neljapäev, september 05, 2013

Selle aasta tegemistest



Kui nüüd arvate, et tulevad vaated selle aasta projektidest, siis mkm - need ma hoian hoopis järgmiseks aastaks ja tänast juttu illustreerivad vaid pildid üksikutest taimedest. Selle suve 3 projekti olid - hostaala jätkuv istutamine, kuivoja ja roosipeenra rajamine. Hostaala on selles mõttes valmis, et rohkem sinna esialgselt planeeritud kohta ühtki hostat ei mahu. Samas pole katki midagi, sest ruumi on ja laiendamine juba sujuvalt käib. Praegu sügisel valmistab hostapeenra puhul heameelt õnnestunud taimevalik. Ostetud sortide kallal pole ükski tigu hambaid teritanud. Kuigi näiliselt puude all, jääb siiski osa hostasid päev läbi täispäikesesse, kuid sellest hoolimata on nad põuase suve kiuste suutnud säilitada värsked lehed. Kõrvalpildil on üks neist päikesetrotsijaist - "First Frost". Alloleval fotol on "Climax".


Kui hostaala oli rohkem eelmise aasta projekt, siis sel aastal on kõige rohkem higistatud uues roosipeenras. Ikka nii, et tõstad labidatäie pinnast üles, siis kükitad, nopid välja 10-20 erinevas mõõdus kivi ja mõne kõdunemata juurejupikese, taas püsti ja jälle kükki ja niimoodi mitu kuud jupikaupa. Praeguseks on segapeenardest roosid kokku korjatud ja kohale istutatud. Nagu ma eelnevalt kartsin, juhtus see, mis üheliigilise peenraga juhtuma pidi - augusti lõpus olid esimese roosi tipus kutsumata ja muidu meie aias seni tundmata külalised - lehetäid! Sel aastal ei võta ma nendega midagi ette, aga profülaktikaks määrasin kollase-oranžiõieliste rooside gruppi 2 naistenõgest "Six Hill's Giant". Kuna naistenõges on selline kauamängiv õitsemise mõttes, siis ma loodan, et ravimidoos sai piisav, aga kui järgmisel aastal ka täid platsis, küll mõtleb midagi tõhusat veel kõrvale. Igal juhul mingi pritsipudeliga regulaarselt aias ringi jalutada minu laiskus ei luba. Taustataimedeks roosidele said rohelise ja pruuni lehega paruktarnad. Paruktarn "Bronze Curls" ja lõhnav madar.
Muidu on aed tavapärase sügisese jumega. Õitsevad sügisheleeniumid
Suurem osa sügisastreid alles alustavad, aga madal aster "Jenny" õitseb juba mitmendat nädalat.
Omapäraste õitega sügisel ja kogu hooaja ilusate värskete lehtedega on kilpkonnalill.
Mitte nii tavapärase üllatuse tegi trompetipuu - u 70cm kõrgune ja vaid mõned aastad vana - hakkas paar-kolm nädalat tagasi õitsema. 
Puuke kasvas seemnest, mille Köögikata kunagi lõunamaareisilt kaasa tõi. Kasvab lagedal ja talviti kaetud teda pole. 
Kenake on ta ka õiteta - vanemad lehed on suured ja helerohelised, noored lehed aga pea mustjaspunased. Mida kõrgem ja tugevam oks, seda rohkem õiepungi tipus.

7 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Panen siia ka selle seemnete saamisloo lingi:
http://katamaailm.blogspot.com/2009/02/catalpa-bignonioides-e-catalpa-puu.html

Selle roosipeenraga oled Sa tegelikult ikka väga jõudsalt edasi liikunud arvestades töömahtu, mis talle kulub.

Eve Piibeleht ütles ...

Mulle hakkas see trompetipuu juba tükk aega tagasi pähe kinni :(. Kui ta kosub, äkki saab pistikut proovida ;)

Kadakas ütles ...

Äkki sa, spetsialist nüüd, oskad öelda, et millal tast targem oleks pistikut proovida teha: kas kevadel, kui pungad veel puhkenud pole võtta puitunud pistik või suvel poolrohtne? Kuna tal on väga suured ja õhukesed õrnad lehed, siis see suvine variant tundub kahtlasevõitu, aga esimese variandiga pole ma peale mustsõstarde midagi katsetanud.

Unknown ütles ...

Trompetipuu õitsemine on uhke ja mulle tundub, et ta polegi Sul nii väga soojas kohas. Ma kuidagi kahtlen selles pistoksa panekus, külv on alati parem variant

Eks me ülejäänu vaatame siis järgmisel aastal üle, kui Sa praegu ei raatsi pilte panna:)

Kimalane ütles ...

Ilus!

Fotostuudio Tallinnas ütles ...

Teil on väga ilusad pildid :)

Kodulehe tegemine ütles ...

Nii armsad suvised pildid :)