pühapäev, juuli 01, 2012

Õhtupäike süütab tõrvikud



Vot sellised tõrvikud põlevad meil õhtupäikeses - ruuge rohtlaliilia Eremurus fuscus. Nad alles noorukesed - pikkust ehk 1,5m, kuid tulevikus peaksid 2m täis sirguma.
Õisi jagub juba igasse aiaossa. Sidrunkollane päevaliilia on juba päris kenakese puhma kasvatanud, kuid selleks kulus vist oma 5-6 aastat. Need kõrgel kõrgel kiikuvad õied, mida ükski torm ei murra, on lihtsalt võimsad. Huvitav, kas sidrunkollasest päevaliiliast sorte on aretatud? Oleks ju vahva, kui leiaks aeda mõne sidrunkollase päevaliilia kasvu ja seisukindlusega, aga nt valge või oranzhiõielise tegelase.

Meil on netiga hetkel väga keerulised lood.  Igas asjas on siiski ka midagi head - tänu sellele nuputasin välja, kuidas foto suurust vähendada :) Igatahes pikka juttu ei tee, aga kuna pr Lillekasvataja käis siin hiljuti välja, et kokkutuleku rohevahetuse tarbeks võiksid kõik oma blogidesse panna üles nimekirjad neist taimedest, mida hing ihkab ja neist, mis välja pakkuda on, siis siin on minu panus. Kokkutulekulistele on pakkuda:
1. Iris sibirica "Wine Wings" - lilla
2. Iris pseudacorus - kollane võhumõõk
3. Ligularia dentata "Marie Britt Crawford"
4. Cimicifuga ramosa "Atropurpurea"
5. Schisandra chinensis - hiina sidrunväändik, lõikasin paar päeva tagasi ühenduse emataimega läbi, hetkel longu pole vajunud, loodetavasti on juured all
6. Aralia elata - kuradipuu, kah lõikasin paar päeva tagasi juured läbi, praegu veel ilusad
7. Stephanandra incisa - võnk-pärgenelas
8. Cotoneaster horizontalis - laiuv tuhkpuu
9. Euonymus nanus - väike kikkapuu
10 Allium zebdanense - lumilauk, valge õis, h=50cm
11. Sempervivum "Brigitta", "Sioux" - mägisibulad
12. Sempervivum arachnoideum võrk-mägisibul
13. Aruncus aethisifolius - korea kitse-enelas
14. Põisenelas Diabolo (1) - üks maadligi oks võttis juured alla
15. Põõsasmaran Mc Kay's White (1) - valge õis, paariaastane taim pistikust, päris pead ära ei annaks, et see sort, aga oma mälu järgi seda ma paljundasin
16. Sambucus nigra "Madonna" (1)
17. kanepilehine ristirohi

Neid, mille taga sulgudes 1, neid on pakkuda 1 taim, muid rohkem. Mul oleks lihtsam, kui soovid varakult teada, siis saan jupikaupa kaevata ja potitada, mis sobib mu piiratud ajabilansiga paremini. Loodus ei salli vaba hetke - see käis kaksikute kohta :)

Mida ma ise sooviks? Nt lursslill "Brunette" või "Black Negligee" leiaks omale hea kodu. Rajatav varjuaed rõõmustaks  mõne hostasordi või kirjulehelise sõnajala üle. Hostade vahele võib pakkuda valgete või helelillades toonides püsikuid, mille pikad õiasikuvarred ulatuksid graatsiliselt madalast lehepuhmikust tunduvalt kõrgemale. Nt mõni astilbe vmt. (kurekellad, martagonliiliad on olemas). Pargialale mahub veel paar põõsakest.

Ahjaa, kui on sellist pamplit, mida kunagisest Pääsküla vanaema aiast mäletan - suured mustad viljad, viljad eralduvad südamikust nagu vaarikal, varred vaarikakõrgused, siis sellise üle oleks kangesti hea meel. Vahel ma kipun juba kahtlema, kas sellist pamplit ongi - äkki on see minu lapsepõlve "sinisem taevas"? Mul olemasolev pampel kasvatab 4m varsi, viljad on pisemad ja südamik jääb korjates marja sisse - see ei ole üldse see.

Roosa idamagun hõbepuu kaisus.

22 kommentaari:

Tii ütles ...

Iris sibirica "Wine Wings" - mul on üks kollane ja teine sinine, lilla sobiks kolmandaks küll :)
Mul oleks ka ära anda tavalist kõrgemat valget Arendsi astilbet (vist Weisse Gloria, kui soovi on.

MUHEDIK ütles ...

Su eremuruseid võikski vaatama jääda, väga uhked!
ja kui usinad te kõik olete. Mul käib kogu aeg mingi sahmerdamine, üks asi ajab teist taga ja nende poole, keda oleks vaja potti panna, ei saa mitte vaadatagi:(

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Oh appi kui uhke valik!
Loodan kogu südamest, et mul Sulle ikka midagi vastu oleks ka pakkuda. Minu Brunette on jagamiseks veel liiga noor ...
Lumilauk, põisenelas, nii uhke valik :)

Tii ütles ...

Su laternad on tõesti lummavad. Su lapsepõlve pampel võis olla must vaarikas, mis olevatki maitsvam kui pampel vaata ka Hansaplant: läänevaarikas või Aiaklubi arutelu"

Pille ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Kadakas ütles ...

Oi aitäh, siis on ikka lootust, et must vaarikas ehk läänevaarikas on olemas! On, mida otsida :) Seda enam, et hiljuti õnnestus mul hankida üks aastaid otsitud tegelane - aktiniidia emastaim. Juhani pk-s olid väikesed viljad küljes :)

Wine wings on lilla jah, jätan meelde, põisenela ja muud ka. Äkki veel huvilisi pikendab seda nimekirja?

Arendsi astilbest olen huvitatud küll.

Kimalane ütles ...

Kivikas...ilus vaade.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

kuradipuust ja sidrunväändikust oleksin ka huvitatud
minu käest võib muidugi tulpe saada, äkki Sind huvitab mõni sort?
Või hajastani linnupiim?

isehakanud lillekasvataja ütles ...

ja ehk ma saan Sulle mõnda hostat jagada, mul küll suurt valikut pole aga midagi nagu oleks.
Kas Sulle väikesekasvulised hostad meeldivad?

Futu ütles ...

Oi kui tore lugemine, sattusin siia kogemata, lähen hakkan päris otsast peale.:)
Aga taimedest...olen huvitatud lumilaugust. Vastu pakkuda hosta `Blue Mouse Ears`või `Praying Hands`või `Cuacamole`või `June`või `Lady Isobel Barnett`. Milline neist huvitab?

Kadakas ütles ...

Jätan meelde ja hakkan otsast potitama. Lumilaugud ongi paras kohe varsti üles võtta, muidu ei leiangi enam üles.
Lillekasvataja: Linnupiim läheks küll loosi :) Tulpidega on nii, et neist olen loobunud - ei taha nende korvidega jännata ja ilma kataks justkui mügridele talvelauda. Ainsad tulbid, mis mul roaks ei lähe, on need varased madalad botaanilised (kollased), need on isegi seemnest metsikult paljunenud, võiks pakkuda isegi, kui keegi soovib. Kui sul just mõni muud värvi botaaniline on laialt seemendanud, siis seda võtaks küll. Väikesekasvulised hostad on põnevad - Blue Mouse Ears ostsin viimati no ei jaksa ju ainult kevadeni oodata).

Futu: Väga vahva, et aiahuvilisi blogimaailmas nii palju juba on - enam ei leia igat kohe ülessegi, seda suurem on avastamisrõõm, kui kohe pikalt lugeda on. Esialgu küll diagonaalis, kui aega rohkem kaevun põhjalikumalt :) Sidrunväändiku oled juba saanud?Hostapakkumine on ka niiiii põnev - Cuacamole või või Lady Isobel Barnett, aga neist suurematest on keset suve raske vist juppi eraldada, äkki Praying Hands eraldub lihtsamalt, ma alles hakkan hostapeenart rajama ja ega mul teda ka pole.

Futu ütles ...

`Praying Hand`s on eraldi ja kohe lihtsalt välja võetav. Ei, sidrunväändiku vastu ei oleks ka midagi.:)

Teisi hostasid saaks jagada augusti lõpus. On ka tore tumelillade õitega pisihosta Ginko Craig. Suurelehist Brunnerat `Mr Morse`(nagu Jack Frost aga valged õied)on pakkuda. Lihtõielist ja topeltõielist kevadmagunat saan jagada, on heucherellasid, tiarelle. Ise otsin mitmes toonis hiina kullerkuppe, punast kerapriimulat, valget peekerlille, valget kõrvikpriimulat. Minu aed on väga väike, aga mahutab üle 500 püsiku- ja sibullilleliigi. Kui Sakku sattud, võib alati külla tulla. Mul ei ole küll selliseid vaateid, aga üht-teist ikka on.

Kadakas ütles ...

Vauu, väga põnev aed, aitäh kutse eest! Mine tea, äkki võtangi sõnasabast kinni :). Sinu ihaldatuid mul ei ole ja sellist liigirikkust samuti mitte, siis on põnev neid testes aedades vaadata. Suure aia tõttu keskendusin esialgu ka kõige suurematele püsikutele, alles viimasel ajal on vaikselt juurde tulnud kivipeenra ja nüüd varjuala.
Igaks juhuks küsin, et kokkutulekule on plaanis ikka minna?

Futu ütles ...

Ma plaanin sel pühapäeval Lepiku-Mardit ja Eliseaeda (kui see pühap lahti on) külastada, mis asuvad umbestäpselt Järvamaa kandis, ega sinu aed äkki tee peale ei jää?

Kadakas ütles ...

Minu aed on kahjuks Tallinnast 50 km Peterburi suunas, põhjarannikul. Püsikuärisid ka siinkandis pole, Tapurlas on okkalised Katrin Kraavil.

Kiku ütles ...

Tere! Üle pika aja! Mina pretendeeriks kahele viimasele taimele sinu pikas nimekirjas, kui need ikka veel vabad on?
Vastu võiksin pakkuda mõndasid hostasid.

Futu ütles ...

Olin tähelepanematu, nägin nüüd ise ka, et kirjutatud, et Lahemaa serva peal. Nii kahju, sel pühapäeval ei jagu suurema haagi tegemiseks aega, aga kui sinnakanti sattun suunduma, siis võtan ühendust. Üks mõte oli, et Taivi ja Anita aedasid minna vaatama 28.07.

Kadakas ütles ...

Kiku: Ikka saab - hea valik, see leeder on üks hiiglama visa ja külmakindel isend - istunud potis vähemasti 3 aastat ja pott kõik talved seisnud rõdukasti mullapinna peal.

Futu: Olen kuulnud Taivist, aga kohata pole olnud au ja seega ei tea ka tema aia asukohta. Kas saaksid kirjutada meilile blogi paremas ülanurgas.

Kadakas ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Kiku ütles ...

Kui te satute Anita ja Taivi aedadesse tulema, siis võiksite ka minu juurest läbi astuda,mul küll, midagi SUPER pakkuda ei ole, aga tore oleks lihtsalt näha!

Kadakas ütles ...

Kiku: Oleks küll tore üle pika kokku saada ja näha, mis sa vahepeal aias korda oled saatnud! Eeee, et mitu aastat sa juba mulle külla tuled? :) Aga mul endal on küll sel aastal kihk sees kuhugi poole sõita, juba enda tuulutamise mõttes. Poole päeva kaupa kannatab kaksikute juurest ära käia küll.

Kadakas ütles ...

Kiku: Oleks küll tore üle pika kokku saada ja näha, mis sa vahepeal aias korda oled saatnud! Eeee, et mitu aastat sa juba mulle külla tuled? :) Aga mul endal on küll sel aastal kihk sees kuhugi poole sõita, juba enda tuulutamise mõttes. Poole päeva kaupa kannatab kaksikute juurest ära käia küll.