikõrvitsat
1 kg porgandit
0,8 kg sibulat
3 sellerivart koos lehega
0,5 l õli
2 küüslauku
2 spl suhkurt
musta pipart
soola
2,5 spl 30 % äädikat

Kabatšokk viilutada (1 cm paksud, võib ka pikuti, mahub paremini pannile), praadida õlis, tõsta keedupotti. Sibul, küüslauk, porgand, seller riivida (või hakkida) ja kuumutada pannil õlis, kallata potti. Segu püreestada saumikseriga, hautada vastavalt sisetundele, segada sisse suhkur, lisada äädikas ja tõsta kuumalt purki. Pipra ja soola lisan juba kabatšokkide praadimisel (kusjuures nähes pannil särisevaid suvikõrvitsaid ei suuda ma hoiduda kiusatusest neile sidrunipipart peale raputada) ja lõplikult timmin segu pärast enne purki tõstmist.

Kabatšoki-tomati hoidis
2 kg kabatšokki ehk suvikõrvitsat
0,8 kg sibulat
0,2 kg porgandit
1,2 kg tomatit
0,25 kg paprikat
2 haput õuna
1-2 küüslauku
2 spl suhkurt
soola, pipart
15 spl õli
3 spl 30% äädikat

Suvikõrvits viilutada (1 cm paksud), praadida õlis, lisada soola-pipart ja tõsta potti. Sibul, küüslauk, porgand ja õun riivida (või hakkida) ja kuumutada õlis, lisada soola, pipart, valada samasse potti, lisada riivitud (või purustatud tomat, hakitud paprika, hautada vastavalt sisetundele, siis püreestada, lasta uuesti keema tõusta, lisada suhkur, äädikas, inspekteerida, kas soola-pipart on piisavalt ja tõsta segu kuumalt purkidesse, purgid kaanetada.

Mõistagi tuleb enne hoidiste purki panemist purgid ja kaaned kuumutada või kasutada pesumasina antibakteriaalset programmi. Pärast hoidise sulgemist keeratava kaanega purki, tuleks peale jahtumist purgid üle vaadata ja välja praakida kohe söömiseks need, mille puhul pole kindel, et nad õhukindlalt suletud on. Purk on õhukindlalt suletud, kui purgi metallkaas jahtunult on pisut sissepoole lohkus. Kuna meil ei ole õiget maakeldrit ja olemasolev kelder maja all on õige soe (talvel paras lühikese käisega toimetada), siis kõik ülaltoodud hoidised kannatavad ilma täiendava steriliseerimiseta soojas keldris hoiustamist (tänu äädikale).

6 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Väga tublid perenaised ja hoidised näevad isuäratavd välja.
Aga ma mõtlen jubedusega (aga võibolla ka kerge igatsusega) tagasi sellele ajale, kus keldrisse sai samuti mahutatud sadu purke. Oli ikka tahtmist ja aega ja mis peaasi, sööjaid.
Nüüd hoidistavad kogu peenravaranduse köögikombain ja külmkapp:)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Vat neid sopipõhju kavatsen mina ka see aasta teha.
A mis see ikraa sul on? Midagi sassi ei aja ve? Ikra - kalamari vene keeles

Kadakas ütles ...

Ei aja sassi. Ikraa on slaavi jt nt Vahemere köökides originaalis baklažaanimögin, aga venelased tegid ka kabatšokiikraad, oli kunagi meil Eestis ka müügil. Aga tead, seda ma ei oska sulle küll öelda, mis ühist on tal kalamarjaga või miks selline nimetus... Baklažaanimögina kohta kasutatakse sünonüümina isegi obergiinikaaviar...
Aga sa võid ju katseks poole kogusega ka seda ikraad selleri või tomativersioonis proovida - mul lapsed panid selle osa, mis purkidest üle jäi ja ühe 0,5 l ebaõnnestununult kaanetatud purgitäie 10 minutiga nahka, jahtudagi ei jõudnud.

Hiline ütles ...

Ikral on ka peale kalamarja teisi tähendusi (sääremari) ja ka külmsalatid, mis peenestatud (pudrudtatud) aedviljasest või seentest.

Mõned lingid aedvilja "ikra" retseptidega, kel huvi:
http://www.kylinar.net/view.php?category=vegetable&id=253

http://www.gotovim.ru/recepts/conserve/ikra/22237.shtml

http://www.nimbul.ru/2010/07/ovoshnaja_ikra_kabachkovaja/

Kuna mina ei pea äädikat toiduaineks (no ei meeldi lõhn ega maitse), ei kasuta teda konserveerimisel üldse
Muide, selle kirjulehelise mädarõika juur sama hea kui roheleheliselgi.

Aidi ütles ...

Äkki sul, kadakas, on jagada ka mõnd head tomatihoidise retsepti (no kus põhitegelane on tomat)? Mu ema ähvardab mind kahe ämbritäie tomatitega korraga ja ma ei tea, mis selle küllusega peale hakata.

Kadakas ütles ...

Üksnes tomatitest koosnevat hoidist pole teinud - kui marineeritud pisikesed tomatid välja arvata. Mulle endale väga ei maitse (pehmed ja vesised võrreldes marineeritud kurgiga ju), aga talvel sünnipäevalaudadel läksid hästi kaubaks. Meil kulub päris palju tomatit segahoidistes niikuinii, sestap pole ekstra tomatihoidiseid teinud. Ahjah soolasin kooritult ka kunagi, aga see vajab korralikku keldrit.