esmaspäev, juuni 02, 2008

Mis teoksil köögiviljaaias? - In veggie garden

Alustaks näiteks möödunud nädala reedest. Töölt tulles leidsin, et meie õuele on veerenud hädaabipakk ajapuuduses virelevale aednikule - põhupall!
Last Friday, coming home after work, I found a surprise in my garden - the straw roll had been roll to our garden. Perfect present for busy gardener and just in time! I generously layed it around lately planted trees and in veggie garden.
Just õigel hetkel - mitte kõigile istutet pargipuudele ei jagunud multšiks mullusügisesi haavalehti. Kirsihakatis põhuteki sees.
Cherry tree in straw.

Eks see põhumultš ole jälle üks uus eksperiment meie aias. Kui permakultuuri teooriaid uskuda, siis peaks põhumultšiga terveks hooajaks rohimisest pääsema - eks me näe! Suurem osa põhust läks muidugi köögiviljaaeda - maisitaimed siin:
Maize
Ja õuetomatid, kes külma kevade tõttu ebaõiglaselt kaua toas pidid venima:
Tomatoes
Põõsadki mõnulevad põhus:

Black currant

Herned ronimist alustamas, tõsi küll mitte põhus, vaid muruhakke sees

Peas climbing up

Natuke silmarõõmu kah köögiviljaaiast - hariliku kukerpuu punaleheline vorm:

Eye-catchers in veggie garden - edible Berberis vulgaris, variety with red leaves

Arooniad
Aronia

4 kommentaari:

Hiline ütles ...

Sulle kukkus ju varandus aeda :)
Umbrohust päris ei vabasta, miskit kasvab ikka läbi ja miski kasvab juurde, mul üks aasta kasvas kaera rohkem peenras kui maasikaid.
Aga niiskust hoiab hästi, ma oma kaldus maa peal saingi kartult ainult hekselpõhuga kasvatada - põuaperioodil polnud mõtet kastagi, kõik voolas muidu minema ja et sm jagugi maasse imbuks, pidi ikka mitu päeva sadama.

MUHEDIK ütles ...

Põhk on hea multsimaterjal peenardes, aga noorte puudega peab olema ettevaatlik. Olen kord ilma jäänud kahest puust, sest hiired otsustasid teha talveks põhu sisse pesa ja milline toit siis veel parem oli kui noore puu koor. Peale seda ma puude multsiks enam põhku ei kasuta. Niidetud värske hein on parem, see kõduneb sügiseks veidi ära ja hiiri ei meelita.

Kadakas ütles ...

Tänud hoiatamast! Ma siiani kõik talved puude tüvede ümber pakasekanga ribasid keerutanud, ilmselt tuleb seda nüüd ka pargipuudega teha - vast aitab nii hiirte kui kitsede vastu, kelle rada ka sealt läbi läheb.

Hiline, ma olen aru saanud teooriast, et kui umbrohi hakkab põhust läbi tulema, tuleb põhupahmakas üles tõsta ja tagurpidi tagasi lajatada - kas selline keerutamine võiks rohimisest päästa?

Hiline ütles ...

Üldiselt jad, malts, vesihein ja sügise poole kasvama hakkav võõrkakar (eriti selle vähendamiseks väga hea)venib läbi põhu ja kergesti sai lahti juba kui rehaga oma hekeselpõhku natuke liigutasin. Orase ja ohakaga peab ainult natuke rohkem vaeva nägema.
Praegu kasutan lillepeenardel muruhaket samal eesmärgil. Hea pisikese rehaga rohida ja mulda kobestada.