kolmapäev, september 28, 2011

Uhkeldav sügis


Vaataks pisut sügiseses aias ringi. Juba toast hakkab silma imekaunis ja rohkeõieline krüsanteemipõõsas terrassil. See katsikukingitus saabus justkui rusikas silmaauku. Südasuvel põnnidega haiglasveedetud nädalad olid mõjunud hukutavalt kevadel külvatud jää- jm salatitele terrassipottides ja nii need potid seal seisid juba tükimat aega nukralt tühjana. Suured tänud kolleegidele!
Meie pere uued pesamunad Robi ja Ruudi on muidugi võimekad nagu pisipõnnid nende vanuses ikka - sisustavad mitte ainult emme ööd ja päevad jäägitult, vaid rakkesse on pandud kogu pere. Sestap meenutavad sel aastal aia muruplatsid, peenrad ja pargiosa pigem ohakast heinamaad. Vaid suur lillepeenar ja paeterrassile rajatud kiviktaimla on abitööjõu toel enam-vähem muust maastikust eristuv.

Viimasena rajatud paekiviterrass ja seda ümbritsev maakivinõlvaga peenar on tänaseks kattunud laiutavate puhmastega- hea drenaazhiga nõlval tunnevad end hästi nii nelgid, floksid kui lavendlid, nii tamariskipõõsad kui ka tuhkpuud. Okkalised opuntiad kasvatavad aina uusi kõrvakesi trepiastmete suunas.
Selle aasta uued asukad on siin seemnest kasvatatud kolm liiki opuntiahakatisi ja paar kerakujulist kaktust. Mõned neist on sissekolides poolikust terrakotapotist ulualuse saanud.
Nurga taga on kirjuleheline nõges kivide vahelt alla teerajale voolanud.
Päris peenra lõpus kuldkollase kase all on veel oma parimas värskuses kirburohi.
Kui nüüd paetrepist alla suure peenra poole suunduda, siis põõsasmaranad on sama õierohked kui suvel, nagu siin McKay's White siidpöörisepuhma ees.
Vaata aga kustpoolt tahes - selle sügise primadonna on kaugelt üle pea kõrguv lumivalgete õisikutega lursslill.

8 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Su võrratud sügispeenrad ehk imeline paeterrass on veel päris suvise näoga.
Ja krüsanteem on samuti imekaunis.
Hea, et Sa veidigi saad mahti arvuti juurde tulla.
Ma loodan, et kõik hädad jäid haiglauste taha, kosumist põnnidele ja väikestki puhkust Sulle endale.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Lursslill on tõesti uhke! Mul endal sellist polegi veel, vat see on viga.
Olge tublid seal, väikesed ja suured!

Eve Piibeleht ütles ...

Palju õnne kõigepealt nii emmele kui pisiperele ja muidugi kõigile abilistele ka. Küll see aed ka kosub :D.

Köögikata ütles ...

Tore, et said mahti ka blogisse tulla ja piltegi jagada. Mulle ka see lursslill meeldib. Ja uhke krüsanteem.

Nodsu ütles ...

Palju-palju õnne emmele ja pisiperele, samuti ka kõikidele teistele kodustele suurtele ja väikestel! Kõige pisematele ka vaprat maailma avastamist, on see kodune aed ise juba nagu suur maailm!
Ja ei kao see aed kuhugi, küll saabuvad ka need päevad jälle, kui rahulikult aias nokitseda saad, seniks aga naudi tehtut, väga kena on ju! :)

Kadakas ütles ...

Tänud õnnesoovide eest!
Arvuti on mu kõrval päevläbi ja aiablogide postituste lugemine on mulle põhiline aiandusvaldkonna meelelahutus praegu. Kui laste toitmine, enda hommikueine nautimine, terevisiooni vaatamine, netiuudiste lugemine ja koolilaste kamandamine toimib edukalt üheaegselt, siis paraku ei ole ma leiutanud nippi, kuidas sealjuures kirjutada ka saaks - säti end kuda tahes paika, ikka jääb üks käsi puudu ja klaviatuur kaugele. Sellest ka minupoolne vaikus kommentaariumis. Hea meel on, et see suvi on nii paljudele aianduslikus mõttes väga produktiivne olnud ja kui palju uusi vägevaid istutusalasid on rajatud! Kadedus närib kohe hinge. Aga egas midagi, olen mina ka rajanud uusi aiaosi ja tuuninud olemasolevaid, esialgu küll mõttes, aga küll need teoks ka saavad.

See kesksuveni punaste lehtedega ja sügisel õitsev lursslill on minu arvates lursslilledest kõige kaunim ja uhkem. Paar tükki on mul veel, mis õitsevad varem suvel ja nende kasv on madalam, ka õisikud on tagasihoidlikumad. Pildilolevast lursslillest saaks kevadel paar istikut jagada nt isehakanud lillekasvataja valgesse aeda. Mahub sinna veel ikka?

Põnnide hädad jäid jah kõik haiglasse ja kui gaasivalud välja arvata, on nende elu nagu lill.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Aaa, vau! Ma küll mõtlesin, et lähen ise kuskile tuustima ja seda otsima aga kui pakkuda on, miks mitte. Ja mahub väga ilusasti sest kui pere nõuab aega, võetakse see ju ikka aia arvelt, no mis teha. See tähendab, et minu valge aiaosa jäi vahepeal koledasti hooletusse aga sügisel nüüd venis mitme ruudu võrra jämedamaks.

Rose ütles ...

lugesin huviga su blogi...tänud sulle, et jagad oma kaunite peenarde pilte ja ideid! :)