esmaspäev, mai 27, 2013

Läbirääkimised



On mai keskpaiga pähapäev. Käsil kõige kiirem aiatööde aeg. Kadakapapa saalib kitsukeses kuuri ja kasvuhoone vahelises käigus edasi-tagasi mulla- ja sõnnikukoormatega. Kasvuhoone ja kuuriuksed on vastakuti valla. Päikeselise taeva all elegantseid kaari võttev pääsupaar saadab Kadakapapa toimetusi ja piilub kuuri avatud ukse suunas.  Kuuris on mõnusalt varjuline ja katusetaladel hea tiibu puhata. Pääsud teevad kerge tiiru taeva all ja liuglevad kuuri uksest sisse ja siis veel kord ja veel... ja veel. Pole vaja ornitoloog olla, et taibata, mis plaane seal kuuris peetakse.


"Kullakesed, see ei ole hea koht pesa ehituseks," manitseb Kadakapapa ja viipab talle järgnevale pääsupäärile paremat paika kuuri idaseina räästa all. "Siin on hea privaatne koht pesaehituseks. Siia ehitagegi!"
Kasvuhoone külgmises reas vaikselt tomateid istutades ja tuletades meelde, kuidas Putin kurgi lerndama õpetas, kikitan igaks juhuks kõrvu et, kas esmastele juhtnööridele järgneb pesaehitusõpetus nätsu või plastiliini baasil? Ei, ei järgne.
"Panin kuuri ukse kinni. Ei ole ju hea lasta neil kuuri pesa ehitada," ootab Kadakapapa kasvuhoone uksel kõõludes kinnitust.
"Jajah, ei ole hea," kiidan takka.
"Las ehitavad mujale sobivamasse kohta!" arvab Kadakapapa konkreetselt, kuid hääles on tunda kerge kõhklusenoot.

Järgnevad tööpäevad mööduvad kiirelt - kuuri juurde pikalt asja pole. Kasvuhoones kastmas käies on pääsupaari näha nii tiirutamas taeva all kui ka kasvuhoones sees tegemisi jälgimas. Kadakapapa pesaehitusõpetus vilja ei kanna - kuuri räästaalune on sama lage kui ennegi.

Laupäeval on Kadakapapal aias rohkelt tegutsemist ja mingil hetkel ununeb kuuriuks lahti. Õhtul on kuuri laelambi kohale laotud esimene rida pesaehitusplönne ja kuskil kuurinurgas nikerdab vaablane oma onni. Kadakapapa võtab nii ühe kui teise maha ja paneb kuuriukse korralikult riivi.
"Ei saa ju lasta neil lambi külge pesa ehitada?" otsib Kadakapapa oma teole kinnitust.
"Ei ole hea jah lambi külge," toetan omalt poolt.

Terve pühapäeva tiirutavad pääsud Kadakapapa ümber, kükitavad kasvuhoones traatidel - meelitavad ja moosivad. Silmnähtavalt ei tunne Kadakapapa ennast hästi. See lamp pole ju mingi argument - lampi ei pea üldse põlema panema. Seda pole viimastel aastatel tehtudki, sest põhjamaised suveööd on lühikesed ja uksest - akendest tulev ilmavalgus piisav. Ruumipuudus pole ka argument - kuur rohkem varjupaik terrassimööblile, mida suvel niikuinii varju ei tooda. Ka lukustamist vajavate materiaalsete väärtuste argument ei kanna, sest midagi väärtuslikku siin polegi - plastist istikupotid-kastid, vanad voolikud jmt pahn.
"Meil on tõsised kavatsused," ei jäta pääsud tomatitraatidel jonni.
Päeva edenedes on Kadakapapa juba algselt mõrane meelekindlus kokku varisemas.
"Ei tea, kui nüüd kuuriuks lahti teha ja nad näevad, et pesaalgus on maha võetud, kas siis võivad solvuda ja ära minna?" uurib ta lõuna  paiku.
"Ei solvu. Kui oleks solvunud, oleks nad juba ammu läinud," püüan asjale realistlikult läheneda.
"Kauaks neil seda kuuri vaja läheb? Tea, kas kahest kuust piisab?" püüab Kadakapapa vähemalt üürilepingu tingimusi arutada.
"Ma usun küll. Võib olla vähemgi, mõned linnud saavad suve jooksul ka kahe pesakonnaga maha," aitan omalt poolt Kadakapapa meelekindlust murendada.
Kadakapapa mõtleb veel.

"Olgu siis! Selline järjekindlus väärib ikkagi austust!" lajatab Kadakapapa ja teeb kuuriukse valla. Korjab kiirelt tulevase pesukoha alt kokku vanad voolikud ja sätib asemele suurema papitüki kemmergu ülesannet täitma. 
"Noh, minge nüüd! Laske käia! Ehitage!" annab peremees pääsudele lõpuks kauaoodatud loa. Üheksa päeva kestnud läbirääkimised on lõppenud.

Õhtuks on kasvuhoone joonel - muld, sõnnik sees, vaibad maas, 2 peenart kolmest istutatud. 

Pääsud on ehitanud paar rida plönne.

"Kuidagi loodrid on," ei ole ehitustegevust inspekteeriv Kadakapapa jälle rahul. "Pärast hakka veel nende lapsi üles kasvatama, kui nad siis ka samamoodi lulli löövad."
Teisalt on Kadakapapal laupäevase käitumise järel kerged süümepiinad: "Võib olla sellepärast rohkem ei ehita, et vaatavad, kas tõmmatakse jälle maha?"
"Äkki ei saa liiga palju uusi ridu korraga laduda, enne kui eelmised on kuivanud, " püüan ühtaegu meenutada nii ehitusteooriat, vabandada pääsude looderdamist kui maandada Kadakapapa süümekaid.

16 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Megalahedad läbirääkimised teil. Ja minule sellised tulemused meeldivad. :)

Triks ütles ...

Väga vahva jutt!

AnnBuziino ütles ...

Armas. Küllap tegu midli-madli-kudli-kadlidega ehk suitsupääsukestega, keda räästaalused ei huvita :)

AnnBuziino ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
AnnBuziino ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
AnnBuziino ütles ...

Oih, vabandust topeltarvamuse eest!

Milda ütles ...

Tuttav värk, me tõmbasime mõni aasta tagasi ukse kohalt kaks väikest lauda ära, et mõned saaks pesa eest hoolitseda:)
Plaanides on uut kuuri ehitama hakata, tea, mis siis küll saab

Tsiil ütles ...

Kadakapapa järjekindlus väärib ka ära märkimist :)
Pesaõnne siis :D

Tii ütles ...

Nüüd tuleb ka edaspidi aru anda, kuidas üürilistel elu edasi läheb!

MUHEDIK ütles ...

Jajah, nad on tegelikult üsna visad, kui endale midagi pähe võtavad ja koha välja valivad, peavad nad sinna oma pesa ka saama. Meil on nad kord end sisse seadnud välisukse kohale, järgmisel aastal tekitasime sinna igasugu võrgud, sest ei saanud ju pidevalt vihmavarjuga ringi käia, aga nad üritasid veel mitu-mitu aastat väljavalitud kohta vallutada :)

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Loodetavasti see jutt jätkub :)

Eve Piibeleht ütles ...

Minu lapsepõlves olid meil alati räästa all pääsupesad. Viimased kümme aastat pole neid näda olnud, maja uus vooder vist ei meeldi

lehmlendab ütles ...

Vot see oli hea lugu, pisar tuli naerust silma. Samas mees kõval muutus lugu kuulates õige mõtlikuks, mine või vaatama, mis meil kuuris on!

Kadakas ütles ...

Tunduvad küll suitsupääsukeste moodi, põsed ei ole valged. Nii elumaja, mängumaja kui ka kuuri ümber on nad kevadeti juba aastaid pesakohta otsinud, isegi toas tiiru ära teinud, aga räästad miskipärast ei sobi. Ma siin oma mätta otsast mõtlen, et äkki ei meeldi neile Pinotex, millega tuulekastid üle võõbatud on.

elfriide tramm ütles ...

vat see oli küll ilus tegu :). ja armas lugemine :)

AnnBuziino ütles ...

Jah, igal oma pesakoha eelistused; räästapääsukesel räästaalused, suitsupääsukesel siseruumid. Nädalavahetusel, kui Türil autoparklas poodlejaid ootasin, nägin korduvalt kaht pääsukest ühe puumaja klaasita keldriaknast sisse ja mõne aja pärast välja lendamas. Harjumatu, et nii madalast kohast pääsevad pesa juurde. Soovin neile kassivaba suve.