neljapäev, august 23, 2012

Et oleks kindlas kohas...

Päike käib üha madalamalt ja öödki on juba pimedad. Tarbeaias on saagikoristusaeg, kuid soojalembeste viljade (kurk, kõrvits) saagiga on meil sel aastal nigelasti. Avamaalt on hakanud alles nüüd üksikuid kurke saama, kasvuhoonetaimed aga ehmatasid kesksuviste jahedate ööde peale sedavõrd, et hakkasid vaikselt kolletama. Tosin purki kurki on hoidistatud, aga lisa neile ilmselt enam ei tule. Küüslaugud on juba üles võetud, kuivatatud ja tallel pandud. Sibulavõtmine seisab kohe ees. Hea, et suur kasvuhoone on - selliste ilmadega ei saa õueskuivatamise peale lootma jääda. Ka juurikasaagi üle ei saa kurta, kiiret peetide-porganditega veel pole. Aga kasvuhoone upub küll juba tomatitesse - tuleb hakata punapõski purki panema.


Aastate jooksul on kujunenud omad hoidiste lemmikretseptid, millest osa on blogisse üles tähendatud, osa kritseldatud paberilipakaile, vanade arvete tagakülgedele või kasutatud ümbrikule aadressi kõrvale. Ja siis need lehekesed on kord kapis, kord laual peal, kord kuskil mujal "kindlas kohas" ära pandud. Nii juhtubki, et eelmisel päeval marineeritud kõrvitsa retsept on järgmisel hommikul juba totaalselt kadunud. Eks lihtsamale retseptile saab hädapärast internetist asenduse otsida, kuigi see võtab info ülekülluses omajagu aega, aga mida teha omaloominguga...

Õnneks on blogi mitme aasta jooksul tõestanud, et siia pandud retseptid on ka järgmisel ja isegi ülejärgmisel hooajal kenasti oma kohal alles. Sestap tuleb seegi postitus hoidisteteemaline. Kõigepealt kõrvits - juhuks, kui midagi enne külma peaks siiski valmima.


Kõrvitsamarinaad

1 l vett
200g suhkrut
2-3 spl äädikat
15 nelki
kaneelikoort

Vesi, nelk ja kaneelikoor potti, lasta keema, eemaldada kaneelikoor ja nelk, lisada suhkur ja äädikas. Tõsta kuubistatud kõrvits marinaadisegusse, lasta uuesti keema tõusta - panna kraam kuumalt purkidesse ja sulgeda purgid.

Ja siis pooleldi omalooming:

Õuna-kõrvitsamoos

10cm kaneelikoort
200 g porgandit
250 g õunu
750 g kõrvitsakuubikuid
300 g suhkrut
1 tl sidrunhapet

Kaneelikoor vähese veega keema lasta, lisada porgand, hiljem kõrvitsa- ja kooritud õuna tükid. Kui koostisained pehmed, eemalda kaneelikoor ja püreesta segu saumikseriga. Tõsta pott tagasi pliidile, lisa suhkur, keeda segades kuni suhkur lahustunud on. Sega sisse sidrunhape ja tõsta moos kuumalt purkidesse.


Mustsõstra-kõrvitsamoos

600 g mustsõstraid
600 g kõrvitsakuubikuid
300 g suhkrut
0,5 tl sidrunhapet

Toimetada samamoodi, kui eelmise retsepti puhul.

Ja nüüd need tomatid - boršitegu lükkaks veel edasi, alustaks parem ketšupiga.

Mustsõstraketšup

700 g kooritud tomateid
300 g kõrvitsakuubikuid
200 g mustsõstraid
1 keskmine sibul
125 g suhkrut
4 tera nelki
2 mm viil Cayenne pipart
0,5 tl jahvatatud musta pipart
1 spl soola
1 spl äädikat
3 spl õli

Poti põhja panna õli, siblida selles hakitud sibul, lisada tomat, kõrvits, sõstrad, sool, nelk, piprad ja hautada pehmeks, lasta vett vähemaks keeda. Seejärel tõsta segu pliidilt, püreestada saumikseriga. Asetada tagasi tulele, vaikselt segades lisada suhkur, kui suhkur on lahustunud, siis ka äädikas. Nüüd on viimane hetk veel maitset timmida, soovi korral lisada maitseaineid nt pipart jne. Mustsõstra maitse ei pruugi kuumalt tunda anda, aga hiljem külmalt on tunda küll. Tõsta segu kuumalt purki või pudelisse, kaaneta.

Eile podises pliidil ühes potis eksperimentaalne mägimarjaketšup, kus mustsõstra asemel mägimarjad ja kõrvitsa asemel olude sunnil suvikõrvits. Olen teinud ka õunaketšupit ja rohelist ketšupit (rohelistest tomatitest punaste asemel, maitseb siiski punaselt). Nende ketšupitega on muuhulgas ka hea liha marineerida (nt mustsõstraversioonis) või lisada lihtsalt ahjupotti liha - kana juurde vahelduseks.

Üks poolik purk ketšupit jäi üle, sellest tegin õhtuks hübriidpitsat. Kuna laiskus ei lubanud pärmitaigna kergitamiste ja lauamäärimisega tegeleda, siis sai küpsetis põhja lahtiselt pirukalt ja katte traditsiooniliselt pitsalt.

Hübriidpitsa

Põhi:
5 dl neljaviljahelbeid
5 dl nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
100g võid
150g õli
1 dl vett
natuke soola

Kate:
2,5 dl isetehtud puhast tomatiketšupit
300g hakkliha
2 paprikat
1 väike suvikõrvits
1 väike konserv ananassikuubikuid
200g juustu
natuke õli praadimiseks
punet, pipart, sidrunipipart, soola

Helbed, jahu ja küpsetuspulber segada kausis, panna juurde õli ja või ning näppida ühtlaseks. Viimaks lisada vesi ja sool, segada ühtlaseks. Põhjataigen suruda näppudega ühtlase õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (retsepti kogusest jagub parasjagu suuremat sorti ahju ühe plaadi katteks.

Taignakihile määrida ketšup, puistata heldelt üle punega. Pannil praadida hakkliha ja paprika, maitsestada soola ja pipraga, laotada ettevalmistatud pitsapõhjale. Seejärel praadida kergelt üle kuubikuteks lõigatud suvikõrvits, maitsestada sidrunipipra ja soolaga ja laotada ka see pitsapõhjale. Lisaks ananassikuubikud, soovi korral tomativiilud ja kõige peale viilutatud (virgad inimesed riivivad, eks) juust. Ja ahju! 180 kraadi või nii. Kiire ahjuga läheb 25 minutit, aeglasemaga kauem. Head isu!


9 kommentaari:

Mariihen ütles ...

Aitäh põnevate retseptide jagamise eest!

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Nüüd hakkame neid proovima!
Meil kurkidega see aasta veelgi viletsam, marineerin nende asemel kaunube

Kadakas ütles ...

Meil ubadega veel viletsam - kahest pakist seemneist tärkas tervelt 2 taime! See aasta vist ongi selline, kus aiapidajad ei võrdle mitte, kellel suurem saak, vaid kellel väiksem.

Ketšupiretsepti kohta tahtsin lisada, et see pigem mahedapoolne (lastega perele kohane), kes tahab teravamat, peab teravust juurde timmima.

MUHEDIK ütles ...

Ma olen mitu aastat teinud ka kõrvitsa-jõhvikamoosi. Retsepti ei oska anda, panen kõike maitse järgi. Sain ühel sügisel väga vähe jõhvikaid, vast liitri ja 2 pisikest pähklimaitselist kõrvitsat. Vaatasin, vaatasin neid ja panin nad kõik potti. Keetmise lõpus lisasin ca 300 g moosisuhkrut. Proovisin, maitses nagu suurepärane salat ja nii jäigi. Nüüd on ta kindlalt meie iga-aastases menüüs, sobib hästi lihatoitude juurde. Mu meelest on isegi parem kui pohlamoos.

Tsiil ütles ...

Hakka või kokkama siin südaööl :) Mis marjad on mägimarjad?

Suvine saak on vist kehvem küll. Õuetomatid väga saaki ei luba, aga sibul, mis sai alles jaani paiku pandud, on küll kena.

Krissu ütles ...

Toredad keedused! Aitäh retsepte jagamast! Mul on sel aastal muskaatkõrvitsat palju. Huvi pärast ostsin taimed ja nüüd on neid nii palju. Aga nagu olen uurinud saab tarvitada nagu tavalist kõrvitsat, nii et salatitegu teuleb ette võtta. Alati on tore näha, et keegi omakasvatatud tomatitest hoidiseid saab teha. Mul ei ole kahjuks kasvuhoonet. Ehk kunagi. Seniks saab küll vanavanematelt aegajalt neid ja saan oma hoidistele neid lisada.

elfriide tramm ütles ...

öelge parem, kust saaks uniku mahetomateid osta? meitel kasvuhoones kõik ploomisuurused rohelised......

aga siis me oleme sinuga samas seljaklubis. ainult selle vahega, et mul see disk rebenes ka. füsioterapeut pani paika ja nüüd võimlen ja hoian teist, teatud asjad on ikka välistatud. lohutuseks võin öelda, et paranemine kestab kokku ca 6 kuud ja lõplik paranemine veelgi kauem.... ning võimlemine on igal juhul vajalik.

Kadakas ütles ...

Vot seda jõhvikamoosi peaks proovima küll, kõrvits tahab just haput kõrvale ja jõhvikas magusat.

Mägimari on miski sorditu tikker juba vanast ajast - selline pisike tume-tumepunane, aga magus, maitsev ja haigustevaba. Võtab juuri alla, saab teistest aedadest.

Muskaatkõrvitsat saab jah marineerida nagu tavalist, aga maitse on teistsugune, tugevam justkui - mu mehele meeldib rohkem kui tavalisest, mulle jälle ei maitse muskaatkõrvitsast salat. Aga moosina jälle sobib mulle ka.

Elfriide: Kust teiekandis mahetomateid saab osta, ei oska öelda. Ma olin kaks eelmist hooaega FIE ja siis müüsime kohalikul taluturul, aga sel aastal köögivilju ei müü - ei jõua laste kõrvalt tegeleda ja ega ei tasunud sellises väikeses mahus väga ära ka. Kui sa aga siiapoole külla satud, siis kotitäie kaasa ikka annan :)

Tundub, et üle poole aiaklubist on ka seljaklubi liikmed. Kurb, kurb. Aga eks see ole meile hoiatuseks, et tuleb rohkem oma tegemised aias läbi mõelda.

Unknown ütles ...

kat
Mina äädikat kõrvitsate juures ei kasuta, teen kõrvitsad õunamahlaga, lapsed söövad meelsasti nagu kompotti. Maitseaineteks kaneelikoor ja nelk.Oli palju kuldrenetti ja kuldreneti mahl oli nii magus, et suhkrut ei lisanudki. Antonovka seevastu tahtis suhkrut .
Ja muidugi kõige parema maitse annavad hakkmasinast läbi aetud ebaküdooniad.