laupäev, juuni 19, 2010

Moonid, laugud ja muud tegelased


Siberi moonide kõrval on õitsemist alustamas idamagunad. Kõrvalfotol idamagun Papaver orientale 'Coral Reef'. Iseäranis silmatorkavaks muutuvad heleroosad õied kerges õhtuhämaruses.

Laukudest ei elanud kõik sordid-liigid möödunud talve miskipärast üle - eriti kahju on muidu nii vastupidavana end näidanud turkmeenia laugu suurtest keradest. See-eest varreka laugu 'Mars Special', aflatuni laugu ja 'Purple Sensation' i eri kõrgustel õiepallid annavad varasuvisele peenrale kõrgust.

Kui vaadata edasi piki peenart torkavad esimesena silma lupiinipuhmad ja ...

lupiinipuhmad.

Kaunis deutsia on sel aastal iseäranis õierohke.Iirised - üks väga vana sort, mis sai kunagi tuvastatud ka, aga hetkel taas mälust kustunud.

Kõndisin mina ükspäev aias ringi nagu tavaliselt, kui pilk peatus roosal karikakralaadsel õiel teiste valgeõieliste seas. Kas tõesti roosa karikakar? Ei, täpsemal inspekteerimisel osutus taim neitsikummeliks - ühtegi neitsikummelit ma külvanud ega istutanud aeda pole, kusiganest ta tuli ja end peaaegu omasuguste sekka poetas, tere tulemast!

Väike kõrvalepõige teemast, aga kui me juba siia tarbeaia veerde jõudsime, siis söödava kuslapuu marjad on küpsed - osad juba varisesid mahagi, kui lapsed täna põõsas nosida nahistasid.

Vaade varasuvisele iluaiale.

Sinised siberi iirised kraavi kaldal on täisõites, valged-kollakad toonid alles pungas. 'Wine wings' on tegelikult pisut punakam lilla, kui siit pildilt välja paistab.

Eelmise pildi allnurgas piilub kuldheleenium, kes on rohkem levinud sügisheleeniumist tunduvalt varasema õitsemisega.

Kiviterrassi ääres tegi toreda üllatuse ruuge rohtlaliilia Eremurus fuscus - eelmisel sügisel istutatud, ei osanud talt õit sel aastal küll loota, ennast pole ollagi. Aga kui keegi peaks kuskil puukoolis silmama mõnd muud liiki rohtlaliiliat nt tugevat rohtlaliiliat, siis palun teada anda, teda oleks mul ka kangesti siia vaja :)


Eelmisel aastal tehtud kiviktaimlasse kolib pisitasa rahvast juurde ja kohati tundub, et pilt on juba liigagi sigri-migri. Aga need pisikesed kivikapüsikud jäävad istikuärides ju nii kergelt näppu, nagu see varjukivirik Saxifraga umbrosa 'Clarence Elliott".
Või siis see aas-siniliilia Scilla litardierei, ma ei osanud teda isegi tellida, aga möödunud sügisel koos rohtlaliiliaga ta S. Savisaarelt tuli ja vaat kui vahva matsakas tegelane.

No ja kui juba läks aiablogides arutluseks, kas karatau laugud on valged või roosad, siis lõpetuseks on siin minu karatau lauk. Diskussiooni käigus selgus muidugi tõde, et karatau lauke on nii valgeid kui roosasid ja isegi päris tumeroosasid, milline teadmine omakorda pikendab nii mõnegi aiahuvilise "Mul on väga vaja" nimekirja.

11 kommentaari:

Sinitihane ütles ...

Aitäh imeilusa jalutuskäigu eest!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Ohh. Mul on nüüd ka väga vaja neid rohtlaliiliaid!
Ilus vaade Sul sealt kraavi kaldalt üle õue!

Tsiil ütles ...

Leidisn palju huvitavat! Mul on hea meel, et tänavu Tartu puukoolist söödava kuslapuu ostsin. Isegi marjad tulid külge. Esimene maitse meenutas mustikat, väga hea mari.

deia ütles ...

Ilus on sul seal!
Huvitav, et sul see ruuge rohtlaliila kollane on. Kas ta ka Savisaarelt saadud? Minult temalt saadud ruuge rohtlaliia tänavu ei õitse, aga möödunud aastal õitses ja siis oli värv roosa.

Aga söödav kuslapuu on ka minul ostunimekirjas :))

Köögikata ütles ...

Ma panen end selle aas-siniliilia järjekorda, kui ta kunagi liialt laiutama hakkab. ;o)

MUHEDIK ütles ...

Väga ilus vaade Su iluaiale. Ta on Sul väga fotogeeniline:) ja taimed on ka väga ilusad. Lopsakad ja terved.

Kiku ütles ...

Aga mulle meeldib jälle see täitsa valge karatau lauk! :D Tahaks kohe sinu aeda jälle üle pika aja jalutama tulla!

Kadakas ütles ...

See rohtlaliilia jah Savisaarelt ja täitsa kollane. Kolmest üks läks õitsema, eks siis edaspidi ole näha, kas mõni on teist värvi ka, igatahes väga põnev!

Eve Piibeleht ütles ...

See haritav maa on sul ikka tohutult suur, kuidas küll sellega töö ja laste kõrvalt toime tullakse...

Hiline ütles ...

Eh, eile kirjutasin ülistuslaulu Su lupiinidele, aga postituse limpsis vist kass ära :DDD
Ja hea Su aiapilte vaadata, silm puhkab ja tekitab hea tunde.

Northern Shade ütles ...

Your Papaver are very pretty in that soft shade of pink. They look especially nice paired with the silver leaves, and the 'Purple Sensation'. Wow, that fourth photo of the lupins in mixed shades is great. It is very effective to have so many together. They make a good show.