esmaspäev, juuni 02, 2014

Broneerimata aiakülastus ehk kahjurid aias


Ma saan aru, et looduses peab valitsema tasakaal. Selge, et ligi 10 aastat lehetäide ja muude vingemate kahjurite vaba aiaelu peab saama varem või hiljem tasakaalustatud, aga kas see missioon pidi saama läbi viidud just massihävitusrelvadega minu eelmisel suvel rajatud roosi- ja hostapeenras?


Jõugu ninamees nuusutamas täpilist iminõgest.

Grupiekskursioon lilleaias
Lisaks tammus paarikümnepealine lehmakari läbi porgandi- ja sibulapeenrad tarbeaias ning tuunis 10 minutiga meie muruplatsist sõraaugulise pitsliniku.
Vabandused fotode varieeruva kvaliteedi pärast - lapsed jälgisid mängu ja klõpsisid pilte sellal, kui mina farmitöötajaid kutsusin.

14 kommentaari:

Nodsu ütles ...

Apppiiii... võttis sõnatuks... vot selle peale poleks küll tulnud, et selliseid "kahjureid" võiks oma aiast leida... Jõudu ja jaksu taastumisel/taastamisel!

Rahutu rahmeldaja ütles ...

kas kahjud olid koletuslikud, päästa ikka midagi veel on ? neid oli palju ju :/

Eve Piibeleht ütles ...

No võtab sõnatuks küll. Tuleb lapsepõlv meelde, kui küla lehmad aeg-ajalt karjamaad ümbritsevast aiast end läbi murdsid ja vanaema hernepeenardesse maiustama kippusid. Minu töö oli neid siis vitsaga tagasi ajada ja tegelikult oli see päris kole, sest ma natuke kartsin lehmi.
Nüüd on lähim laut ja karjamaa paarikümne kilomeetri kaugusel ja vähemalt selliste kahjurite probleemi pole.

elfriide tramm ütles ...

jeebus!

aga.... kui esimene reaktsioon möödas, meenus mulle selle peale üks lugu mu lapsepõlvest. üks esimesi lilli mu ema aias oli roos. kohviroos oli tema nimi, kui täpne olla (ja mul poleks see ilmselt eluilmaski meeles olnud, kui järgnevat ekstsessi poleks juhtunud). see oli meil muruplatsi nurga peal peenras, otse elutoa akna all. ma mäletan, kuidas ema käis iga päev vaatamas kui roos esimesi nuppe tegi ........ ja seda reaktsiooni, mis järgnes, kui naabri lammas selle esimese puhkenud õie ära sõi, mäletan ma ka.

Tsiil ütles ...

oi jeerum :( Kas keegi midagi kompenseerib ka? Massihävitusrelvad tõepoolest.

Mul kappasid eelmisel suvel hobused läbi aia, aga nad keskendusid rohkem tiigile ja neid oli vaid kaks. Isegi lilledele ei astunud peale.

iirisesõber ütles ...

Oh õudust!
Kust see lehmakari küll saabus.Kui Eestimaad mööda sõita,siis tundub,et kõik on kuhugi kadunud ja nüüd sinu aeda rüüstamas!Ei taha mõeldagi sinu üleelamisele,kahju väga kahju.

MUHEDIK ütles ...

Asssa paganad. Aga küll neil võis Sinu juures huvitav olla :) Ma kujutan ette küll, kui kole see olla võis, vast isegi hullem, kui aeda eksinud põder või metskitsekari. Kas siis need hooldajad ei näinud, et neil kari lennus on.

Futu ütles ...

Seda ma küll ei oodanud, ma mõtlesin et äkki hiidteo leidnud või rändrohutirtsu, aga et lehmad...hull lugu

Kadakas ütles ...

lamba ja roosinupukese lugu kujutan elavalt ette - arvata võib, et see sündmus on ajalukku raiutud :)

Laut on meitelt üle km, aga karjamaa piirneb meie maatükiga. Nad juba päev varem tegid väikese tutvumisringi meie naabrite pool, ju hakkas meeldima ja oli vaja teispool naabritega ka tutvust teha - elektrikarjusest müttasid mõlemal korral läbi. Kasu on neist ikke kah olnud - meie peenramajandus kõik lehmakraami peal kasvanud.

Midagi olulist päris looja karjas ei ole (va köögiviljakülvid osaliselt) - püsikupeenrad on pigem räsitud ja osad taimed 10-15cm sügavamale istutatud. Kõige hullem tundub muruplats sadade 5-10cm sügavuste aukudega - sellega mul veel ideed puuduvad, sest kogu plats uuesti mullaga katta ja seemned külvata keset suve ei tahaks. Mõtlesin, et vbl lillesibulaistutamise rauaga mättad august välja lõigata, auk liiva-mulla seguga täita ja siis mätas tagasi peale, aga see aukude arv kohutab ja ma pole sibulaistutusrauda käes hoidnud - vbl pole see idee üldse teostatavgi.
Karja omanik on kenasti lubanud kahjud kompenseerida ja meie soovil tööjõuga, mida aia taastamiseks kõige enam vaja ongi.

Kitsekarja või üksiku põdraga lehmakarja võrrelda ei saa - kitsede käimised käivadki läbi meie maa, üle muru ja peenarde, aga grammigi kahju nemad pole sünnitanud - see mõni näksitud oks kuskil põõsas või viljapuuaias on tühi-tähi.

Huvitav oli neil kindlasti - pildiltki on näha, et õitsev kiviktaimla nina kõrgusel on täielik lehmahitt. Seda, et selle nautimiseks tuli suurte kabariitide tõttu roosipeenras sõtkuda, nad tähele ei pannud, aga eks neid kibuvitsu olegi meiekandis üle mõistuse palju.

Köögikata ütles ...

Noh, nüüd Sul oleks seda griinikahvlit vaja, mis golfipoistel taskus oli ;)
Aga tegelikult ikka hull lugu küll...

Krissu ütles ...

Oh, midagi ei oskagi öelda, sõnatuks võtab....Peatset toibumist sellisest "külastamisest"

Margus Väli ütles ...

Loodetavasti jätsid viisakad loomad maha ka vaevatasu kompostimiseks.

Anonüümne ütles ...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

Anonymous ütles ...

ma olen täna nii põnevil. Olen näinud kommentaare inimestelt, kes olid juba LAPO M-F-lt laenu saanud, nii et otsustasin taotluse esitada populaarsete soovituste põhjal ja alles mõni tund tagasi kinnitasin oma kontol kogusummat 10 500 eurot. See on tõesti suurepärane uudis ja soovitan kõigil, kes vajavad tõelist laenu, taotleda oma e -posti teel: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447883183014